Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Φρένο στα λουκέτα της βιομηχανίας από τον Χατζηδάκη

Τρόπους να μπει φρένο στο κλείσιμο μεγάλων ονομάτων της βαριάς βιομηχανίας της χώρας αναζητά η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης προτείνει την υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων για τους πολίτες ώστε να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους, και με τον τρόπο αυτό να στηριχθεί η Ελληνική βιομηχανία αλουμινίου καθώς, μετά τη χαλυβουργία, σήμα κινδύνου υπό την πίεση του υψηλού κόστους ενέργειας, εκπέμπει και ο κλάδος του αλουμινίου, που απαρτίζεται από 7.000 εταιρίες και 30.000 εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι αύριο, υφυπουργός Ενέργειας Ασ. Παπαγεωργίου αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ενεργοβόρων επιχειρήσεων (χαλυβουργίες, τσιμέντα, αλουμίνιο κλπ), ενώ την Παρασκευή θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά η διυπουργική επιτροπή για τη βιομηχανία σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από το πλήρες πάγωμα της οικοδομικής δραστηριότητας και από την κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Παράγοντες της αγοράς υπογράμμιζαν σήμερα σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, ότι το κόστος για την αποτροπή του οριστικού «θανάτου» της ελληνικής χαλυβουργίας είναι της τάξης των 100 εκ ευρώ, κονδύλι που θα πρέπει να εξασφαλιστεί για να συνεχίσει να υπάρχει βιομηχανική παραγωγή στη χώρα.

Ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου Ελ. Ταφρόγλου εξήγησε, στην εκδήλωση της ένωσης σήμερα, ότι, στην Ελλάδα, το κόστος της ενέργειας για τις βιομηχανίες έφθασε να είναι 30% με 40% υψηλότερο για την ηλεκτρική ενέργεια και κατά 60% υψηλότερο για το φυσικό αέριο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δημιουργώντας τεράστιο συγκριτικό μειονέκτημα στις ελληνικές βιομηχανίες έναντι του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και απειλώντας με αφανισμό χιλιάδες θέσεις εργασίας.

«Η ανυπαρξία παρεμβάσεων από την πλευρά της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού κόστους ενέργειας εμποδίζει και την όποια προσπάθεια εύρεσης διεξόδου στις εξαγωγές», δήλωσε ο ίδιος.

Λουκέτο στη Χαλυβουργία

Στο μεταξύ, μετά την πρόσφατη απόφαση της Χαλυβουργικής να θέσει σε διαθεσιμότητα το 80% των εργαζομένων της και η διοίκηση της Χαλυβουργίας Ελλάδος της οικογένειας Μάνεση, ανακοίνωσε την απόφαση της να προχωρήσει στο κλείσιμο του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο.

Το κλείσιμο του εργοστασίου της Χαλυβουργίας Ελλάδος συνεπάγεται την απόλυση και των 108 εργαζομένων που απασχολούνται στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, ενώ στην περίπτωση της Χαλυβουργικής θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 100 από τους συνολικά 263 εργαζόμενους.

Κατά τη συνάντηση που είχε η διοίκηση της Χαλυβουργίας Ελλάδος με το σωματείο των εργαζομένων, ενημέρωσε ότι θα καταθέσει αίτηση στο υπουργείο Εργασίας για ομαδικές απολύσεις.

Σε τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Μέταλλου, εκπρόσωποι εργαζομένων και της διοίκησης της Χαλυβουργικής συναντήθηκαν με την γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Α. Στρατινάκη, το υπουργείο πρότεινε επταήμερη αναστολή της διαθεσιμότητας προκειμένου να συνέλθει η διυπουργική επιτροπή για τη βιομηχανία, ώστε να βρεθεί λύση. Ωστόσο η διοίκηση της εταιρείας απέρριψε την πρόταση και δήλωσε ότι η ισχύς των διαθεσιμότητων αρχίζει στις 17 Φεβρουαρίου και θα λήξει στις 31 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται, σε ότι αφορά τη Χαλυβουργία Ελλάδος ότι το εργοστάσιο του Ασπροπύργου παραμένει κλειστό από τα τέλη του 2011, λόγω της μείωσης της ζήτησης και της αδυναμίας εξαγωγών εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους και δουλεύει μόνο το εργοστάσιο του Βόλου «το οποίο θα εξακολουθήσει να δουλεύει νύχτα», όπως ανέφεραν χθες άνθρωποι της αγοράς αφού τις βραδινές ώρες το κόστος του ρεύματος είναι φθηνότερο έναντι της ημερήσιας χρέωσης.

Οι 108 εργαζόμενοι του εργοστασίου της Αθήνας, βρίσκονται σε διαθεσιμότητα (αμείβονται δηλαδή με το 50% του μισθού τους από την εταιρεία και το άλλο 10% από τον ΟΑΕΔ), ενώ όταν λήγει το καθεστώς της διαθεσιμότητας επιστρέφουν στη δουλειά τους, χωρίς ωστόσο να απασχολούνται.

Εξαγωγές

Στον τομέα των εξαγωγών οι επιδόσεις του κλάδου αλουμινίου είναι καλές, σε συγκεκριμένους τομείς. Στον τομέα της έλασης (πλατέα προϊόντα), με εφαρμογές από τη συσκευασία, την οικοδομή μέχρι και τη ναυπηγική βιομηχανία, μία και μοναδική ελληνική εταιρεία τέτοιων προϊόντων εξάγει πάνω από το 85% της παραγωγής της σε 60 χώρες και είναι ο καλύτερος πρεσβευτής μας παγκοσμίως, όπως είπε ο κ. Ταφρόγλου. Στον τομέα της διέλασης (επιμήκη προϊόντα-προφίλ), πολλές γνωστές εταιρείες εξάγουν το 60% των πωλήσεων τους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα ελληνικών προϊόντων υψηλών απαιτήσεων και πρωτοποριακής αισθητικής που παράγονται με τεχνολογία αιχμής όπως αναφέρθηκε στη σημερινή εκδήλωση είναι τα ειδικά προφίλ που χρησιμοποιεί η B.M.W. και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες καθώς και τα συστήματα αλουμινίου στα κεντρικά γραφεία της Google στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: parapolitika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ