Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024

FT: Ασφυκτική πίεση σε Ελλάδα και Ισπανία για αποστολή συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία

Eντονες πιέσεις από τους συμμάχους τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δέχονται Ελλάδα και Ισπανία, προκειμένου να παράσχουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο ετοιμάζεται να ζητήσει περισσότερη βοήθεια σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το Κίεβο υπέβαλε αυτό το μήνα επείγουσα έκκληση στους δυτικούς συμμάχους για επτά επιπλέον συστήματα αεράμυνας, όπως τα αμερικανικής κατασκευής Patriot ή τα σοβιετικής ανάπτυξης S-300, καθώς η Ρωσία εντείνει την αεροπορική και πυραυλική εκστρατεία κατά των πόλεων και των υποδομών ενέργειας της χώρας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X την Κυριακή: “Τα Patriots μπορούν να ονομάζονται συστήματα αεράμυνας μόνο αν λειτουργούν και σώζουν ζωές αντί να στέκονται ακίνητα κάπου σε βάσεις αποθήκευσης”.

Μόνο η Γερμανία έχει ανακοινώσει την αποστολή, ενός συστήματος Patriot.

Αρκετοί ηγέτες της ΕΕ χρησιμοποίησαν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για να παροτρύνουν προσωπικά τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Ελλάδας Πέδρο Σάντσεθ και Κυριάκο Μητσοτάκη να δωρίσουν κάποια από τα συστήματά τους στην Ουκρανία, όπως αναφέrουν οι Financial Times.

Οι δύο ηγέτες, οι ένοπλες δυνάμεις των οποίων διαθέτουν μεταξύ τους περισσότερα από δώδεκα συστήματα Patriot καθώς και άλλα, όπως τα S-300, ενημερώθηκαν ότι οι ανάγκες τους δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετωπίζουν καμία άμεση απειλή.

“Όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει, όλοι ξέρουμε πού βρίσκονται και όλοι ξέρουμε ποιος τα χρειάζεται πραγματικά”.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπό μικρότερη πίεση βρίσκονται η Πολωνία και η Ρουμανία, οι οποίες επίσης διαθέτουν Patriot, ώστε να εξετάσουν την αποστολή των εν λόγω εξοπλισμών στο Κίεβο, δεδομένης της πιο ευάλωτης θέσης τους στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Ουκρανία διαθέτει αυτή τη στιγμή τουλάχιστον τρία συστήματα Patriot, ένα από τις ΗΠΑ και δύο από τη Γερμανία.

Το Κίεβο χρησιμοποιεί επίσης μεγάλου βεληνεκούς πυραυλικά συστήματα εδάφους αέρος που αναπτύχθηκαν από την πρώην Σοβιετική Ενωση, συμπεριλαμβανομένων των S-300 και των S-200. Μια ενισχυμένη εκδοχή των τελευταίων χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού Tu-22M4 πάνω από τη ρωσική περιοχή του Κράι Σταυρούπολης την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ενδιαφέρον του Κιέβου για τα ελληνικά συστήματα S-300

Η πίεση για την αποστολή συστημάτων αεράμυνας αναμένεται να ενταθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Ε.Ε. σήμερα, Δευτέρα. Το Κίεβο φαίνεται να έχει εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παλιά συστήματα S-300 της Ελλάδας, τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις διαθέτουν ήδη στο οπλοστάσιό τους και γνωρίζουν πώς να τα χρησιμοποιούν.

«Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν άμεση ανάγκη των συστημάτων αεράμυνάς τους, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινής», δήλωσε ένας διπλωμάτης της Ε.Ε. που συμμετέχει στις προετοιμασίες για τη συνάντηση. «Ζητείται από την κάθε χώρα να αποφασίσει τι μπορεί να δώσει αλλού».

Τα υπουργεία Αμυνας σε Αθήνα και Μαδρίτη δεν προέβησαν σε κάποιο σχόλιο στη βρετανική εφημερίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ