Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Γ. Κατρούγκαλος: Kαταβάλουμε προσπάθεια για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ

“Αναπροσαρμογή” των επικουρικών, που αφορά σε λιγότερο από το 10% των συνταξιούχων έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή, στην οποία συζητείται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. “Θεωρούμε ότι η πρόταση μας εξασφαλίζει κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία” είπε περιγράφοντας το νομοσχέδιο.

Όπως είπε η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό “όχι αποκλειστικά με όρους οικονομικής βιωσιμότητα για το επόμενο βραχύ χρονικό διάστημα αλλά με δομικό και διαρθρωτικό τρόπο που θα εξασφαλίζει ταυτόχρονα την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική αποτελεσματικότητα. Ενόψει αυτής της ανάγκης διατυπώνουμε την πρόταση της ασφαλιστικής  μεταρρύθμισης στο πλαίσιο ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικής ασφάλειας”.

“Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση επιχειρεί να ενσωματώσει εκείνες τις πλευρές τους τρίτου μνημονίου που έχουν ψηφιστεί από όλες τις πτέρυγες της βουλής, εκτός από αυτούς που είναι αντίθετοι στην ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., δηλαδή την αναγκαία προσαρμογή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% και δυσμενείς πλευρές όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ. Επιχειρεί να τις ενσωματώσει αντικαθιστώντας την κατάργηση του ΕΚΑΣ, με ισοδύναμα όπως η εθνική σύνταξη, που έχουν μεγαλύτερη κοινωνική αποτελεσματικότητα, προχωρώντας στην αναγκαία προσαρμογή της δημοσιονομικής δαπάνης, προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή κάλυψη για τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη”, τόνισε ο υπουργός.

Αναφορικά με τον ΕΔΟΕΑΠ ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε: «Επειδή θέλουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να διασωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ, έχω καλέσει αύριο σε μία τριμερή συνάντηση τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών των μέσων μαζικής ενημέρωσης τόσο του ηλεκτρονικού όσο και του γραπτού Τύπου όσο και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, για να δούμε πως θα γίνει δυνατόν να διασωθεί ένα μέρος του αγγελιόσημου, το οποίο οι δανειστές απαίτησαν να καταργηθεί, θεωρώντας το ως κοινωνικό πόρο».

Αναφερόμενος συνολικά στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, με τίτλο «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας-Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος-Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων», που κατατέθηκε στη Βουλή, το απόγευμα της Παρασκευής, ο υπουργός δήλωσε ότι «πρόκειται για μία μείζονα μεταρρύθμιση, που, για πρώτη φορά, εφαρμόζει ενιαίους κανόνες για όλους, στο πλαίσιο της αρχής της ισονομίας και με πνεύμα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Όπως είπε, στο νομοσχέδιο υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους πιο αδύναμους. «Όλοι όσοι ανήκουν στα χαμηλά και στα μεσαία εισοδήματα, ωφελούνται από τη μεταρρύθμιση τόσο στο επίπεδο των συντάξεων όσο και στο επίπεδο της αναπροσαρμογής των εισφορών με βάση το πραγματικό εισόδημα. Μάλιστα, από τη διαπραγμάτευση, σε αρκετά σημεία, το νομοσχέδιο εμφανίζεται βελτιωμένο σε σχέση με το προσχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Για παράδειγμα, όπως προσέθεσε, η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση των αγροτών υπολογίζεται πλέον στη βάση του 70% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, όχι στη βάση του 80% και «αυτό, χωρίς καμία μείωση στην εθνική σύνταξη, στην οποία θα λάβουν».

Ο κ. Κατρούγκαλος, μέσω των δηλώσεών του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρίνισε ότι θα ακούσει με προσοχή όλες τις προτάσεις που θα γίνουν, στο πλαίσιο της νομοθετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές στη Βουλή και θα αποδεχτεί, όσες από αυτές είναι δυνατόν να γίνουν αντικείμενο αποδοχής, «λαμβάνοντας υπόψη και τις δεσμεύσεις που απορρέουν, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «στο τέλος θα έχουμε μία μεταρρύθμιση τομή, που, για δεκαετίες, είχε ανάγκη αυτός ο τόπος».

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ