Ένας 31χρονος νεκρός αστυνομικός στο Ρέντη από ναυτική φωτοβολίδα. Ένας 33χρονος νεκρός από ναυτική φωτοβολίδα στο καρναβάλι του Αγίου Νικολάου. Από σωτήριο όπλο για τους ναυτικούς, πλέον στα πιο ανειδίκευτα χέρια σε διάφορες περιπτώσεις.
Ο θάνατος του 33χρονου στον Άγιο Νικόλαο ξανανοίγει την μεγάλη κουβέντα για τις ναυτικές φωτοβολίδες. Για το πού τις βρίσκει ο απλός κόσμος με τόση ευκολία αλλά και πώς άγνωστοι τις κλέβουν ακόμη και από σκάφη.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτοβολίδα που κρατούσε ο 33χρονος έσκασε στο χέρι του με αποτέλεσμα να καρφωθεί στο συκώτι του και να πεθάνει λίγο αργότερα.
Στην περίπτωση του αστυνομικού στο Ρέντη, η φωτοβολίδα καρφώθηκε στην μηριαία αρτηρία.
Και στις δυο περιπτώσεις οι φωτοβολίδες χτύπησαν ζωτικά όργανα ωστόσο υπάρχει μια πάρα πολύ σημαντική παράμετρος που δεν επέτρεψε στους δυο άνδρες να ζήσουν: Οι φωτοβολίδες αυτές άπαξ και ανάψουν δεν μπορούν να σβήσουν παρά μόνο αν τελειώσει η καύσιμη ύλη τους.
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών Γιώργος Βάλλης με επιστολή του εκ μέρους της ένωσης, ζητά από τον Υπουργό Ναυτιλίας αυστηροποίηση της νομοθεσίας σχετικά με το πως μπορεί κάποιος να προμηθευτεί μια ναυτική φωτοβολίδα, εξονυχιστικό έλεγχο τήρησής της καθώς και τη δημιουργία ενός πρωτοκόλλου με τη βοήθεια της ένωσης, για την ανακύκλωση/καταστροφή κι επιστροφή των φωτοβολίδων που έχουν λήξει.
Ο cpt Βάλλης αναφέρει στην επιστολή του πως η Πανελληνία Ένωση Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών, έχει προτάσεις και δύναται να συνεισφέρει με τον τρόπο και την τεχνογνωσία της στην τήρηση και τον έλεγχο της νομοθεσίας, όπως και να βοηθήσει με κάποια τροπολογία να καλυφθεί αυτό το κενό στην νομοθεσία.
Ο ίδιος σε συνεντεύξεις του εχει επισημάνει την εύκολη πρόσβαση σε ναυτικές φωτοβολίδες και το πώς ορισμένοι παρακάμπτουν τη νομοθεσία, πουλώντας χωρίς τις απαραίτητες άδειες, εν μέσω έντονου ανταγωνισμού.
Τι είναι η ναυτική φωτοβολίδα
Αυτό το εύφλεκτο αντικείμενο είναι μία φωτοβολίδα έκτακτης ανάγκης που προορίζεται για ναυτική χρήση, ενώ η χρήση της προβλέπεται αυστηρά για την αποστολή ενός ορατού σήματος κινδύνου στη θάλασσα, σε καταστάσεις όπου απειλείται η ανθρώπινη ζωή.
Συνήθως χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις όπου άλλες μέθοδοι επικοινωνίας, όπως το ραδιόφωνο ή το VHF, δεν είναι διαθέσιμες ή αναποτελεσματικές.
Για τις φωτοβολίδες έκτακτης ανάγκης του Ναυτικού, τα υλικά ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο, ενώ περιλαμβάνουν συνήθως:
ένα μεταλλικό ή πλαστικό περίβλημα (παρέχει τη δομική του ακεραιότητα στη φλόγα και προστατεύει τα συστατικά της καύσης). Εντοπίζεται σε φωτοβολίδες χειρός ή ευθείας βολής -όπως αναφέρθηκε από τους γιατρούς.
μια πυροτεχνική σύνθεση που παράγει το φως, τη θερμότητα και το χρώμα της φωτοβολίδας. Συνήθως περιέχει έναν συνδυασμό οξειδωτικών, καυσίμων και χρωστικών.
μια ασφάλεια σε μορφή φυτιλιού ή κορδονιού που αναφλέγεται για να ξεκινήσει η καύση
αλεξίπτωτο (στις φωτοβολίδες αλεξίπτωτου, αυτό επιβραδύνει την κάθοδο της φωτοβολίδας και βοηθά στην πιο ομοιόμορφη κατανομή του φωτός και της θερμότητας).
Στις οδηγίες χρήσης μίας φωτοβολίδας αναγράφεται πως πρέπει να φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος, καθώς είναι εξαιρετικά εύφλεκτες και ενέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς ή τραυματισμού, ενώ προειδοποιούν να ακολουθούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης.
Τονίζεται εδώ ότι τέτοιες φωτοβολίδες δεν πρέπει επ’ουδενί να στρέφονται προς άνθρωπο, να χρησιμοποιούνται σε κλειστό χώρο ή να βρίσκονται κοντά σε εύφλεκτα υλικά, πηγές ανάφλεξης και άμεσο ηλιακό φως.
Πού βρίσκουν τις φωτοβολίδες
Διαρρήξεις σε σκάφη με σκοπό να αρπάξουν ναυτικές φωτοβολίδες που έχουν λήξει πραγματοποιούν διάφοροι επιτήδειοι, με σκοπό να τις χρησιμοποιήσουν σε χώρους όπως τα γήπεδα.
Σύμφωνα με καταγγελίες τα σχετικά περιστατικά πληθαίνουν καθώς οι ναυτικές φωτοβολίδες που διαθέτουν τα σκάφη όταν λήγουν δεν οδηγούνται στην ανακύκλωση, αντίθετα παραμένουν στις μαρίνες.