Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης κατέληξαν Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Τουρκία, σύμφωνα με τους «Financial Times».
Όπως σημειώνουν οι FT, η συμφωνία προβλέπει την επιτάχυνση χαλάρωσης των περιορισμών για χορήγηση βίζα σε Τούρκους πολίτες, που αποτελούσε βασική επιθυμία της τουρκικής πλευράς, αλλά και την παροχή ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής βοήθειας έως και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Άγκυρα. Η φερόμενη απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων θα δώσει σε περίπου 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες εύκολη πρόσβαση στη ζώνη Σένγκεν, ακόμα και από το 2016.
Ακόμη, σύμφωνα πάντα με τους FT, η Κομισιόν δέχεται να ανοίξει πέντε κεφάλαια των διαπραγματεύσεων ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται να απαίτησε την ένταξη της Τουρκίας στη λίστα «ασφαλών χωρών», που πρακτικά σημαίνει ότι οι τουρκικές Αρχές θα μπορούν να απορρίπτουν αιτήσεις ασύλου πιο εύκολα, αλλά και την πρόσκλησή του σε Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Στο σχετικό δημοσίευμα σημειώνεται πάντως ότι η συμφωνία δεν έχει επικυρωθεί από τους ηγέτες των 28 κρατών-μελών, οι οποίοι βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, που έχει ως μοναδικό αντικείμενο την επίλυση της προσφυγικής κρίσης και αιχμή το μοντέλο της συνεργασίας με την Τουρκία.
«Η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο», δήλωσε στους FT Τούρκος αξιωματούχος.
Σημειώνεται πάντως, ότι προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ξεκαθάρισε ότι η βοήθεια προς την Τουρκία για τη διαχείριση των προσφυγικών ρευμάτων δε θα πρέπει να αποτελέσει πρόσχημα για την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους που επισκέπτονται την Ευρώπη. «Θα υπάρξει μια διαδικασία που απαιτεί πολλές προϋποθέσεις» τόνισε.
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία, πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου και της ακεραιότητας της ενταξιακής διαδικασίας» της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.