Σύχνα ο όρος έκζεμα συχνά χρησιμοποιείται εναλλακτικά του όρου ατοπική δερματίτιδα, που είναι ο πιο κοινός τύπος πάθησης. Συνήθως προκαλεί σκασμένο και κόκκινο δέρμα, ενώ σε πιο σκούρες επιδερμίδες μπορεί να φαίνεται καφέ, μοβ ή γκρι. Υπάρχουν διάφορες φυσικές θεραπείες για να καταπραΰνετε τη φαγούρα, την ξηρότητα και να αντιμετωπίσετε ή να αποτρέψετε τις εξάρσεις του εκζέματος, ειδικά το χειμώνα.
- Τζελ αλόης
Το τζελ αλόης προέρχεται από τα φύλλα του φυτού της αλόης. Τα αντιβακτηριακά και αντιμικροβιακά του αποτελέσματα μπορούν να αποτρέψουν τις λοιμώξεις του δέρματος, οι οποίες είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν όταν ένα άτομο έχει ξηρό και σκασμένο δέρμα. Οι επουλωτικές ιδιότητες της αλόης καταπραΰνουν το σπασμένο δέρμα και προάγουν την επούλωση.
Πως να το χρησιμοποιήσετε
Μπορείτε είτε να αγοράσετε το τζελ, είτε να το χρησιμοποιήσετε απευθείας από τα φύλλα του φυτού. Στην πρώτη περίπτωση είναι καλό να επιλέξετε κάποιο προϊόν, χωρίς συντηρητικά, αλκοόλ, αρώματα και χρώματα, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα. Επιπλέον, το αλκοόλ και άλλα συστατικά, που ξηραίνουν το δέρμα θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το έκζεμα. Εφαρμόστε, αρχικά, μια μικρή ποσότητα τζελ, για να ελέγξετε την ευαισθησία του δέρματος, καθώς μερικές φορές, η αλόη βέρα μπορεί να προκαλέσει κάψιμο ή τσούξιμο. Η αλόη είναι γενικά ασφαλής και αποτελεσματική για ενήλικες και παιδιά.
2. Μηλόξυδο
Το μηλόξυδο είναι μια δημοφιλής θεραπεία για πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων δερματικών διαταραχών. Η Εθνική Ένωση Εκζέματος των ΗΠΑ αναφέρει ότι το μηλόξυδο θα μπορούσε να βοηθήσει στην πάθηση. Ωστόσο, συνιστά να είστε προσεκτικοί, καθώς τα οξέα του ξιδιού μπορούν να βλάψουν τους μαλακούς ιστούς. Καμία έρευνα δεν έχει επιβεβαιώσει ότι το μηλόξυδο μειώνει τα συμπτώματα του εκζέματος, αλλά παρακάτω αναφέρονται δύο λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να βοηθήσει.
- Εξισορρόπηση των επιπέδων οξύτητας του δέρματος: Το ξύδι είναι πολύ όξινο. Το δέρμα είναι φυσικά όξινο, αλλά τα άτομα με έκζεμα μπορεί να έχουν λιγότερο όξινο δέρμα από άλλα, γεγονός που μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του δέρματος. Η εφαρμογή αραιωμένου μηλόξυδου θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων οξύτητας του δέρματος, υπό την προϋπόθεση ότι είναι αραιωμένο (διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα).
- Καταπολέμηση βακτηρίων: Μελέτες έχουν βρει ότι το μηλόξυδο μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των Escherichia coli και Staphylococcus aureus (S. aureus). Η χρήση μηλόξυδου στο δέρμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία του σπασμένου δέρματος από τη μόλυνση.
Πως να το χρησιμοποιήσετε
Πάντα να αραιώνετε το μηλόξυδο πριν το εφαρμόσετε στο δέρμα, καθώς μπορεί να προκαλέσει χημικά εγκαύματα ή άλλους τραυματισμούς. Η εφαρμογή γίνεται είτε με κάποιο βρεγμένο πανί ή πετσέτα. Ειδικότερα ανακατέψτε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο. Εφαρμόστε το διάλυμα σε βαμβάκι ή γάζα. Καλύψτε το με καθαρό βαμβακερό ύφασμα και αφήστε το στην περιοχή για 3 ώρες.
3. Μπάνιο
Το μπάνιο παρέχει στο δέρμα την απαραίτητη υγρασία και αποτελεί σημαντικό μέρος της θεραπείας του εκζέματος. Όταν ένα άτομο έχει μια πάθηση του δέρματος, αυτό χρειάζεται επιπλέον υγρασία, επειδή το εξωτερικό στρώμα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το συχνό πλύσιμο μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα και να επιδεινώσει το έκζεμα. Αυτό συμβαίνει, όταν χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό ή πολύ κρύο νερό, όταν χρησιμοποιείτε λάθος σαπούνι και όταν δεν ενυδατώνετε το δέρμα σας μετά το μπάνιο.
4. Λάδι καρύδας
Το λάδι καρύδας περιέχει ευεργετικά λιπαρά οξέα, που ενισχύουν την υγρασία του δέρματος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει άτομα με ξηρό δέρμα και έκζεμα. Επιπλέον, το παρθένο λάδι καρύδας μπορεί να προστατεύσει το δέρμα βοηθώντας στην καταπολέμηση της φλεγμονής και βελτιώνοντας την υγεία του δερματικού φραγμού.
Μια παλαιότερη μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα την εφαρμογής παρθένου ελαίου καρύδας στο δέρμα στα παιδιά, διαπιστώνοντας ότι η χρήση του για 8 εβδομάδες βελτίωσε τα συμπτώματα του εκζέματος.
Πως να το χρησιμοποιήσετε
Εφαρμόστε το λάδι καρύδας απευθείας στο δέρμα μετά το μπάνιο και μέσα στην ημέρα. Χρησιμοποιήστε το πριν τον ύπνο, για να διατηρήσετε το δέρμα ενυδατωμένο όλη τη νύχτα. Το εξαιρετικά παρθένο λάδι καρύδας είναι γενικά στερεό σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά η ζεστασιά του σώματος ενός ατόμου το μετατρέπει σε υγρό. Είναι ασφαλές για χρήσης από όλους (εφόσον δεν έχετε σχετική αλλεργία στην καρύδα).
5. Μέλι
Το μέλι είναι ένας φυσικός αντιβακτηριακός και αντιφλεγμονώδης παράγοντας, που χρησιμοποιείται για την επούλωση πληγών εδώ και αιώνες. Μια ανασκόπηση μελετών επιβεβαιώνει ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών και στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Μια άλλη ανασκόπηση αναφέρει ότι το μέλι είναι χρήσιμο για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εγκαυμάτων και των πληγών, και ότι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Με την άμεση εφαρμογή στο δέρμα που έχει προσβληθεί από έκζεμα, το μέλι θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων ενώ παράλληλα ενυδατώνει το δέρμα και επιταχύνει την επούλωση.
Συμπέρασμα
Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για το έκζεμα, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά του στο σπίτι με τη χρήση φυσικών συστατικών. Εάν το έκζεμα είναι σοβαρό ή δεν ανταποκρίνεται στις παραπάνω θεραπείες, είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ειδικά αν πρόκειται για παιδί ή βρέφος, καθώς μπορεί να συνταγογραφήσει στεροειδείς κρέμες ή άλλα φάρμακα για τη θεραπεία της φλεγμονής.
Πηγή: HealthPanda.gr