Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Γ. Κώτσηρας: Υπέρ των συμφερόντων των αδύναμων πολιτών, η πιλοτική δίκη στην πολιτική δικαιοσύνη – Αντίθετη η αντιπολίτευση

Η πιλοτική δίκη στοχεύει στη βελτίωση της καθημερινότητας και στην επίλυση προβλημάτων που αφορούν τον Έλληνα πολίτη, ανέφερε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηραςαπαντώντας, νωρίτερα σήμερα, στη Βουλή, στις επικρίσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση, η εισαγωγή της πιλοτικής-πρότυπης δίκης στην πολιτική δικαιοσύνη. «Δεν είναι προς τιμήν καμίας Πολιτείας να έχει 10 χρόνια μια νομική εκκρεμότητα σε ένα ουσιώδες και σοβαρό νομικό ζήτημα και αυτό να είναι η αιτία για να εκδίδονται αντιφατικές αποφάσεις», είπε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και κάλεσε τα κόμματα να αναλογιστούν ότι οι πολίτες μπαίνουν σε ένα κυκεώνα δικαστικών διαδικασιών και πρέπει να περιμένουν πολλά χρόνια για να λυθεί ένα νομικό ζήτημα.

Ο κ. Κώτσηρας επανέλαβε ότι η εισαγωγή της πιλοτικής δίκης στον ‘Αρειο Πάγο θα είναι «υπέρ των συμφερόντων του πολίτη, προφανώς του πιο αδύναμου, που αναγκάζεται επί 10 χρόνια να πηγαίνει από το ένα δικαστήριο στο άλλο για να λυθεί ένα νομικό ζήτημα» και πρόσθεσε ότι θα εξοικονομηθεί χρόνος, θα εξοικονομηθούν πόροι και θα υπάρξει ευεργετική επίδραση σε διαφορές που ταλανίζουν επί χρόνια όλα τα δικαστήρια της χώρας και προφανώς εμπεδώνεται και αίσθημα ασφάλειας δικαίου στους πολίτες.

«Ακούστηκε για δήθεν συνταγματικό δικαστήριο, από την πίσω πόρτα. Ουδεμία περίπτωση ελέγχου συνταγματικότητας νόμων. Ο διάχυτος και παρεμπίπτων έλεγχος παραμένει σταθερή, συνταγματικά προβλεπόμενη λειτουργία για τον Έλληνα δικαστή, τον ανεξάρτητο Έλληνα δικαστή», είπε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και επισήμανε ότι με τη διάσταση που δίνει στο θέμα της πιλοτικής δίκης η αντιπολίτευση, προσβάλλει τον Έλληνα δικαστή.

«‘Ακουσα την κΤζάκρη να αναφέρεται σε ποδηγέτηση του θεσμού και σε δικαστές που μετατρέπονται σε γραφειοκράτες. Δηλαδή, οι διοικητικοί δικαστές που επί 11 χρόνια εφαρμόζουν την πιλοτική δίκη, είναι ποδηγετούμενοι από την κυβέρνηση ή από οποιονδήποτε;», είπε ο Γιώργος Κώτσηρας.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στις προβλέψεις για την ψηφιακή δικαιοσύνη και τις άλλες παρεμβάσεις στον τομέα της πολιτικής δικαιοσύνης που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο, για να τονίσει πως «όλες οι μικρές και μεγάλες αλλαγές κινούνται στην κατεύθυνση της ταχύτητας και της ποιότητας απονομής της δικαιοσύνης».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, αναφερόμενος στην εισαγωγή της πιλοτικής δίκης στην πολιτική δικαιοσύνη, είπε ότι στόχος είναι η αποσυμφόρηση, η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης και η ασφάλεια δικαίου. Υπογράμμισε επίσης, ότι η κρίση του δικαστηρίου θα αποτελεί ισχυρότατη νομολογία μεν, αλλά δεν θα δεσμεύει άλλες δίκες. «Στόχος είναι η επίλυση, με ενιαίο και ασφαλή τρόπο, υποθέσεων ευρύτερου ενδιαφέροντος, που προκαλούν συμφόρηση και καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, απασχόληση μεγάλου αριθμού δικαστών και υπαλλήλων, ταλαιπωρία και δαπάνη στους πολίτες και οδηγούν πολλές φορές στην έκδοση αντιφατικών αποφάσεων και στην πρόκληση ανασφάλειας δικαίου», είπε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για οιονεί συνταγματικό δικαστήριο και προσπάθεια ασφυκτικού ελέγχου της νομολογίας, ότι διατυπώνουν θέση επικίνδυνη και υπονομευτική για το κύρος της δικαιοσύνης. «Η άδικη θέση των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, για την εργαλειοποίηση της πολιτικής δίκης, θίγει το κύρος των δικαστικών λειτουργών, όταν αποδίδει στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου ότι θα υπηρετεί πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα και στους δικαστές των άλλων βαθμίδων ότι δεν θα έχουν το ανάστημα να εκφράσουν την ελεύθερη και ανεξάρτητη κρίση τους. Έτσι όμως υπονομεύεται το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών στον θεσμό της δικαιοσύνης συνολικά», είπε ο κ. Κωνσταντινίδης. Αναφερόμενος στην αυτόματη μείωση της τιμής του εκπλειστηριαζόμενου, είπε ότι στην πραγματικότητα ο ανταγωνισμός είναι αυτός που καθορίζει την τιμή και τόνισε ότι με την προωθούμενη διάταξη εισάγεται αντικειμενικό κριτήριο που πρακτικά οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα που θα οδηγούσε και η δικαστική απόφαση.

H εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, επισήμανε ότι ο ‘Αρειος Πάγος δεν είναι δικαστήριο της ουσίας για να απασχολείται με ζητήματα τέτοιου είδους και συνεπώς με την συγκεκριμένη διάταξη θίγεται η διάκριση των λειτουργιών. «Γενικές κρίσεις για το δίκαιο κάνει ο νομοθέτης. Ο δικαστής δικάζει διαφορές!», είπε η Θεοδώρα Τζάκρη και επισήμανε: «Αν στα ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος εντάσσονται και τα θέματα συνταγματικότητας των νόμων, η πιλοτική δίκη θα λειτουργεί επί της ουσίας ως οιονεί Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο όμως δεν υφίσταται στο δικαιικό μας σύστημα. Στην πραγματικότητα, θα περιοριστεί ο διάχυτος και παρεμπίπτων έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων από τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δικαστήρια, παραβιάζοντας έτσι μια συνταγματική κατάκτηση που καθιερώνεται με τα άρθρα 87 παρ. 2 και 93 παρ. 4 του Συντάγματος». Στόχος είναι να εισαχθούν σε πρώτο και τελευταίο βαθμό δίκες που αφορούν τραπεζικά δάνεια, εργατικές διαφορές σε μεγάλες επιχειρήσεις, είπε επίσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση, αν επιμείνει στην εισαγωγή της πιλοτικής δίκης στις ιδιωτικές διαφορές, να θέσει τουλάχιστον δικλείδες ασφαλείας ανάλογες με αυτές που ισχύουν στο ΔΕΕ, έτσι ώστε ο νεοεισερχόμενος θεσμός να λειτουργήσει υπέρ της πλειοψηφίας των πολιτών και να διασφαλιστεί ότι ο ‘Αρειος Πάγος δεν θα λειτουργεί ως οιονεί γνωμοδοτικό όργανο.

Η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου, που ανακοίνωσε ότι το κόμμα της καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο (σσ είχε επιφυλαχθεί για την ολομέλεια) κατηγόρησε την κυβέρνηση για την «εμμονή» της να εισάγει την πολιτική δίκη στις πολιτικές υποθέσεις και πρόσθεσε ότι εισάγεται από την πίσω πόρτα ένα οιονεί συνταγματικό δικαστήριο. Σε αντίθεση με το δημόσιο δίκαιο και τις διοικητικές διαφορές που μπορεί να σταθεί αυτός ο θεσμός με επιτυχία, το ιδιωτικό δίκαιο εξαρτάται από τις συγκεκριμένες περιστάσεις για κάθε υπόθεση, είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου και συνεπώς δεν μπορεί να εισαχθεί η πιλοτική δίκη για ιδιωτικές διαφορές. Τα πολιτικά δικαστήρια δεν είναι γνωμοδοτικά όργανα, αλλά επιλαμβάνονται μόνο της επίλυσης συγκεκριμένων ιδιωτικών διαφορών που οδηγούνται ενώπιον τους, είπε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής και προειδοποίησε ότι στο επίπεδο της πιλοτικής δίκης στα πολιτικά δικαστήρια θα υπαχθούν υποθέσεις τραπεζικών δανείων και συμβάσεων, υποθέσεις εργατικών διαφορών, υποθέσεις συμβασιούχων, δηλαδή υποθέσεις που αφορούν τους πιο ευάλωτους πολίτες.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκαη οποία εξ αρχής έχει δηλώσει ότι το κόμμα της καταψηφίζει το νομοσχέδιο, είπε ότι σκοπός των προωθούμενων διατάξεων είναι η υπηρέτηση των αντιλαϊκών πολιτικών και των ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων και κατήγγειλε ότι η αστική δίκη μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια του κεφαλαίου. Στο κλίμα αυτό, η Μαρία Κομνηνάκα αναφέρθηκε στην έκθεση Πισσαρίδη, για την οποία η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι έχει συμπεριλάβει την «κυνική» προτροπή, η δικαιοσύνη να μετατραπεί, από παράγοντας αβεβαιότητας σε παράγοντα βεβαιότητας, για τους επενδυτές. Ιδίως για την εισαγωγή της πιλοτικής δίκης, η βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι στόχος είναι ο ασφυκτικός έλεγχος της νομολογίας σε υποθέσεις που απασχολούν ευρύτερα λαϊκά στρώματα.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, που εμφατικά αναφέρθηκε στο καθεστώς αναγκαστικής εκτέλεσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πρωτίστως εργάζεται για τα τραπεζικά ιδρύματα, τα funds, τους ισχυρούς» και σχολίασε ότι οι περισσότεροι ευάλωτοι πολίτες δεν μπορούν ούτε στα βασικά έξοδα προσφυγής στη δικαιοσύνη να ανταποκριθούν, για να μην χάσουν τα σπίτια τους. Η Ελληνική Λύση, όπως είπε ο κ. Μυλωνάκης, καταψηφίζει το νομοσχέδιο (σσ είχε επιφυλαχθεί για την ολομέλεια) διότι δεν λύνει προβλήματα και δεν ανταποκρίνεται στον τίτλο του.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα, που έχει εξ αρχής δηλώσει ότι το κόμμα της καταψηφίζει το νομοσχέδιο, είπε ότι η πιλοτική δίκη στην πολιτική δικαιοσύνη θα δημιουργήσει προβλήματα με τον παρεμπίμπτοντα έλεγχο συνταγματικότητας των νόμων και θα οδηγήσει σε εκατοντάδες αιτήματα πρώιμης παρέμβασης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σπύρος Καρανικόλας: Παραιτήθηκε από τη θέση του στη Βουλή και στηρίζει Λοβέρδο

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάει εξεταστική επιτροπή για λίστα Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις της Opinion Poll

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ