Στις σημερινές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης (Recovery Fund) και τη χρήση της προληπτικής γραμμής πίστωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) είναι στραμμένη η προσοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Του Θανάση Κουκάκη
Σχετικά Άρθρα:
Eurogroup: Λευκός καπνός 540 δις ευρώ!
Πώς επωφελείται η Ελλάδα από την απόφαση του Eurogroup;
Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου θα επαρκούν μετά το φθινόπωρο μόνον για να καλύπτουν με ασφάλεια τις πάγιες υποχρεώσεις του Κράτους (μισθούς και συντάξεις) και για να διασφαλίζουν πως η χώρα θα είναι συνεπής έναντι των δανειακών της υποχρεώσεων. Δεν θα επαρκούν για να χρηματοδοτήσουν επαρκώς πολιτικές ανάκαμψης από την βαθιά ύφεση που θα έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία ο κορωνοϊός, αλλά και για να δώσουν ρευστότητα σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, η ναυτιλία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Δεδομένης της αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος να στηρίξει την πραγματική οικονομία – η κεφαλαιακή του δομή και το μεγάλο ύψος των «κόκκινων» δανείων δεν το επιτρέπουν- το μεγάλος βάρος της ανάκαμψης θα στηριχθεί στα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Στο τραπέζι της σημερινής Συνόδου Κορυφής υπάρχει μια πρόταση για χρήση 300 δισ. ευρώ από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 ως κεφαλαίου για το δανεισμό του Recovery Fund της ΕΕ από τις αγορές, άλλων 320 δισ. ευρώ και με τον τρόπο αυτό να μοχλευτούν συνολικοί πόροι 620 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η πρόταση αυτή έχει πολλά άγνωστα σημεία που πρέπει να ξεκαθαριστούν.
Στόχος της Ελλάδος είναι να συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό από τις αγορές, προκειμένου να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει πιθανά ελλείμματα και πληρωμές τοκοχρεολυσίων το επόμενο διάστημα.Εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν πως εφέτος οι δαπάνες του κράτους θα είναι έως και 12 δισ. ευρώ περισσότερες από τα έσοδα του κράτους, κάτι που σημαίνει πως το δημοσιονομικό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ θα ανέλθει στο 7%. Το δε χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να ξεπεράσει τα 340 δισ. ευρώ και να ανέλθει ως ποσοστό του ΑΕΠ πάνω από το 200% του ΑΕΠ.
Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας
Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό