- Ανάθεμα κι αν γνωρίζουν οι μαθητές των μικρότερων τάξεων με ποιον τρόπο θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την Γ’ λυκείου
- Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γιαβρόγλου, για μία ακόμη φορά προανήγγειλε αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων
- Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις περισσότερες μεταβολές στον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια από κάθε άλλη στην Ευρώπη
Κι άλλες αλλαγές στην Παιδεία και στον τρόπο εισαγωγής στις ανώτερες σχολές προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ1 το βράδυ της Παρασκευής.
“Το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΤΕΙ-ΑΕΙ, θα τεθεί σε εφαρμογή από το Ιούνιο του 2020. Θα είναι διαφορετικός ο τρόπος εισαγωγής. Κυρίαρχη λογική για την εισαγωγή θα έχει ο βαθμός του απολυτηρίου. Φέτος οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα: τη Γλώσσα-Λογοτεχνία, την Ιστορία, τα Μαθηματικά και τη Βιολογία. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα αποδραματοποίησης των εξετάσεων για να μην φορτωθούν οι μαθητές με μαθήματα διότι έχουν να ετοιμαστούν και για τις εισαγωγικές εξετάσεις“, εξήγησε ο υπουργός Παιδείας, δείχνοντας μία σιγουριά για τη μεταρρυθμιστική του πολιτική, αν και η παράδοση μακροημέρευσης στο συγκεκριμένο υπουργείο δεν είναι υπέρ των… υπουργών που επιχειρούν πολλές αλλαγές.
Για τις μετεγγραφές φοιτητών είπε πως θα ισχύσουν από το ερχόμενο εξάμηνο εφόσον το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου θα ψηφιστούν οι σχετικές τροπολογίες. Οι μετεγγραφές ανέφερε ότι θα γίνονται μόνο με οικονομικά κριτήρια, υπογραμμίζοντας πως η εκπαίδευση είναι ένα κοινωνικό αγαθό και καμία οικογένεια δεν θα συντηρεί ένα σπίτι πέρα από το δικό της.
Για τις σχολικές εκδρομές, ο κ. Γαβρόγλου διερωτήθηκε: “Γιατί υπάρχουν τώρα αντιδράσεις καθώς είναι μια υπουργική απόφαση που πάρθηκε τον περασμένο Μάρτιο; Δεν απαγορεύουμε τις εκδρομές, αλλά θα πρέπει να υπάρχει σωστή οργάνωση με επίκεντρο πολιτιστικά και εκπαιδευτικά στοιχεία. Το μήνυμά μας είναι οργανώστε σωστές εκδρομές. Αδελφοποιηθείτε με σχολεία“.
Για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, είπε ότι πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα,το οποίο θα επιχειρηθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. “Η δημιουργία αυτού του Πανεπιστημίου είναι αποτέλεσμα αξιολογήσεων. Και γίνεται προσπάθεια να εντάξουμε τα καλά τμήματα των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια. Θα υπάρχουν ενδιαφέρουσες συνέργειες τμημάτων των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ο Κώστας Γραβόγλου αναφέρθηκε και στη στάση της Εκκλησίας για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ερμήνευσε πως έχει αποκλιμακωθεί η ένταση και πως είναι πλέον ξεκάθαροι οι διακριτοί ρόλοι Κράτους – Εκκλησίας. Χαιρέτισε μάλιστα την απόφαση της Εκκλησίας να μην υιοθετήσει στην ανακοίνωσή της τις αποφάσεις που είχαν παρθεί το 1990 όπως για πραγματοποίηση συλλαλητηρίων.