Πέμπτη 3 Απριλίου 2025

Φυλακές Κορυδαλλού: Στο «σκαμνί» πρώην διοικητής και συνδικαλιστής της εξωτερικής φρουράς – Βεβαίωναν ψευδώς νυχτερινές υπηρεσίες και ευνοούσαν ημέτερους με κρατικό χρήμα


Ρεπορτάζ Βαγγέλης Τριάντης

Βεβαίωναν ψευδώς ότι οι αρεστοί τους εξωτερικοί φρουροί των φυλακών Κορυδαλλού απασχολούνταν νυχτερινές ώρες για να λαμβάνουν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας ύψους 150 ευρώ κάθε μήνα.

Είχαν μετατρέψει την υπηρεσία της εξωτερικής φρουράς των φυλακών Κορυδαλλού σε «τσιφλίκι» τους, σε βάρος εξωτερικών φρουρών που ήταν μέλη άλλου σωματείου, με στόχο να τους κάνουν να εγγραφούν στο σωματείο όπου ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων είχε συνδικαλιστική ιδιότητα.

Ο λόγος; Για τον πρώην διοικητή της Εξωτερικής Φρουράς των Φυλακών Κορυδαλλού και νυν διοικητή Αστυνομικού Τμήματος της Αττικής με συχνή παρουσία στα ΜΜΕ, καθως επίσης και εξωτερικού φρουρού των φυλακών Κορυδαλλού με συνδικαλιστική ιδιότητα στο σωματείο «Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης Αττικής ( ΣΥΕΦΚΚΑ)».

Οι δύο άνδρες πρόκειται να δικαστούν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου του Πειραιά την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, για τα αδικήματα κατά περίπτωση της παράβασης καθήκοντος και της ψευδούς βεβαίωσης.

Μάλιστα ο κατηγορούμενος συνδικαλιστής, είχε φτάσει στο σημείο να βεβαιώνει ψευδώς και για τον εαυτό του ότι εργαζόταν νυχτερινές ώρες προκειμένου να εισπράττει το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, με την «ανοχή« για όλα αυτά του τότε διοικητή του, ο οποίος το 2022 είχε βραβευτεί από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο. Το ereportaz.gr ξετυλίγει το «κουβάρι» αυτής της υπόθεσης, με βάση και όσα αναφέρονται στο κατηγορητήριο σε βάρος των δύο ενστόλων.

Συνδικαλιστικά παιχνίδια με κρατικό χρήμα

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ολα συνέβησαν από τις αρχές του 2019 έως και το Σεπτέμβριο του 2020. Ο κατηγορούμενος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ και νυν διοικητής Αστυνομικού Τμήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ήταν διοικητής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φύλαξης στις φυλακές Κορυδαλλού. Με απόφαση του, είχε ορίσει το δεύτερο κατηγορούμενο και συνδικαλιστή εξωτερικό φρουρό των φυλακών, «ως άτυπο προϊστάμενο της γραμματειακής υποστήριξης της Εξωτερικής Φρουράς». Παράλληλα τον είχε «επιφορτίσει» με την σύνταξη του προγράμματος εργασίας της Εξωτερικής Φρουράς προκειμένου να βγαίνουν οι υπηρεσίες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο κατηγορητήριο, ο συνδικαλιστής εξωτερικός φρουρός των φυλακών προσερχόταν στην υπηρεσία «πάντα με πολιτική περιβολής αντί της προβλεπόμενης στολής», με την «ανοχή» του διοικητή της Εξωτερικής Φρουράς των φυλακών. Επίσης, ο κατηγορούμενος συνδικαλιστής, «υπηρετούσε» την επίδικη περίοδο «μόνο σε καθήκοντα γραφείου και όχι σε εναλασσόμενες και κυλιόμενες βάρδιες, όπως προβλέπεται ρητώς στον κανονισμό λειτουργίας της υπηρεσίας (ΠΔ 215/2006)».

Παράλληλα, ο κατηγορούμενος συνδικαλιστής έκανε και κάτι ακόμη. Αν και εργαζόταν μόνο «κατά το πρωινό ωράριο και ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή», εντούτοις «δήλωνε τον εαυτό του ως επιφυλακή» και ότι εκτελούσε υπηρεσία «στα νυκτερινά και εξαιρέσιμα», προκειμένου να λαμβάνει «το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας που ανέρχεται σε 150 ευρώ το μήνα». Παρόλο, που «ποτέ δεν εκτελούσε τέτοια υπηρεσία», όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Το επίδομα αυτό προβλέπεται «μόνο για τις μάχιμες και επικίνδυνες θέσεις με εργασία όλο το 24ωρο στις υπερυψωμένες σκοπιές, είτε φύλαξης κρατουμένων στα νοσοκομεία , τις οποίες όμως δεν εκτελούσε ο κατηγορούμενος».

Επιπλέον, ο κατηγορούμενος συνδικαλιστής, «κατάρτιζε» και τις βάρδιες για τα μέλη της «Πανελλήνιας Ένωση Πτυχιούχων Εξωτερικών Φρουρών» των φυλακών Κορυδαλλού. Είναι το ένα από τα δύο σωματεία Εξωτερικών φρουρών των φυλακών Κορυδαλού. Το άλλο είναι η «Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Εξωτερικών Φρουρών» των φυλακών Κορυδαλλού.
Ωστόσο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κατηγορούμενος συνδικαλιστής «δεν τηρούσε την υποχρεωτική από το ανωτέρω προεδρικό διάταγμα 24ωρη ανάπαυση μεταξύ των κυλιόμενων και εναλλασσόμενων βαρδιών για τα μέλη του συγκεκριμένου σωματείου και δεν τηρούσε όρους ισότητας και χρηστής διοίκησης κατά την κατανομή των υπηρεσιών, τις άδειες, τα ρεπό και τη νυκτερινή εργασία, (η οποία αμοίβεται με επιπλέον υπερωρία)».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι πράξεις αυτές των δύο κατηγορουμένων, «ζημίωσαν τα μέλη του εγκαλούντος σωματείου με την επωνυμία Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Εξωτερικών Φρουρών».

Ερωτήματα για Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Όλα αυτά εγείρουν ερωτήματα για την σημερινή πολιτική ηγεσία του Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σύμφωνα με πληροφορίες του ereportaz gr οι δύο κατηγορούμενοι υπηρετούν κανονικά στις θέσεις τους, ενώ είναι άγνωστο κατά πόσο έχουν κινηθεί σε βάρος τους πειθαρχικές διαδικασίες, όπως και θα έπρεπε.

Μάλιστα ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων, που του 2022 είχε βραβευτεί από τον Τάκη Θεοδωρικάκο, έχει συχνή παρουσία στα ΜΜΕ με πλήθος κοινωνικών δράσεων ως διοικητής του αστυνομικού Τμήματος στο οποίο προΐσταται.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ