Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025

Γεμίζουν πάλι Χίος – Μυτιλήνη

Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζουν οι τοπικές αρχές την κατάσταση σε Χίο και Μυτιλήνη όπου οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες πλησιάζουν συνολικά τους 9.000, ενώ καθημερινά συνεχίζονται οι αφίξεις.

Οσα συνέβησαν το προηγούμενο καλοκαίρι, που στα ελληνικά νησιά έφθαναν καθημερινά χιλιάδες άτομα, θυμίζουν οι εικόνες με τις σκηνές που και πάλι στήνονται σε διάφορα σημεία ανεξέλεγκτα εφόσον οι οργανωμένες δομές δεν επαρκούν. Εκτός από τους κατοίκους που ζητούν την άμεση απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών και οι ίδιοι οι αιτούντες άσυλο που παραμένουν για μήνες στα νησιά έχουν ξεσηκωθεί και ζητούν να επιβιβαστούν στα πλοία.

Οπως τονίζουν στελέχη των ΜΚΟ, έχουν πλέον χάσει την υπομονή τους, λόγω της μακρόχρονης παραμονής, καθώς οι υπηρεσίες για το άσυλο στα νησιά εξετάζουν 10 – 15 αιτήσεις την ημέρα, ενώ καθημερινά φθάνουν δεκάδες καινούργιοι. Συνολικά στα δύο νησιά, αλλά και σε Σάμο, Λέρο, Κω, Ρόδο και Κάρπαθο, έφθασαν την τελευταία εβδομάδα πάνω από 1.000 άτομα με βάρκες από την Τουρκία.

Το θέμα της αύξησης των προσφυγικών ροών, σε σχέση, βέβαια, πάντα με το γεγονός ότι οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία έχουν σταματήσει, τέθηκε από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, κ. Kerim Uras, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Αυτή την εβδομάδα ο κ. Μουζάλας αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία, στον απόηχο δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων και στελεχών της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που έκαναν λόγο για αναστολή έως και κατάργηση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό. Το τηλέφωνο στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού δεν σταμάτησε να χτυπάει όλη την εβδομάδα, καθώς οι τοπικές αρχές των δύο νησιών προσπαθούν να βρουν λύση. Παράλληλα, έχουν αποστείλει πλήθος e-mail ζητώντας την άμεση απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά.

«Είμαστε σε επικοινωνία αλλά δεν υπάρχει καμία σαφής δέσμευση», τονίζει ο αντιδήμαρχος Χίου, Γιώργος Καραμανής. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι η δημιουργία κλειστών χώρων στα νησιά για όσους «εμπίπτουν στη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας» όπου θα παραμείνουν έως ότου ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής προς την Τουρκία. «Η μεταφορά όσων βρίσκονται στα νησιά στην ενδοχώρα θα έδινε ένα λάθος μήνυμα σε όσους βρίσκονται στα παράλια της Τουρκίας και σκέφτονται να έρθουν στην Ελλάδα», τόνιζε πηγή από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Μία ακόμα φορά ξεσηκώθηκαν οι μετανάστες στο hotspot στη ΒΙΑΛ, στο τέλος της εβδομάδας, ζητώντας να τους επιτραπεί να φύγουν από τη Χίο. Επίσης, κάποιοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης φωνάζοντας συνθήματα για την παρατεταμένη παραμονή τους στο νησί.

Ο λιμενάρχης Λέσβου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο μίλησε για αδιέξοδο, καθώς δεν υπάρχει χώρος ούτε στο hotspot στη Μόρια, ούτε στο Καρά Τεπέ για να φιλοξενηθούν οι νεοφερμένοι. Στο νησί παραμένουν ακόμα και αυτοί που έχουν λάβει την πρώτη έγκριση για το άσυλο, εφόσον δεν υπάρχει χώρος στην ενδοχώρα για να μεταφερθούν.

Σοβαρά επεισόδια

Ειδικά στη Χίο τα επεισόδια μεταξύ των μεταναστών, συχνά σοβαρά, είναι καθημερινά. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή του νησιού, η αναστάτωση στην Τουρκία έχει συνέπειες. «Εχουμε πληροφορίες ότι αρκετοί αφέθηκαν ελεύθεροι από τις φυλακές για να χωρέσουν οι “νέοι” κρατούμενοι.

Πολλοί εκμεταλλεύονται τις συνθήκες για να περάσουν στην Ελλάδα και δεν είναι και τα καλύτερα παιδιά», τονίζει και διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για Τούρκους πολίτες. Χαρακτηριστικά, το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης σε πλατεία κοντά στο λιμάνι τρεις πρόσφυγες ξεκίνησαν να διαπληκτίζονται έντονα και ένας εξ αυτών έβγαλε μαχαίρι, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός από αυτούς ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Ο δράστης αναζητείται, ενώ το θύμα, που είναι Σύρος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι χρήστης απαγορευμένων ουσιών και είχε συλληφθεί και άλλη φορά για παραβατική συμπεριφορά και βρισκόταν στο νησί περιμένοντας να απελαθεί. Ωστόσο, καθώς δεν έχει δικαστεί και καταδικαστεί, κυκλοφορούσε ελεύθερος.

Πάντως, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μεγαλύτερη παραβατικότητα επιδεικνύουν άτομα από τις χώρες του Μαγκρέμπ, κυρίως Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο. «Οι περισσότεροι από αυτούς οδηγούνται σε προαναχωρησιακά κέντρα αλλά παραμένουν στο νησί για κάποιες ημέρες», τονίζουν.

Πάντως, οι αστυνομικές αρχές στη Χίο εξέδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωση με οδηγίες προς τους πολίτες για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνουν –όπως να μην περπατούν σε μικρούς δρόμους χωρίς φωτισμό– προκειμένου να προστατευθούν, καθώς έχει αυξηθεί ιδιαίτερα η παραβατικότητα στο νησί.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ