«Έργο εθνικής σημασίας» χαρακτήρισε την ανάρτηση δασικών χαρτών, κατά την επίσκεψή του στην Κέρκυρα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς, ο οποίος έφτασε στο νησί συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα, καθηγητή Κωνσταντίνο Αραβώση.
Ο κ. Αμυράς επισκέπτεται ην Κέρκυρα μετά το Μεγανήσι και την Λευκάδα, καθώς, όπως υπογράμμισε, είναι επιλογή η συζήτηση των προβλημάτων στο πεδίο. Είχε διαδοχικές συσκέψεις για τα ζητήματα που αφορουν τους δασικούς χάρτες με βουλευτές, δημάρχους, αντιπεριφερειάρχες και φορείς.
«Καλούμαστε ο καθένας από την θεσμική του θέση, να διασφαλίσει το περιβάλλον και να μείνει για τις επόμενες γενιές», επισήμανε και πρόσθεσε πως μέρος της προσπάθειας είναι και οι δασικοί χάρτες ως μια μεταρρύθμιση, ένα εργαλείο, το οποίο η Ελλάδα έπρεπε να είχε κάνει εδώ και πολλά χρόνια. «Με μεγάλη λύπη λέω, πως δυστυχώς η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει δασικούς χάρτες, δασολόγιο, κτηματολόγιο. ‘Αρα είναι μεγάλη η αναγκαιότητα των δασικών χαρτών, εάν θέλουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον», τόνισε.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, χαρακτήρισε την ανάρτηση των δασικών χαρτών ως έργο εθνικής σημασίας και είπε πως «είμαστε υπερήφανοι που για πρώτη φορά, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχουμε αναρτημένους δασικούς χάρτες για το 100% της ελληνικής επικρατείας».
Ωστόσο ο κ. Αμυράς αναγνώρισε ότι υπάρχουν ιδιόμορφα ζητήματα σε κάποιες περιοχές του Ιονίου και διαβεβαίωσε πως θα επιλυθούν νομοθετικά και οριζόντια. Ειδικότερα μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Το ένα ζήτημα είναι το ιδιοκτησιακό. Εκεί όπου δεν υπάρχει τεκμήριο της κυριότητας της γης υπέρ του δημοσίου, οι πολίτες έτρεχαν στα δικαστήρια για το δίκιο τους. Αυτό αλλάζει, το δόγμα αλλάζει. Αυτή είναι η μια νομοθετική ρύθμιση που θα κάνουμε.
Οι δασωθέντες αγροί, χωράφια που καλλιεργούνταν και εγκαταλείφτηκαν πριν 10ετιες τώρα εμφανίζονται πως εμπίπτουν στην δασική νομοθεσία .Ήδη στο υπουργείο βγάλαμε από την εξίσωση, μέσα από την θεσμική διαδικασία τους ασπαλάρθους. Αυτό άλλαξε και έτσι απελευθερώνονται ιδιοκτησίες.
Το 3ο ζήτημα, που καλούμαστε νομοθετικά να αντιμετωπίσουμε, είναι οι εκχερσωμένες πρώην δασικές εκτάσεις.
Το δόγμα αλλάζει. Δεν θα τρέχει ο πολίτης να αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας Η δημόσια διοίκηση, θα κάνει αυτές τις απαραίτητες ενδογενώς ενέργειες, ώστε να έχουμε ακριβείς δασικούς χάρτες που και το δάσος θα προστατεύουν και δεν θα θίγουν την ιδιοκτησία και τα νόμιμα δικαιώματα των πολιτών. Ήρθαμε να δώσουμε λύσεις».
Η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, υποδέχτηκε τον υφυπουργό στο γραφείο της και του εξέφρασε την ικανοποίηση της, σε μια εποχή κατά την οποίαν όπως τόνισε, «η φύση, το περιβάλλον, και προκλήσεις αναδεικνύονται, βεβαίως μονοπωλεί το θέμα των δασικών χαρτών, ζήτημα που θέλει ενημέρωση και επικοινωνία».
Αύριο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος θα μεταβεί στα Διαπόντια Νησιά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΔ: «Ο κ. Τσίπρας κατασκευάζει πάλι ψεύτικους εχθρούς για να κάνει ξανά ψεύτικους πολέμους»