Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Γ. Μανιάτης: «Σε πολιτικό πανικό ο Τσίπρας»

  • Αποκαλυπτικός, καυστικός και σίγουρος για τη δυναμική του νέου φορέα εμφανίστηκε ο Γιάννης Μανιάτης
  • Αποκλειστικά στον Alpha και στην εκπομπή του Πέτρου Κουσουλού οι λεπτομέρειες των εκλογικών διαδικασιών της κεντροαριστεράς
  • «Μετά την αποτυχία οκτώ ετών ήρθε η ώρα για κάτι ανατρεπτικό, ριζοσπαστικό, ένα προοδευτικό κίνημα, ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, που θα μπορεί να αντιμετωπίζει με πειθώ τα προβλήματα», τα χαρακτηριστικά του λόγια
  • Χαρακτήρισε «χαμαιλέοντα» τον Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησε το «μύθο» του Ανδρέα Παπανδρέου
  • «Σε πανικό ο πρωθυπουργός, πάμε να φτιάξουμε μία κρατική μηχανή με σαφώς λιγότερα έξοδα, χωρίς απολύσεις»

 

«Ο κύριος Τσίπρας απέδειξε ότι βρίσκεται σε πλήρη πολιτικό πανικό. Ένας άνθρωπος που για χρόνια έστησε την πολιτική του καριέρα λέγοντας  ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ευθύνεται  για το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και μετά ζητούσε να ψηφίσουν τον ίδιο, επειδή είναι άφθαρτος, για να βγει η χώρα από την κρίση… Τώρα που βλέπει την καταβαράθρωση, προσπαθεί ως άλλος Ιανός να δείξει το άλλο του πρόσωπο. Η κοινωνία μερικές φορές ξεχνά, αλλά όχι τόσο γρήγορα και τόσο εύκολα», ήταν η αρχική τοποθέτηση του Γιάννη Μανιάτη στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον Πέτρο Κουσουλό και στη νυχτερινή πλέον εκπομπή του στο ραδιόφωνο του Alpha (Δευτέρα ως Παρασκευή 20:00).

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υποψήφιος πρόεδρος του νέου πολιτικού φορέα που θα προκύψει από τις εκλογές της κεντροαριστεράς, ήταν χειμαρρώδης κατά του πρωθυπουργού και των πρακτικών του, αποκαλυπτικός σχετικά με το πώς θα κινηθούν οι εκλογικές διαδικασίες και έδωσε σαφέστατες αυτοαναφορικές ντιρεκτίβες σχετικά με το μέλλον του νέου σχηματισμού όταν αυτός θα προκύψει, είτε τεθεί επικεφαλής από την εκλογική βάση, είτε συμπράξει ως συνοδοιπόρος.

Πριν από όλα όμως είχε κι άλλα να πει για τον Αλέξη Τσίπρα, εμφανώς ενοχλημένος με το άρθρο του για τον Ανδρέα Παπανδρέου:

«Ο κύριος Τσίπρας μας δείχνει πως είναι ένας πολιτικός χαμαιλέοντας ο οποίος δεν διστάζει να αναιρέσει τον εαυτό του μέσα στο ίδιο 24ωρο για να καθίσει παραπάνω στην καρέκλα. Δεν αξίζουν περαιτέρω ανάλυσης τα λόγια του. Πρόκειται για ιστορική ύβρη, για αλαζονεία που αποδεικνύει πολιτικό πανικό. Αποδεικνύει, επίσης, ότι έχει ανησυχήσει με αυτό που έχουμε ξεκινήσει από το 2015 όταν συγκροτήσαμε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Είναι πλέον βέβαιο ότι η μεγάλη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αποτελέσει τον οδηγό των πολιτικών εξελίξεων»

Ο υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής του νέου προοδευτικού κινήματος απάντησε στη συνέχεια στην ερώτηση του Πέτρου Κουσουλού για το αν είναι θετικό για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη το ότι έχει πληθώρα υποψηφιοτήτων ή αν ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιος «ηττημένος» να σηκώσει στη συνέχεια το δικό του μπαϊράκι:

«Είναι εξαιρετικά θετικό, είναι ζήτημα υγείας και πολιτικής δύναμης οι τόσοι υποψήφιοι για τη θέση του νέου σοσιαλδημοκρατικού κινήματος. Θα δυναμώσει τον πολιτικό διάλογο, θα προσελκύσει περισσότερους πολίτες, θα στείλει μήνυμα ότι είμαστε μεγάλοι, δυνατοί και έτοιμοι για αυτοδύναμη παρουσία στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Θα είναι απόδειξη της δύναμής μας. Και φυσικά μετά τις εκλογές, είναι αυτονόητη η πολιτική και ηθική υποχρέωση όσων συμμετάσχουν να μείνουν ενωμένοι. Ούτε καν σκέφτομαι οποιοσδήποτε άλλη πορεία πέραν της ενότητας».

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα όμως; Θα συνεχίσουν να υπάρχουν τα κόμματα που θα μετάσχουν στη διαδικασία;

«Είναι δύο τα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν τη διαδικασία: Το πρώτο ότι εκλέγεται ο επικεφαλής από τη βάση .Άρα θα έχουμε έναν επικεφαλής με ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση. Δεύτερον, άμεσα και με ευθύνη του νέου επικεφαλής και συνεργασία όλων θα ιδρυθεί ο νέος πολιτικός φορές, ένα κίνημα προοδευτικών πολιτών. Προφανώς 2-3 μήνες μετά, στο ιδρυτικό του συνέδριο, το νέο κίνημα θα εκλέξει τα όργανά του και στη συνέχεια τα κόμματα που μετέχουν και Το Ποτάμι θα αποφασίσουν με τα μέλη τους και μόνο το τι θα κάνουν!

Και θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Να μην μπαίνουμε σε υποθετικά σενάρια, δεν ξέρουμε ακόμη τα βήματα. Να σταματήσουμε στη δέσμευση όλων πως πρώτον εκλέγουμε επικεφαλής από τη βάση και τον δεχόμαστε. Δεύτερον, ότι θα προκύψει ένα νέο προοδευτικό κίνημα. Και τρίτον, ότι τα μέλη των κομμάτων θα αποφασίσουν με σωφροσύνη για τη συνέχεια. Ας τα εμπιστευτούμε!»

Στόχος ο εντοπισμός και η αξιοποίηση νέων πλουτοπαραγωγικών πηγών

Ο Γιάννης Μανιάτης θέλησε να γίνει πιο συγκεκριμένος όταν ρωτήθηκε για το πώς ακριβώς δύναται να ορθοποδήσει η οικονομία χωρίς απολύσεις ή φοροελαφρύνσεις

«Υπάρχει δημόσια περιουσία 50 δισ. μη αξιοποιημένη! Ποιος έχει αμφιβολία ότι με τη μόχλευση που θα γίνει από την πλευρά μας δεν θα προκύψουν επενδύσεις 150 δισ. σε δέκα χρόνια με ρήτρα απασχόλησης, όχι με διαδικασίες ξεπουλήματος δηλαδή όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση. Με σεβασμό στο περιβάλλον. Αυτή είναι η μεγάλη απάντηση στο ασφαλιστικό της χώρας. Είναι πράγματι αναγκαία η μείωση δαπανών του ελληνικού δημοσίου, χωρίς απολύσεις μάλιστα. Αναδιοργανώνοντας το δημόσιο μπορούμε να μειώσουμε το κόστος.

Μόνο με μία ρύθμιση που έκανα όσο ήμουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας γλιτώνουμε 80 εκ ευρώ  το χρόνο. Φανταστείτε αυτή την ανατρεπτική πολιτική να την κάνουν 40 υπουργοί παράλληλα. Βλέπουμε πως με αναδιοργάνωση, εξαφανίζοντας τη γραφειοκρατία, μπορούμε να μειώσουμε τα λειτουργικά έξοδα κατά 1 δισ. το χρόνο. Είναι εκτίμηση με βάση τα δεδομένα της παγκόσμιας τράπεζας»

Όταν ρωτήθηκε για ποιο  λόγο δεν έπραξε κατ’ αυτόν τον τρόπο όταν ήταν στην κυβέρνηση, δεν απέφυγε την αυτοκριτική:

«Να συμφωνήσουμε πως το 2013-14 που είχα την ευθύνη και έγινε η μεταρρύθμιση πως έπρεπε να την ακολουθήσουν κι άλλα υπουργεία. Αν με γυρίσετε πίσω, ναι έπρεπε να τα έχουμε κάνει ,αλλά τότε κάναμε αποκέντρωση, πετύχαμε την ισότητα και τη συμφιλίωση, ενεργοποιήσαμε τη Διαύγεια και πετύχαμε πολλές και μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες σήμερα θέλουν να τις εξαφανίσουν οι κυβερνόντες. Είμαστε περήφανοι που εφαρμόσαμε τον ΑΣΕΠ και φτιάξαμε τα ΚΕΠ».

Όταν ρωτήθηκε για ποιο  λόγο δεν έπραξε κατ’ αυτόν τον τρόπο όταν ήταν στην κυβέρνηση, δεν απέφυγε την αυτοκριτική:

«Να συμφωνήσουμε πως το 2013-14 που είχα την ευθύνη και έγινε η μεταρρύθμιση πως έπρεπε να την ακολουθήσουν κι άλλα υπουργεία. Αν με γυρίσετε πίσω, ναι έπρεπε να τα έχουμε κάνει ,αλλά τότε κάναμε αποκέντρωση, πετύχαμε την ισότητα και τη συμφιλίωση, ενεργοποιήσαμε τη Διαύγεια και πετύχαμε πολλές και μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες σήμερα θέλουν να τις εξαφανίσουν οι κυβερνόντες. Είμαστε περήφανοι που εφαρμόσαμε τον ΑΣΕΠ και φτιάξαμε τα ΚΕΠ»

Όταν, τέλος, του απευθύνθηκε η ερώτηση γιατί «απαρνείται» πιθανή συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ ενώ έχει περισσότερα κοινά η παράταξή του σε σχέση με τη ΝΔ, σχεδόν… θύμωσε και εξήγησε πως ο  καινούριος φορέας θα είναι αυτοαναφορικός και εκείνος θα οδηγήσει τις εξελίξεις:

«Αριστερός δεν είναι ο πρωθυπουργός που ξεπούλησε δημόσια περιουσία για 99 χρόνια ή αυτός που καταπατά τους θεσμούς, ή αυτός που κυβερνά με τον ακροδεξιό κ. Πάνο Καμμένο. Τη σχέση έχει η αριστερά με όλα αυτά. Κάθε φορά προσπαθεί να φορά το κοστούμι που ταιριάζει στις περιστάσεις. Αποδέχεται την  υπογραφή του ΔΝΤ ή της Μερκελ έξω και εδώ γίνεται γενναίος πατριώτης.  Αυτά τελείωσαν !

Εμείς δεν ερχόμαστε ως πολιτικό συμπλήρωμα. Αρνούμαι να δεχθώ πως δεν θα λάβουμε τα ιστορικά μας ποσοστά. Αυτός ο χώρος στάθηκε πατριωτικά και υπεύθυνα. Υποστήκαμε μόνοι μας το κόστος. Τώρα κατάλαβε ο ελληνικός λαός πως δεν υπήρχε άλλη λύση και γι αυτό ακριβώς έχουν ταρακουνηθεί στο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας να χάνουν αυτό που θεωρούσαν δεδομένο. Εμείς, το κίνημα που θα διαμορφωθεί, θα είμαστε πρωταγωνιστές και το ερώτημα των επόμενων βουλευτικών εκλογών θα αφορά όχι εμάς, αλλά τον Τσίπρα ή τον Μητσοτάκη, με τα μεγάλα ποσοστά που θα λάβουμε. Θα τους ρωτήσουμε συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το πρόγραμμά μας. Αρνούμαστε τον ετεροπροσδιορισμό. Αυτοπροσδιοριζόμαστε ως η παράταξη που θα βάλει τους όρους»

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ