Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Γ. Οικονόμου για Τέμπη: Το ουσιαστικό είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην υπάρξει καμία απολύτως συγκάλυψη

Το ουσιαστικό είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην υπάρξει καμία απολύτως συγκάλυψη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ο κ. Οικονόμου και αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και την τραγωδία των Τεμπών είπε μεταξύ άλλων ότι: «Το πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θέλει να καταθέσουν οι πρώην, να πουν τις απόψεις τους οι επόμενοι, τίποτα που να σχετίζεται με την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης. Λες και ο σιδηρόδρομος κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δούλευε «ρολόι» και όλα διαλύθηκαν επί των ημερών της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Αναλυτικά σημεία της συνέντευξης του κ. Οικονόμου:

Είναι απολύτως λογικό όποιος έπαιξε ρόλο σε οτιδήποτε σχετίζεται με το δυστύχημα να είναι στη διάθεση των διαδικασιών που γίνονται προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις του. Το πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θέλει να καταθέσουν οι πρώην, να πουν τις απόψεις τους οι επόμενοι, τίποτα που να σχετίζεται με την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης. Λες και ο σιδηρόδρομος κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δούλευε «ρολόι» και όλα διαλύθηκαν επί των ημερών της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Λες και μία σύμβαση που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2016, που το 2017 είχε παραδοθεί μόνο ένα τμήμα της -17 από τους 52 σταθμούς και κανένα κέντρο τηλεδιοίκησης- δεν πρέπει να δούμε, να συζητήσουμε τι πήγε στραβά τότε, γιατί υπήρξαν αυτές οι καθυστερήσεις, οι κωλυσιεργίες, γιατί δεν ολοκληρώθηκε η σύμβαση, αλλά πρέπει το φως της έρευνας και της αποσαφήνισης να πέσει μόνο στο πριν και στο μετά. Αυτό είναι κάτι που κλονίζει συνολικά την εμπιστοσύνη του κόσμου. Δεν πρέπει κανείς να το επιτρέψει αυτό.

Το ουσιαστικό είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην υπάρξει καμία απολύτως συγκάλυψη, καμία απολύτως σκιά και να μάθουμε πλήρως ποια ήταν τα αίτια. Είναι ο καθένας στην διάθεση όλων των διαδικασιών που έχουν κινήσει είτε από την Δικαιοσύνη είτε από την Επιτροπή εμπειρογνωμόνων προκειμένου να συνδράμει έτσι ώστε να μην μένει καμία πτυχή αυτής της υπόθεσης ανεξερεύνητη.

Όλα αυτά που είδαμε να φέρνει στο φως η δημοσιογραφική έρευνα, οι τηλεφωνικοί διάλογοι, είναι και θέμα νοοτροπιών. Η νοοτροπία του «φεύγω από την βάρδια μου μισή ώρα νωρίτερα», του «λουφάζω», του «βάζω αυτόν που ήρθε τελευταίος για να κάνουν διακοπές οι παλαιότεροι», του «σπεύδω να πάρω αναρρωτική άδεια για να προσπαθήσω να κρυφτώ και να απομακρυνθώ από αυτήν την τραγωδία» -όλα αυτά- συγκροτούν νησίδες στασιμότητας και αντίδρασης του βαθέος Κράτους. Είναι οι νοοτροπίες αυτές που πρέπει να συγκρουστούμε και να αλλάξουμε. Κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας, αλλά και στο παρελθόν, ο κόσμος ξέρει ποιος συγκρούστηκε με αυτές τις λογικές, ποιες ήταν οι συγκρούσεις αυτές, ποιοι άλλαξαν πράγματα, ποια ήταν αυτά που άλλαξαν και ποιοι μονίμως μένουν απέναντι σε αυτές τις αλλαγές. Εμείς δεν κρύψαμε ότι θέλουμε σε ολόκληρο το Δημόσιο περισσότερη ποιότητα, αξιοκρατία, διαφάνεια, αξιολόγηση. Ο κόσμος γνωρίζει και θα μας κρίνει και για τις προσπάθειες που κάναμε προς την κατεύθυνση αυτή, για το βαθμό που προχωρήσαμε και για αυτά που δεν καταφέραμε να αλλάξουμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα -δεν κρυφτήκαμε πίσω από αυτό- και η σύγκρουσή μας με αυτές τις νησίδες θα είναι διαρκής.

Ο κόσμος είχε και εξακολουθεί να έχει πολύ υψηλές προσδοκίες από μας, χωρίς αμφιβολία. Ο πήχης δεν είναι η ανεπάρκεια των άλλων, μόνοι μας έχουμε βάλει τον πήχη πολύ ψηλά. Ο κόσμος γνωρίζει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έγινε και εξακολουθεί να γίνεται προσπάθεια. Έγιναν βήματα σε πολλές κατευθύνσεις. Δεν καταφέραμε να ξεριζώσουμε τις εστίες αυτές σε επίπεδο νοοτροπίας, παθογενειών, σε μια σειρά από ζητήματα. Όμως αυτό δεν μπορεί να διαγράψει μονοκονδυλιά τις προσπάθειες που έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται σε δυσμενέστατες συνθήκες για να κάνει η Ελλάδα βήματα μπροστά και να αλλάξει κατεύθυνση σε μια σειρά από τομείς. Αυτό είναι και το μεγάλο ζητούμενο. Ποιος μπορεί να τα βάλει καλύτερα με την Ελλάδα του χθες; Γιατί αυτά που είδαμε στα Τέμπη, οι διάλογοι που ακούσαμε είναι η Ελλάδα του χθες. Η μακαριότητα, η εσωτερική νοοτροπία του να συμβαίνουν αυτά που συνέβησαν σε επίπεδο υπηρεσιακό, είναι η Ελλάδα του χθες.

Δεν καταφέραμε να ξεριζώσουμε μια σειρά από παθογένειες και νοοτροπίες οι οποίες δεν δημιουργήθηκαν αυτά τα τέσσερα χρόνια. Έρχονται από πολύ μακριά. Αυτή είναι μια κριτική απέναντι στην οποία είμαστε εδώ για να απαντήσουμε με αυτά που κάναμε, σε σύγκριση και με ποιους είναι δομικά, ιδεολογικά, πολιτικά με συγκρουσιακή διάθεση απέναντι σε αυτές τις νοοτροπίες και ποιους βρίσκαμε μονίμως απέναντί μας. Ο ΟΣΕ δεν είναι ο μόνος οργανισμός στον οποίο παρουσιάζονταν τέτοιου είδους προβλήματα. Αντίστοιχα προβλήματα υπήρχαν και σε μια σειρά από άλλους μεγάλους οργανισμούς του Δημοσίου. Υπήρχαν στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ, στην Ολυμπιακή Αεροπορία. Ο κόσμος, ξέρει πότε έγιναν κινήσεις σύγκρουσης με το βαθύ Κράτος. Ποιες ήταν αυτές; Ποιοι τις έκαναν; Και ποιοι ήταν απέναντι;

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές ισχύουν αυτά που είχε πει ο Πρωθυπουργός. Είχε πει ότι οι εκλογές θα γίνουν την Άνοιξη. Εντός αυτού του χρονοδιαγράμματος βρίσκεται ο πολιτικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη – Πατέρας των διδύμων: «Ήταν ανεύθυνοι, έχουμε να κάνουμε με τομάρια»

Τραγωδία στα Τέμπη: «Ο Θεός με φώτισε» λέει η σταθμάρχης Νέων Πόρων για την κρίσιμη απόφασή της

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ