Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

G7: Οι Ταλιμπάν θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους

Οι Ταλιμπάν που έχουν την εξουσία στο Αφγανιστάν «θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους προκειμένου να εμποδίσουν την τρομοκρατία και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως αυτά των γυναικών».

 

Αυτό δήλωσαν οι ηγέτες της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος της διαδικτυακής συνόδου κορυφής που είχαν σήμερα.

 

Οι επτά ηγέτες υπογραμμίζουν ότι το Αφγανιστάν «δεν πρέπει ποτέ να γίνει ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία και πηγή τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον άλλων χωρών».

 

Καμία παράταση της προθεσμίας για εκκένωση

 

Οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της G7 για το Αφγανιστάν δεν οδήγησαν σε μια παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

 

«Η διάσκεψη δεν κατέληξε σε νέες ημερομηνίες (για τη λήξη της αποστολής εκκένωσης)», δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους μετά τη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών της G7.

 

Πρόσθεσε ότι διεξάγονται εντατικές συζητήσεις σχετικά με το εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα αεροδρόμιο που θα λειτουργεί από μη στρατιωτικό προσωπικό μετά την προθεσμία αυτή, και ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, όπως το Πακιστάν και το Ιράν, για να βοηθήσει πρόσφυγες.

 

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έχουμε ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε το λαό του Αφγανιστάν

 

«Έχουμε ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε το λαό του Αφγανιστάν», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου της G7.

 

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν και στις γειτονικές χώρες, από 50 εκατομμύρια ευρώ σε πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, το 2021. Τόνισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι κρίσιμης σημασίας για τις ευάλωτες ομάδες που κινδυνεύουν και ειδικότερα για τον εκτοπισμένο πληθυσμό στο εσωτερικό της χώρας, το 80% του οποίου είναι γυναίκες και κορίτσια. «Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι πραγματικά τραγική», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι 3,7 εκατομμύρια Αφγανοί.

 

Εξάλλου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της ΕΕ που βρισκόταν στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων και των Αφγανών με τις οικογένειές τους, έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ.

 

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, τόνισε ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσουν το ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, προκειμένου η ΕΕ να μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα σύνορά της και να συνεργαστεί με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

 

Οι Ταλιμπάν να επιτρέψουν σε ανθρώπους να φύγουν μετά τις 31 Αυγούστου

 

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά συμφώνησαν σήμερα για την ανάγκη άσκησης πίεσης προς τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν σε ανθρώπους να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

 

«Η διεθνής κοινότητα έχει μερικές πολύ σαφείς προσδοκίες και απαιτήσεις από τους Ταλιμπάν αν επιθυμούν να εμπλακούν με εποικοδομητικό και θετικό τρόπο, είτε οικονομικά είτε από άποψη επισιτιστικής ασφάλειας», είπε.

 

«Γνωρίζουμε ότι η πρόσβαση στο αεροδρόμιο αυτή τη στιγμή και η πρόσβαση για ανθρώπους που είναι σε θέση να φύγουν από τη χώρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά σημαντική», ανέφερε ο Τριντό σε δημοσιογράφους στο Χάμιλτον του Οντάριο.

 

«Ασφαλή διέλευση» για όσους θέλουν να φύγουν μετά τις 31 Αυγούστου

 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν σε ένα σχέδιο με βάση το οποίο θα αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν, θέτοντας ως βασική προϋπόθεσή τους να επιτρέψουν οι τελευταίοι την ασφαλή διέλευση όσων Αφγανών επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα μετά τις 31 Αυγούστου.

 

«Αυτό που κάναμε σήμερα, στην G7, είναι ότι συμφωνήσαμε ότι μόνο σε μια κοινή προσέγγιση για τις εκκενώσεις αλλά επίσης και στον οδικό χάρτη για τον τρόπο με τον οποίο θα ασχοληθούμε με τους Ταλιμπάν», είπε ο Τζόνσον μετά τη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής των ηγετών. «Η υπ’ αριθμόν 1 προϋπόθεση που θέτουμε ως G7 είναι ότι πρέπει να εγγυηθούν την ασφαλή διέλευση όσων επιθυμούν να φύγουν μέχρι τις 31 Αυγούστου και πέραν αυτής της ημερομηνίας», πρόσθεσε.

 

«Κάποιοι από αυτούς θα πουν ότι δεν το δέχονται, κάποιοι από αυτούς ελπίζω ότι θα καταλάβουν το νόημα, επειδή η G7 έχει πολύ σημαντική επιρροή, οικονομική, διπλωματική και πολιτική», συνέχισε ο Τζόνσον.

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι η «τεράστια επιρροή» που θα μπορούσε να ασκήσει η G7 στους Ταλιμπάν περιλαμβάνει και την παρακράτηση σημαντικών κεφαλαίων.

 

«Αυτό που λέμε είναι ότι το Αφγανιστάν δεν μπορεί να μετατραπεί και πάλι σε τόπο αναπαραγωγής της τρομοκρατίας, δεν μπορεί να γίνει ένα ναρκοκράτος, τα κορίτσια πρέπει να εκπαιδεύονται μέχρι την ηλικία των 18», τόνισε.

 

Ο Τζόνσον απέφυγε να απαντήσει σε μια ερώτηση για το αν οι άλλοι ηγέτες της G7 εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαχειρίστηκε την κρίση και την άρνησή του να παρατείνει την παραμονή των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν. «Να ξεκαθαρίσουμε ότι η φάση της εκκένωσης είναι στην πραγματικότητα (…) μια πολύ σημαντική επιτυχία του στρατού. Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να απεγκλωβίσουμε χιλιάδες ακόμη. Αλλά η κατάσταση στο αεροδρόμιο δεν καλυτερεύει. Είναι οδυνηρές οι στιγμές για εκείνους που προσπαθούν να φύγουν», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη 

Κόκκινος συναγερμός για τους «πυρήνες» Ταλιµπάν

Κύπρος: Aφαίρεση διαβατηρίων από 14 αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος, μέλη της ψευδοκυβέρνησης

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ