Η κατάσταση δεν έχει προηγούμενο και το επόμενο της μπορεί να είναι πολύ χειρότερο από το υφιστάμενο.
Φέτος το καλοκαίρι ο αριθμός των κενών θέσεων στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και γενικότερα στον τουριστικό κλάδο, υπερβαίνει τις 50.000!
Μόνο τον Ιουνίου αποχώρησαν 5.000 εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί τον Μαΐο, επειδή κατά τον πρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας Γιώργο Χότζογλου, οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Τι γράφει στο υπόμνημα που ετοιμάζει για τις δολοφονίες της Μαλένας και της Ίριδας – Παίρνει νέα παράταση
- “Καρφιά” από τη Ζήνα Κουτσελίνη: «Κάποιος έχει καλύτερο ρεπορτάζ, τι να κάνουμε;» (βίντεο)
- Βίντεο ντοκουμέντο από την εκτίναξη της τουρίστριας στο αεροδρόμιο της Σκιάθου
«Ο καθένας κάνει ότι θέλει, πληρώνει όποτε θέλει και απασχολεί τους εργαζόμενους όσο θέλει χωρίς επιδόματα, άδειες και υπερωρίες», δηλώνει ο κ. Χότζογλου. Μιλά για ανύπαρκτες υποδομές ειδικά για την επιθεώρηση εργασίας η οποία δεν πραγματοποιεί ελέγχους. «Στην Μύκονο, την Σαντορίνη, την Πάρο δεν υπάρχει κλιμάκιο και όσοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν πρέπει να πάνε στην Σύρο. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες τουριστικές περιοχές όπως στα Σύβοτα όπου τα γραφεία βρίσκονται στην Ηγουμενίτσα».
Επίσης παρά τα όσα λέγονται οι μισθοί για παράδειγμα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους είναι χαμηλότερη κατά 10% ακόμη και σε σχέση με το 2012. Πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναγνώρισε την έλλειψη προσωπικού, όπως άλλωστε και ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τους φορείς για την παροχή επιπλέον κινήτρων.
«Κανείς δεν έχει δεχθεί να μας δει και μετά από χίλια ζόρια κλείστηκε ένα ραντεβού αύριο με τον υπουργό Τουρισμού Β. Κικίλια», δηλώνει ο κ. Χότζογλου υποστηρίζοντας πως ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης δεν έχει τηρήσει τα υπεσχημένα.
«Μια φορά μιλήσαμε μαζί του με τηλεδιάσκεψη ωστόσο δεν είδαμε ουσιαστικά αποτελέσματα», συνεχίζει, επιμένοντας πως «το εξειδικευμένο προσωπικό μπορεί να βρεθεί εάν πρώτον ρυθμιστεί το πρόβλημα με το ταμείο ανεργίας των υπαλλήλων του κλάδου για την χειμερινή περίοδο και δεύτερον εάν εφαρμοστεί κλαδική σύμβαση εργασίας που ψηφίστηκε μόλις πριν από ενάμιση χρόνο.