Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Γεννηματά LIVE για εργασιακό στη Βουλή: Πάμε ολοταχώς προς τα πίσω- Η λέξη μεταρρύθμιση έχει γίνει συνώνυμο της ανασφάλειας (Βίντεο)

Το περίφημο εργασιακό νομοσχέδιο απλά είναι άλλο ένα παράδειγμα της συντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης, διαπίστωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής όπου κορυφώνεται σήμερα η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται το βράδυ.

Μητσοτάκης LIVE για εργασιακό στη Βουλή: Κρεσέντο μηδενισμού από τη Γεννηματά που νόμιζα ότι άκουγα τον Τσίπρα (Βίντεο)

«Απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα, υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις, ενισχύει τους ασύδοτους εργοδότες, εκθεμελιώνει το εργατικό δίκαιο, μας γυρίζει στην εποχή των ατομικών συμβάσεων και αποδυναμώνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στην αγορά εργασίας στην οποία γίνεται κανόνας η ασυδοσία», υποστήριξε η κ. Γεννηματά.

«Σβήνετε μονοκονδυλιά δίκαια κεκτημένα με αγώνες δεκαετιών», τόνισε. «Πάμε ολοταχώς προς τα πίσω», εκτίμησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ η οποία ξεκινώντας την τοποθέτησή της στη Βουλή άσκησε κριτική στην κυβέρνηση αναφέροντας πως η λέξη μεταρρύθμιση έχει γίνει συνώνυμο της ανασφάλειας.

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το εργασιακό νομοσχέδιο ξεπληρώνει «προεκλογικά γραμμάτια».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι αντί η κυβέρνηση να προετοιμάσει την αγορά για την ψηφιακη, ρομποτική εποχή και την τεχνητή νοημοσύνη, ένα αύριο στο οποίο οδηγεί πιο γρήγορα η πανδημία, οδηγεί την αγορά σε μια «πλήρως απορρυθμισμένη εργασία». «Αρρύθμιστη ευελιξία, ό,τι ζητά ο ασύδοτος εργοδότης που οδηγεί και σε αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας», είπε. «Δουλειά με 4ωρα και 8ωρα και διάλειμμα ενδιάμεσα», πρόσθεσε. «Δουλειά και τις Κυριακές», τόνισε.

Εργασιακό νομοσχέδιο – Χατζηδάκης: Προστασία αλλά όχι ασυδοσία στον συνδικαλισμό (Βίντεο)

Όπως είπε, η κυβέρνηση στηρίζει την ανταγωνιστικότητα στο «φθηνό μεροκάματο». «Ο κατώτερος μισθός παραμένεις καθηλωμένος και υπονομεύονται οι κλαδικές συμβάσεις», τόνισε η κ. Γεννηματά κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ενδιαφέρεται μόνο για τα κέρδη των ισχυρών.

. Οι διατάξεις αυτές, είπε η κ. Γεννηματά, απαιτούν από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι, να δεχθεί τα πάντα και να υποταχθεί. «Απέναντι σε αυτή την πολιτική, κάθε πολίτης που αισθάνεται προοδευτικός, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος και σιωπηλός. Κανείς δεν δικαιούται να σιωπήσει ή να κρυφτεί, μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις», είπε.

Αναλυτικότερα, η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη:

-αφαιρείται η συλλογική σύμβαση, ως προϋπόθεση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. «Ο εργαζόμενος μένει μόνος του να διαπραγματευτεί με τον εργοδότη. Στην πράξη δεν θα υπάρχει πια 8ωρο, πάμε για 10ωρα και υπερωρίες που δεν θα πληρώνονται», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημειώνοντας ότι αυτή η διάταξη «είναι μια πρόκληση» που βρίσκει αντίθετο ακόμη και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής που επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ισότιμη διαπραγμάτευση μεταξύ του μεμονωμένου εργαζόμενου και του εργοδότη.

-διευκολύνονται οι απολύσεις, ακόμα και αυτές που κρίνονται παράνομες από το δικαστήριο. «Το μήνυμα είναι στον εργαζόμενο ότι εάν δεν είσαι αρεστός στον εργοδότη, θα φύγεις. Τελείωσε. Δεν υπάρχει άλλη προοπτική. Ακόμη και αν δικαιωθείς από τα δικαστήρια, δεν θα επαναπροσληφθείς. Θα δώσει κάτι παραπάνω ο παράνομος εργοδότης και θα κλείσει, με αυτό τον τρόπο, την παρανομία του».

-η απεργία παρεμποδίζεται και η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών καταργείται. «Αυτός είναι ο πραγματικός σας στόχος και όχι η ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα στην απεργία και στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου», είπε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι υπονομεύεται ο νόμος 1264 του ΠΑΣΟΚ που είναι ακόμα και σήμερα ο πιο φιλελεύθερος στην Ευρώπη. Ένας νόμος ιστορικός, όπως τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, γιατί ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, ήταν αποτέλεσμα συμμαχιών, αποτέλεσμα εθνικής λαϊκής ενότητας, ώστε να πάει μπροστά η πατρίδα.

-οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, το ΣΕΠΕ αποδυναμώνονται πλήρως. «Η κυβέρνηση λέει στον εργαζόμενο ότι δεν θα σε στηρίξει ο συνδικαλιστής, γιατί θα τον απολύσω και αυτόν. Δεν έχει προστασία. Δεν θα πληρωθείς. Θα διαπραγματευτείς μόνος σου. Θα δουλεύεις 10ωρα, δεν θα παίρνει ρεπό, θα σου τα δίνει όποτε θέλει ο εργοδότης. Δεν θα προσλαμβάνεσαι, εάν δικαιωθείς στα δικαστήρια και επιπλέον, μην περιμένει και τίποτα από το κράτος. η ευθύνη φεύγει από εμάς και η Επιθεώρηση Εργασίας γίνεται μια ανεξάρτητη αρχή».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ