Τρίτη δόση για όλους (!), υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στις περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, μόνο εμβολιασμένοι και νοσούντες και σε άλλους εσωτερικούς χώρους –πλην της εστίασης και της ψυχαγωγίας που ήδη ανακοινώθηκε.
Tου ΜΙΧ. Ι. ΑΣΗΜΑΚΗ
Σχέδιο για πιο σκληρές αποφάσεις, ενώ δεν λείπουν οι έντονες αντιδράσεις
Πιθανόν να μπουν περιορισμοί και στα μέσα μαζικής μεταφοράς – όπως για παράδειγμα έγινε στη Γαλλία με τα μέσα που πραγματοποιούν δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων. Στους άξονες αυτούς βασίζεται το τελικό σχέδιο πριν από την εφαρμογή ακόμη ενός lockdown, για το οποίο ο πρωθυπουργός είχε πει στις αρχές Αυγούστου ότι δεν θα υπάρξει, ωστόσο η δεινή εξέλιξη των υγειονομικών δεικτών έχει ήδη επιβάλει τοπικές καραντίνες σε πολλούς νομούς ανά την επικράτεια.
Ημερομηνία-σταθμός για τις αποφάσεις αυτές είναι το επόμενο Σαββατοκύριακο, όταν θα έχει δομηθεί ένα σχετικά καλό διάγραμμα μέτρησης της εξέλιξης της νόσου στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά κυρίως το διάστημα μεταξύ 20 με 25 Σεπτεμβρίου, οπότε θα έχει καταγραφεί και το ποσοστό μεταδοτικότητας στα σχολεία.
Αν στο μεταξύ οι διασωληνωμένοι -που καθημερινώς αυξάνονται ανησυχητικά- υπερβούν πανελλαδικώς τους 500, τότε ενδεχομένως να ληφθούν νωρίτερα «σκληρές» αποφάσεις, κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα συμβεί στην περίπτωση αύξησης των θανάτων (άνω των 60 ημερησίως) λόγω COVID-19.
Το σχέδιο
Για την τρίτη δόση, ο καθηγητής Ιατρικής και μέλος της επιτροπής των λοιμοξιωλόγων Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε πρόσφατα ότι θα χορηγηθεί στον γενικό πληθυσμό εάν εμφανιστούν ανθεκτικές στον ιό μεταλλάξεις, κάτι που προέβλεψε και ο διευθύνων σύμβουλος της Phizer Αλ. Μπουρλά.
Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού φαίνεται πως… έρχεται ήδη για τους υπηρετούντες στις Ένοπλες ∆υνάμεις, τους εργαζομένους στην εστίαση και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τα οποία μάλιστα εξετάζεται η εφαρμογή του «γαλλικού μοντέλου», σύμφωνα με το οποίο οι ανεμβολίαστοι επιβάτες δεν θα μπορούν ούτε να εκδίδουν εισιτήρια ιδίως για το Μετρό και τον Ηλεκτρικό, που θεωρούνται οι σοβαρότερες εστίες μετάδοσης της λοίμωξης COVID-19.
«Παράθυρο» για την επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού μετά τον Σεπτέμβριο, στους υπαλλήλους υπηρεσιών που έρχονται σε καθημερινή επαφή με πολίτες, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. «Το κριτήριο που θα κρίνουν οι ειδικοί μετά τον Σεπτέμβριο σε υπηρεσίες του ∆ημοσίου, το κριτήριο για εμβολιασμό, είναι το θέμα της επαφής και της διακινδύνευσης από την επαφή αυτή. ∆εν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση ενός τέτοιου μέτρου, για παράδειγμα σε συγκεκριμένα σημεία όπου υπάρχει επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους και υπάρχει καθημερινή, συνεχής και τακτική επικοινωνία», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος την Πέμπτη σημείωσε πως «η υποχρεωτικότητα υπάρχει στην εργαλειοθήκη μας. ∆εν θέλουμε, όμως, να διασπείρουμε σύγχυση ή φημολογία, που θα φέρει αντιπαραθέσεις. Μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε τους ρυθμούς του εμβολιασμού και να πείσουμε πως είναι το μοναδικό όπλο να ενισχύσουμε το τείχος ανοσίας. Πρέπει να αξιολογηθούν άλλοι παράγοντες από τους ειδικούς, πριν εφαρμόσουμε την υποχρεωτικότητα».
Όσον, δε, αφορά στο ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων ή της επιβολής πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, πέραν της χρήσης μάσκας και των αποστάσεων (ένα άτομο ανά 16 τ.μ.), οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου είναι… κάθετοι: «∆εν θα επιτρέψουμε να μας ξανακλείσουν».
Αντιδράσεις
Ωστόσο, σε μια πρώτη αντίδραση, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, ανέφερε πως ο κλάδος υποδέχθηκε με ικανοποίηση τους νέους περιορισμούς, από τους οποίους εξαιρείται πλήρως το λιανεμπόριο: «… ως μια επιβράβευση της έως σήμερα συνεπούς λειτουργίας του και της εξαιρετικής συνεργασίας που έχουν επιδείξει από την αρχή της πανδημίας οι εμπορικές επιχειρήσεις και το καταναλωτικό κοινό. Με σοβαρότητα, προσοχή και συνέπεια συνεχίζουμε, προστατεύοντας πάνω απ’ όλα τη δημόσια υγεία, διεκδικώντας όμως τη συνεχόμενη και αδιάλειπτη λειτουργία της αγοράς, χωρίς εξαιρέσεις και νέους περιορισμούς για επιχειρήσεις και καταναλωτές», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, σημείωσε πως θα πρέπει να επισπευστούν οι εμβολιασμοί γιατί η αγορά και η οικονομία δεν αντέχουν άλλα λουκέτα και νέες χαμένες θέσεις εργασίας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κορκίδης τόνισε πως «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν βάζουν τους ανεμβολίαστους σε μια διαρκή διαδικασία ελέγχου με δικό τους κόστος, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά τους και μειώνοντας τη δυνατότητα επισκεψιμότητας σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Όμως συνολικά τα μέτρα προστατεύουν και διευκολύνουν τους περισσότερους, μεταξύ των οποίων και τα 5,6 εκατ. πλήρως εμβολιασμένων πολιτών. Ας μη ρισκάρουμε άλλο την υγεία μας και τη ζωή των γύρω μας, αφού μπορούμε να σταματήσουμε τη διασπορά με τον εμβολιασμό», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως με τα σημερινά δεδομένα η οικονομία και η αγορά δεν θα αντέξουν ένα νέο lockdown.
Παγωμάρα
Πιο… παγωμένη ήταν η πρώτη αντίδραση των εκπροσώπων του κλάδου της εστίασης, οι οποίοι και ζητούν μέτρα στήριξης από την πολιτεία, μπροστά στο νέο τοπίο αναγκών που διαμορφώνεται. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), τα μέτρα της κυβέρνησης αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους κλειστούς χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δυο Έλληνες είναι ανεμβολίαστος, γεγονός που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown. Η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε εργαλειοποιεί και πάλι τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και μάλιστα την ίδια ώρα που έχει αποσύρει τα μέτρα στήριξης που παρείχε. Η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό που όλοι πρέπει να προστατέψουμε, όμως δεν μπορεί για μία ακόμα φορά να χρησιμοποιείται ένας κλάδος, που όλο το προηγούμενο διάστημα παρέμενε κλειστός και συσσώρευε χρέη και ζημίες, ως o ‘‘πολιορκητικός κριός’’ απέναντι στους ανεμβολίαστους πολίτες». Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας πως η ΠΟΕΣΕ και τα μέλη της σέβονται την προσπάθεια της κυβέρνησης, παροτρύνοντας παράλληλα τους εργαζομένους του κλάδου να εμβολιαστούν, και ζητούν νέα μέτρα στήριξης όπως: Μείωση ενοικίων, δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας και νέα προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Νέα ρεκόρ
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», δεν αποκλείεται ακόμη και τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, να επιδεχθούν πρόσθετες παρεμβάσεις περιορισμού, καθώς τις τελευταίες ημέρες καταρρίπτονται -το ένα μετά το άλλο- όλα τα αρνητικά ρεκόρ ως προς τον αριθμό των νοσούντων – νέων κρουσμάτων (με ό,τι αυτό συνεπάγεται), πριν καν ακόμη κορυφωθεί η επιστροφή των εκδρομέων του καλοκαιριού!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ενώ στις 30 Μαρτίου 2021 τα νέα κρούσματα ανέρχονταν στα 4.340, με 741 ασθενείς διασωληνωμένους και 72 καταγεγραμμένους θανάτους, στις 25 Αυγούστου είχαμε 4.608 νέα κρούσματα, με 326 διασωληνωμένους ασθενείς και 32 θανάτους, μολονότι ο γενικός πληθυσμός έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 55%-56%. Σημειωτέον ότι τα ως άνω μεγέθη αναπροσαρμόζονται συνεχώς προς τα πάνω, γεγονός που οδήγησε στη λήψη αποφάσεων με χρονική αφετηρία τη 13η Σεπτεμβρίου (ημερομηνία κατά την οποία έχει ανακοινωθεί η έναρξη της σχολικής χρονιάς) και λήξη στις 22 Μαρτίου 2022! Πάμε δηλαδή για ακόμη έναν δύσκολο (και απρόβλεπτο), λόγω πανδημίας, χειμώνα!
ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
Στη νέα δέσμη μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε, και εν όψει του δεύτερου εξαιρετικά «δύσκολου» φθινοπώρου που έρχεται με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού να… καλπάζουν ανεξέλεγκτες, περιλαμβάνονται:
1)
Χρήση μάσκας εντός και εκτός κλειστών χώρων. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
2)
Αναστολή εργασίας για ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Από την 1η Σεπτεμβρίου τίθενται σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, με βάση το άρθρο 206 παρ. 2 του ν. 4820/2021, με εξαίρεση όλους όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους, καθώς και όσους έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολιασμού τους και θα κριθούν από υγειονομικές επιτροπές.
3)
Εβδομαδιαία rapid tests για ανεμβολίαστους εργαζομένους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλλονται μία φορά την εβδομάδα σε εργαστηριακό rapid test (με κόστος 10 ευρώ), που θα πραγματοποιείται «αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και με δαπάνη του εργαζομένου».
4)
Με δύο rapid tests την εβδομάδα επίσης «αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζομένου (και κόστος 10 ευρώ ανά τεστ)» υποχρεούνται οι εξής κατηγορίες εργαζομένων: Εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, υπάλληλοι του τουρισμού, της εστίασης και όλοι όσοι απασχολούνται σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές.
5)
Ο εργοδότης σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας διατηρεί -βάσει νόμου- το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους.
6)
Για τους μαθητές, τα self tests θα διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Για τους φοιτητές απαιτούνται δύο εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή (10 ευρώ/τεστ).
7)
Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνησή τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ COVID πριν ταξιδέψουν.
Εστίαση
8)
Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης) θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (με πιστοποιητικό που έχει ισχύ έως έξι μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνονται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή COVID free app.
Οι καταστηματάρχες του κλάδου είναι μεν θετικοί όσον αφορά στην ανάγκη υγειονομικής θωράκισης, ωστόσο αναδεικνύουν σοβαρά ζητήματα -άλυτα έως τώρα- σχετικά με τον έλεγχο όσων εισέρχονται στους κλειστούς χώρους αλλά και τον εμβολιασμό του προσωπικού τους. «Οφείλουμε να προστατευτούμε όλοι και οι θαμώνες μας και οι εργαζόμενοι και εμείς, αλλά δεν μπορούμε, ούτε και θέλουμε να διασταυρώνουμε αν ένας πελάτης λέει αλήθεια για τον εμβολιασμό του», δηλώνει ο Γ. Ξενάριος, ιδιοκτήτης καφέ μπαρ στην Αγ. Ειρήνης, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. «Μόνο με κουβέντα και καλή διάθεση μπορούμε να πείσουμε τους εργαζομένους μας να εμβολιαστούν. Σε καμία περίπτωση δεν θα αναλάβω να τους το επιβάλω. Αν θέλουν, ας καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό. Δεν πρόκειται να συγκρουστούμε με τον κόσμο», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο εστιάτορας Γ. Αμερικάνος που διατηρεί την επιχείρησή του στην ίδια περιοχή. Αμφότεροι τονίζουν, σε κάθε περίπτωση, ότι οι δράσεις αυτές θα κριθούν στην πράξη το φθινόπωρο όταν ο κόσμος θα αρχίσει να μπαίνει μαζικά στους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.
Άθληση – θεάματα
9)
Τέλος, στους κλειστούς και τους ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους. Στα θέατρα, τα σινεμά, τα μουσεία, στους αρχαιολογικούς χώρους και στα γυμναστήρια θα εισέρχονται και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και εδώ θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή COVID free app.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί