Φυγόδικοι Φαντομάδες: Από τον Χριστοφοράκο και τον Κυριακίδη στον Παλαιοκώστα και τον… Γκοσν
ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΠΑ
Ο άφαντος (από το 2007) mr Siemens, η εξαφάνιση (ντυμένου με ράσα) Κυριακίδη της Proton Bank, o μετρ των αποδράσεων Παλαιοκώστας και το σκάνδαλο με τον πρώην CEO της Νissan
Και επίσημα καταζητούμενος της Interpolείναι ο Κάρλος Γκοσν, ο πάλαι ποτέ κραταιός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Renault–Nissanστην Ιαπωνία. Το σκάνδαλο Γκοσν έχει αναστατώσει τον κλάδο, έχοντας αντίκτυπο στην αγορά και τα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η απάτη αποκαλύφθηκε από στελέχη της ίδιας της Nissan η οποία και τον απέπεμψε.
Από επιχειρηματίας πρότυπο και εμπνευστής του στρατηγικού εταιρικού σχήματος ο Γκοσν εξελίχθηκε σε φυγόδικο δραπέτη. τον Νοέμβριο του ’18 συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Τόκιο αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για απόκρυψη μέρους των παχυλών εισοδημάτων του, εικονικές πληρωμές σε αντιπροσωπείες στη Μέση Ανατολή και κατάχρηση εταιρικών πόρων. Έκανε δύο μήνες «σκληρή» φυλακή, μετέπειτα βγήκε με χρηματική εγγύηση 9 εκατομμυρίων ευρώ και τελούσε σε αυστηρό κατ’ οίκον περιορισμό, έως ότου να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα και να οριστεί δικάσιμος.
Ωστόσο, έχοντας τον φόβο μια πολυετούς κάθειρξης, ο Γκοσν δραπέτευσε με κινηματογραφικό τρόπο από την επιτηρούμενη βίλα του στις 30/12 κρυμμένος, όπως φημολογείται, μέσα στη θήκη ενός βιολοντσέλου (;) που ανήκε σε μουσικό μπάντας που είχε προσκαλέσει για ιδιωτικό πάρτι. Ο Γκοσν έφτασε τα ξημερώματα της Δευτέρας στον Λίβανο, αλλά έκτοτε είναι άγνωστο το πού εγκαταστάθηκε.
Φέρεται ότι επιβιβάστηκε σε ιδιωτικό τζετ στο αεροδρόμιο του Κανσάι και έφτασε στην Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου συνέχισε το ταξίδι του για τον Λίβανο, έχοντας στην κατοχή του γαλλικό διαβατήριο και λιβανέζικη ταυτότητα. Επτά άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, με την υποψία ότι τον βοήθησαν να φύγει για τη Βηρυτό. Βέβαια, δεν είναι μόνο ο τέως CEOτης Nissanκαταζητούμενος, καθώς και εμείς διαθέτουμε τους «δικούς» μας φυγόδικους «φαντομάδες».
Οι Έλληνες
Ήταν μόλις λίγες ημέρες μετά τα Χριστούγεννα του 2007, όταν το σκάνδαλο όταν το σκάνδαλο για τα “μαύρα ταμεία” της Siemens κορυφώθηκε με τις απολογίες των κατηγορουμένων ενώπιον του 3ου ειδικού ανακριτή να έχουν ξεκινήσει και να προκαλούν «πονοκέφαλο» στην ελληνική κοινή γνώμη. Τότε, ο πρώην ισχυρός άνδρας της SiemensΜιχάλης Χριστοφοράκος πέρασε το ανακριτικό κατώφλι συνοδευόμενος από το συνήγορό του, ζητώντας μία προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσει την απολογία του. Ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που η ελληνική Δικαιοσύνη “αντίκρισε” τον κατηγορούμενο.
Στις 15 Δεκεμβρίου ο Χριστοφοράκος μάζεψε τα υπάρχοντά του και έφυγε για τη Γερμανία μιας και διαθέτει γερμανική υπηκοότητα. Μέχρι σήμερα καμία προσπάθεια δεν έχει φέρει πίσω στην Ελλάδα τον αποκαλούμενο MrSiemens, αφού η γερμανική Δικαιοσύνη απέρριψε τα σχετικά αιτήματα έκδοσης στην Ελλάδα. ΟΧριστοφοράκος καταδικάστηκε από τα γερμανικά δικαστήρια σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή, για συνέργεια σε απιστία, ενώ για την πράξη της δωροδοκίας Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων του επιβλήθηκε χρηματική ποινή 350.000 ευρώ.
«Κινηματογραφική» μεταγωγή του Νίκου Παλαιοκώστα στο νοσοκομείο του Ρίου
Ομοίως, ο Χρήστος Καραβέλας ακολούθησε τα χνάρια του του συγκατηγορούμενού του, Μιχάλη Χριστοφοράκου. Λίγο πριν απολογηθεί ενώπιων του ανακριτή, εν μια νικτύ, το Μάιο του 2009, ο προκάτοχος του Χριστοφοράκου και πρώην οικονομικός διευθυντής της SiemensHellas εξαφανίστηκε για άγνωστο προορισμό, με τις φήμες να τον τοποθετούν στην Ουρουγουάη.
Η εξέλιξη αυτή, που ήταν η δεύτερη φυγοδικία στο πολύκροτο σκάνδαλο, είχε σαν αποτέλεσμα να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος της οικογένειας του κατηγορούμενου για άμεση συνέργεια σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η σύζυγος τουκαι μία από τις τρεις κόρες του, ηλικίας 22 έως 26 ετών, προφυλακίστηκαν με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα ανακριτή.
Επιπροσθέτως, ο κάποτε ισχυρός μεγαλοεκδότης, αλλά και στενός συνεργάτης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, βασικού κατηγορούμενου στην υπόθεση των επισφαλών δανείων της ProtonBank καταζητείται. Ο λόγος για τον Πέτρο Κυριακίδη ο οποίος φαίνεται πως διέθετε τα κατάλληλα αντανακλαστικά προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψή του. Στα τέλη του 2012 η ειδική ανακρίτρια, Ιωάννα Χατζάκη, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και του Πέτρου Κυριακίδη, καταφέρνοντας να εμφανιστεί ενώπιων της μόνο ο πρώτος.
Απέτρεψαν ληστεία αλλά «έχασαν» τον Παλαιοκώστα
Ο Κυριακίδης είχε ήδη διαφύγει με τα σενάρια για τον τρόπο που τα κατάφερε, αλλά και τον τόπο προορισμού του να δίνουν και να παίρνουν. Ουραγουάη, Παραγουάη, Γερμανία είναι μερικές από τις χώρες, από τις οποίες υποτίθεται ότι πέρασε ο κατηγορούμενος Κυριακίδης, αφού κατόρθωσε να φύγει από τη χώρα ντυμένος ιερέας.
Αντίστοιχα, ο γιός του επίσης επιχειρηματίας, Γιώργος, ακολούθησε όμοια πρακτική, αφού και αυτός φυγοδικεί κατηγορούμενος για την υπόθεση ProtonBank, που φέρεται να προκάλεσε στο εληνικό Δημόσιο ζημία που υπερβαίνει τα 700.000 ευρώ.
Εψαξαν τον Παλαιοκώστα μέχρι και στη Ρουμανία
Το πάζλ των «φαντομάδων» συμπληρώνει και ο μετρ των αποδράσεων Βασίλης Παλαιοκώστας. Απασχολεί δικαίως – όπως και ο αδερφός του Νίκος – τις Αρχές από τη δεκαετία του 80’. Παρά τις αξιόλογες προσπάθειες της Δικαιοσύνης να τους “περιορίσουν” σε κάποιο σωφρονιστικό ίδρυμα, αυτό έχει σταθεί κυριολεκτικά αδύνατο. Τα αδέλφια Παλαιοκώστα έχουν στα ενεργητικό τους κλοπές, ληστείες και απαγωγές επιχειρηματιών, αλλά και ποινές που ακόμη δεν έχουν εκτελεστεί.
Άλλωστε, όπως γνωρίζουμε καλά ο Βασίλης Παλαιοκώστας δεν μπορεί να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα έγκλειστος. Τόσο το 2006 όσο και το 2009 σκαρώνοντας δύο αποδράσεις καρμπόν διέφυγε «πετώντας» από τις φυλακές Κορυδαλλού. Από το 2011, έχει επικηρυχθεί, μετά τον εντοπισμό αποτυπώματος του, κατά την Αντιτρομοκρατική, στο πακέτο-βόμβα στο γραφείο του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όπου σκοτώθηκε ο υπασπιστής του Γιάννης Βασιλάκης.
* Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής