Αποδεκτή από το προεδρείο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης (με 12 ψήφους υπέρ και 10 κατά), έπειτα από συνεδρίασή του το πρωί της Τρίτης, έγινε η πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά του Εμανουέλ Μακρόν η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν – Λυκ Μελανσόν.
Οι συζητήσεις επί της πρότασης θα διεξαχθούν σε λίγες εβδομάδες στην Επιτροπή Δικαίου της Εθνοσυνέλευσης και, πιθανότατα, σε δημόσια συνεδρίαση στην αίθουσα.
Αν και η διαδικασία αυτή δεν έχει – σύμφωνα με τη Le Figaro, αλλά και τη Μαρίν Λεπέν – σχεδόν καμία πιθανότητα επιτυχίας, καθώς πρέπει να επικυρωθεί από τα δύο τρίτα του Κοινοβουλίου για να ενεργοποιήσει τη διαδικασία καθαίρεσης, είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια πρόταση περνάει από το προεδρείο της Συνέλευσης.
Victoire !
La commission des lois débattra de #MacronDestitution !
Déjà + de 300 000 signatures populaires de la pétition : https://t.co/7zbcMfDWVx
Rendez-vous dans la rue le 21 septembre ! On lâche rien. pic.twitter.com/bb83bIb5S8
— La France Insoumise #NFP à l’Assemblée (@FiAssemblee) September 17, 2024
Η σύνθεση του εν λόγω οργάνου δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη αυτή. Ως μειοψηφία στο «Palais Bourbon», οι βουλευτές της αριστερής συμμαχίας «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (ενσωματώνει, μεταξύ άλλων, την Ανυπότακτη Γαλλία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Οικολόγους και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα) έχουν την πλειοψηφία μέσα στο προεδρείο, μετά την αποστασία αρκετών «Μακρονιστών» τον περασμένο Ιούλιο, κατά την εκλογή των γραμματέων.
Με αριθμητική υπεροχή, οι βουλευτές των αριστερών κομμάτων ψήφισαν επομένως όλοι υπέρ αυτής της πρότασης. Και ήταν οι σοσιαλιστές αυτοί, οι οποίοι, μετά από πολλούς δισταγμούς, έγειραν την πλάστιγγα.
Παρά τις αντιδράσεις των βουλευτών του στρατοπέδου της πλειοψηφίας, της δεξιάς και του Εθνικού Συναγερμού, η πρωτοβουλία της Ανυπότακτης Γαλλίας θα μπορέσει λοιπόν να εξεταστεί προσεχώς στην Εθνοσυνέλευση, αρχικά από την επιτροπή νόμων, ενώ ακόμη και αν απορριφθεί, θα μπορούσε στη συνέχεια -εκτός αν γίνουν τυχόν ελιγμοί της τελευταίας στιγμής- να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης.