Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Φυσικό αέριο: Πολιτική συμφωνία των 27 της ΕΕ για το σχέδιο ενεργειακής ασφάλειας

Φυσικό αέριο: Πολιτική συμφωνία των 27 της ΕΕ για το σχέδιο ενεργειακής ασφάλειας

Για πολιτική συμφωνία αναφορικά με τον κόφτη στο φυσικό αέριο από τους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. κάνει λόγο η τσεχική προεδρία – Τι προβλέπει το τροποποιημένο σχέδιο της Κομισιόν

synodos_ee_xr

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου ενόψει του ερχόμενου χειμώνα, αναφέρει σε τουίτ της η τσεχική προεδρία του συμβουλίου.

Ειδικότερα σημειώνει:

«Αυτό δεν ήταν μια αδύνατη αποστολή! Οι υπουργοί κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου ενόψει του ερχόμενου χειμώνα».

Το περιεχόμενο της κατ’ αρχήν συμφωνίας δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό. Είχαν προηγηθεί ζυμώσεις, προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος σε ό,τι αφορά τον «κόφτη» στο φυσικό αέριο.

Η Ελλάδα είχε προσέλθει στο ευρωπαϊκό τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ενεργειακή επάρκεια με δύο προτάσεις. Η πρώτη περιγράφεται σε επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και αφορά την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού αποζημίωσης των βιομηχανικών καταναλωτών για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου. Η δεύτερη αφορά το κόστος ρεύματος.

Νωρίς το πρωί, το Γερμανικό Πρακτορείο, επικαλούμενο διπλωμάτες με γνώση του θέματος, είχε μεταδώσει ότι τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης όσον αφορά την κατανάλωση φυσικού αερίου.

Μητσοτάκης σε Φον Ντερ Λάιεν: Μηχανισμό αποζημίωσης για τις περικοπές κατανάλωσης στο αέριο

Όπως γράφει ο πρωθυπουργός, στην επιστολή που δημοσιοποιείται λίγο πριν την έναρξη του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, «με την επιστολή αυτή σας καταθέτω μία πρόταση προκειμένου να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια για τον ερχόμενο χειμώνα και, ταυτόχρονα, να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας».

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός σημειώνει πως αυτό που προτείνει είναι ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός «μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τον ερχόμενο χειμώνα».

Αναλύοντας την πρότασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι το σχέδιο «Save Gas for a Safe Winter» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «αποτελεί κάτι ενδιάμεσο ανάμεσα στην εθελοντική μείωση της ζήτησης, που πρέπει όλοι μας να διασφαλίσουμε, και την υποχρεωτική μείωση που ενδέχεται να προκύψει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

«Εάν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε, μέχρι τον Σεπτέμβριο, ότι μεγάλο ποσοστό αυτής της ποσότητας θα καλυπτόταν από ισχυρές δεσμεύσεις για μείωση της κατανάλωσης, το επιπρόσθετο κόστος που προκύπτει από τα ρίσκα που διαβλέπουν οι αγορές θα συρρικνωνόταν και το ‘όπλο’ της Ρωσίας θα είχε εξουδετερωθεί σε μεγάλο βαθμό», γράφει ο πρωθυπουργός.

Ευρωπαϊκό κρας τεστ για το «ψαλίδι» 15%

Πάντως, το κλίμα της σημερινής συνεδρίασης διαμορφώθηκε αρνητικά χθες στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από την κίνηση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, της Gazprom, να ανακοινώσει -την παραμονή μόλις της συζήτησης των αρμόδιων Υπουργών της ΕΕ- περαιτέρω περικοπή ως προς τις διαθέσιμες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γηραιά Ήπειρο, πρωτοβουλία η οποία αναγιγνώσκεται ως νέος μοχλός πίεσης της Μόσχας ενόψει των σημερινών αποφάσεων των ευρωπαίων ηγετών.

Επικαλούμενη για άλλη μια φορά την ανάγκη συντήρησης μιας τουρμπίνας στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, η Gazprom ανακοίνωσε χθες την απενεργοποίησή της, με απότοκο και νέα πτώση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ. Συγκεκριμένα, η ημερήσια παραγωγική ικανότητα στο ρωσικό σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια θα μειωθεί στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου ημερησίως από τις 04.00 ώρα Γκρίνουιτς (07.00 ώρα Ελλάδας) της 27ης Ιουλίου, από την πλήρη δυναμικότητά του άνω των 160 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες, οι οποίες αντιλαμβάνονται πως οι αιτιάσεις της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν περί «εκβιασμού» από ρωσικής πλευράς είναι πλέον πιο βάσιμες από ποτέ.

Σηκώνοντας το γάντι της… τουρμπίνας απέναντι στη Gazprom, η Siemens Energy εγκάλεσε το ρωσικό ενεργειακό κολοσσό για γραφειοκρατική ολιγωρία, δηλαδή εσκεμμένη καθυστέρηση ως προς τα τελωνειακά έγγραφα της τουρμπίνας. «Η μεταφορά της τουρμπίνας θα μπορούσε να ξεκινήσει αμέσως. Οι γερμανικές αρχές παρείχαν στη Siemens Energy όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την εξαγωγή της τουρμπίνας στη Ρωσία στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας», ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας πως «η Gazprom το γνωρίζει αυτό. Αυτό που λείπει, ωστόσο, είναι τα τελωνειακά έγγραφα για την εισαγωγή στη Ρωσία. Η Gazprom, ως πελάτης, υποχρεούται να τα παράσχει». Η τελευταία δεν προέβη σε σχολιασμό των όσων της καταμαρτυρεί η Siemens Energy, η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες συντήρησης της τουρμπίνας στον Καναδά και ακολούθως προχώρησε στη διαδικασία της μεταφοράς της στη Ρωσία.

Πηγή: protothema.gr



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ