Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Γαλλία: Εφαρμόζει πιλοτικά την υποχρεωτική στολή στα σχολεία

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές ανισότητες, ιδίως μεταξύ μαθητών, και τα φαινόμενα εκφοβισμού, η Γαλλία εγκαινιάζει – πιλοτικά – την εφαρμογή της υποχρεωτικής χρήσης στολής στα σχολεία, για μια δοκιμαστική περίοδο δύο ετών.

Τα δημόσια σχολεία σε δήμους που έχουν προσφερθεί εθελοντικά να συμμετάσχουν στο εγχείρημα θα μπορούν να εφαρμόσουν τη στολή κατά την έναρξη του νέου σχολικού έτους ή ακόμη και από αυτή την άνοιξη,

Όπως αναφέρει το κανάλι France24, σύμφωνα με τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου της Οβέρν-Ρον-Αλπ, η παραγωγή μπλουζών πόλο και πουλόβερ σε τοπικό επίπεδο για κάθε μαθητή θα χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια, χωρίς να επιβαρυνθούν οι οικογένειες. «Και, σε μια εποχή που οι νέοι μας συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, ήταν ένα φυσικό βήμα να τους δείξουμε ότι υπάρχει μια εναλλακτική λύση στη γρήγορη μόδα (fast fashion) : ποιοτικά ρούχα κατασκευασμένα σε τοπικό επίπεδο. Αυτή η στολή είναι βιώσιμη και καλή για τις θέσεις εργασίας», αναφέρει.

Τα μπλουζάκια πόλο θα δοκιμαστούν σε πέντε λύκεια της περιοχής της Οβέρν-Ρον-Αλπ κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο του 2024.

Θετικά ανταποκρίθηκαν οι συντηρητικοί των Δημοκρατικών στην πρωτοβουλία, με τον πρόεδρό τους να αναφέρει ότι οι στολές θα είναι «100% κατασκευασμένες από περιφερειακές κλωστοϋφαντουργικές εταιρείες».

Ωστόσο, σύμφωνα με το France24, πολλοί είναι οι μαθητές που δεν φαίνεται να χάρηκαν με την απόφαση αυτή, χαρακτηρίζοντάς την ως μη κολακευτική και άκομψη.

Ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του μέτρου
Η ανακοίνωση ήρθε λίγες εβδομάδες αφότου ο Γάλλος υπουργός Παιδείας αποκάλυψε το σχέδιο για τη δοκιμή σχολικών στολών σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Στις πόλεις που είναι πρόθυμες να δοκιμάσουν τις σχολικές στολές περιλαμβάνονται οι Τουρκουάν και Ρενς στο βορρά και η Νίκαια στο νότο. Οι περιφέρειες Αλιέ και Αλπ-Μαριτίμ έχουν επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον. Κάθε δήμος θα πρέπει να συνεργαστεί στενά με τα σχολεία που θα επιλέξουν, καθώς η υιοθέτηση της στολής απαιτεί τροποποίηση των σχολικών κανονισμών.

Το σετ για κάθε μαθητή θα μπορούσε να αποτελείται από πέντε μπλουζάκια πόλο, δύο πουλόβερ και δύο παντελόνια, με το συνολικό ποσό ανά μαθητή να ανέρχεται σε περίπου 200 ευρώ, σύμφωνα με το franceinfo, με το σύνολο του κόστους να καλύπτεται από το κράτος.

Ωστόσο, γράφει το γαλλικό μέσο, ο ίδιος ο υπουργός δεν φάνηκε να έχει πειστεί πλήρως για το μέτρο, παρά τη θετική ανταπόκριση ορισμένων δήμων. «Είμαι διχασμένος στο ζήτημα των στολών», παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσής του στο franceinfo. «Δεν είμαι ακόμη πεπεισμένος ότι πρόκειται για μια λύση που θα διορθώσει τα πάντα», κάτι που φαίνεται να συμμερίζονται και οι δάσκαλοι και σχολικοί ψυχολόγοι.

Η χρήση στολών αποτελούσε μέρος του προεκλογικού προγράμματος της Μαρίν Λεπέν το 2022. Τον Ιανουάριο του 2023, ένα νομοσχέδιο που πρότεινε μέλος του κόμματός της για την υποχρεωτική χρήση στολών απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών.

Εκπαιδευτικοί και ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν ότι η σχολική στολή δεν θα θέσει τέλος στον εκφοβισμό και στις κοινωνικές ανισότητες. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πιο σημαντικά ζητήματα στα δημόσια σχολεία, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά, όπως η υποστελέχωση ή η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας για το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Διαφύλαξη της κοσμικότητας
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης υπέρ των στολών είναι ότι θα μπορούσαν να περιορίσουν μελλοντικές προσπάθειες υπονόμευσης της κοσμικότητας, ειδικότερα έπειτα από τη συζήτηση που ξέσπασε για τα ρούχα που συνδέονται με το Ισλάμ.

Στις 4 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση απαγόρευσε τις μακριές ρόμπες που φορούν οι γυναίκες και τα κορίτσια, γνωστές ως abayas. Θεωρήθηκαν ως πρόκληση για τις αξίες της Γαλλίας αναφορικά με τον διαχωρισμό όλων των θεσμικών οργάνων από οποιαδήποτε θρησκεία (“laïcité”). Η απαγόρευση προκάλεσε κύμα οργής σε ολόκληρη τη χώρα, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι τα χαλαρά ενδύματα που καλύπτουν το σώμα δεν συνιστούν επίδειξη της θρησκείας και δεν θα έπρεπε να απαγορεύονται.

Η νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2004 απαγορεύει τα «επιδεικτικά θρησκευτικά σύμβολα» από τα δημόσια σχολεία, συμπεριλαμβανομένων των μουσουλμανικών μαντίλων, των μεγάλων χριστιανικών σταυρών, των εβραϊκών kippas και των τουρμπάνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεσανατολικό: Η Γαλλία καλεί το Ιράν “και τους συνεργάτες του” να σταματήσουν αμέσως τις αποσταθεροποιητικές ενέργειές τους

Γαλλία: 90.000 αστυνομικοί επί ποδός για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ