Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινωνία του Ηρακλείου Κρήτης και σε όλη τη χώρα η είδηση της αυτοκτονίας 72χρονου καρκινοπαθούς, που έδωσε τέλος στη ζωή του την περασμένη Κυριακή, μην αντέχοντας τους πόνους και περιμένοντας φάρμακο για να κάνει τη χημειοθεραπεία του, το οποίο ήταν σε έλλειψη.
Η κόρη του, με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, γράφει χαρακτηριστικά:
«Αυτός ήταν ο πατέρας μου. Καρκινοπαθής σε προχωρημένο στάδιο που διαλύθηκε μέσα στο διαλυμένο ΕΣΥ, με εξετάσεις που έπρεπε να κάνει εκτός νοσοκομείου, με το εξαντλημένο φάρμακο της χημειοθεραπείας που έπρεπε να βρει και να φέρει ο ίδιος στο νοσοκομείο, χωρίς καμία ψυχολογική υποστήριξη, από τον Άννα στον Καϊάφα, με το port για την χημειοθεραπεία ήδη ένα μήνα στο σώμα του και τελικά αυτοκτόνησε την Κυριακή το μεσημέρι».
Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti, ο 72χρονος αποφάσισε να δώσει τέλος στην ζωή του γιατί δεν άντεχε τους πόνους, καθώς για μήνες δεν μπορούσε να ξεκινήσει χημειοθεραπείες.
Αποτέλεσμα ήταν ο καρκίνος στον πνεύμονα να επεκταθεί και ο άτυχος ασθενής να υποφέρει, εξαιτίας της έλλειψης ενός φαρμάκου. Ο 72χρονος άφησε σημείωμα, με το οποίο ζητούσε συγγνώμη και την κατανόηση της οικογένειάς του για την απόφαση που πήρε.
«Σας ζητάω ένα μεγάλο συγγνώμη για την αποτρόπαια πράξη που έκανα. Δεν μπορείτε να καταλάβετε τους πόνους, ειδικά την τελευταία εβδομάδα γι’ αυτό δεν μπορούσα να κοιμηθώ», έγραψε.
Πέρασε μία θηλιά στο λαιμό του και έδωσε τέλος στη ζωή του, καθώς δεν άντεχε πια τους πόνους, ούτε την αναμονή.
Ο 72χρονος πωλητής βιβλίων διαγνώστηκε στο τέλος Δεκεμβρίου με καρκίνο του πνεύμονα. Ένας όγκος 6 εκατοστών απειλούσε τη ζωή του και τότε ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για να σωθεί, όμως οι καθυστερήσεις ήταν εναντίον του.
Με παρέμβασή του στο MEGA, o υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι η εισαγωγή του συγκεκριμένου φαρμάκου εξασφαλίστηκε άμεσα και το πρώτο ραντεβού για τον 72χρονο, σύμφωνα με το ηλεκτρονικό σύστημα, ήταν προγραμματισμένο για την προηγούμενη Δευτέρα, στο οποίο δεν προσήλθε.
«Καταρχάς να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του αυτόχειρα. Εγώ έσπευσα αμέσως να επικοινωνήσω με την Διοίκηση του Νοσοκομείου για να δω τι έχει γίνει. Θέλω να πω ότι δεν είναι αληθές το δημοσίευμα. Ακούστηκε ότι την ευθύνη την είχε το ΕΣΥ. Δεν είναι ακριβές. Η ετοποσίδη είναι ένα φτηνό φάρμακο. Υπήρξε έλλειψη για μερικές μέρες. Είχαμε παρέμβει άμεσα από το υπουργείο και είχαμε εξασφαλίσει παραγγελία άμεσα να γίνει κανονική εισαγωγή. Είχαμε κλείσει στον ασθενή ραντεβού σύμφωνα με το ηλεκτρονικό σύστημα στις 4/3, εκείνος δεν προσήλθε και κλείσαμε νέο ραντεβού για σήμερα», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Από το νοσοκομείο του Ηρακλείου λένε ότι όντως το φάρμακο ήταν σε έλλειψη, ωστόσο κατάφεραν να βρουν μια μονάδα με την οποία ο 72χρονος θα μπορούσε να ξεκινήσει τις θεραπείες του, από άλλο ασθενή που είχε ολοκληρώσει το σχήμα του.
Τα πράγματα, όμως, σύμφωνα με την κόρη του δεν έγιναν ακριβώς έτσι.
«Πράγματι, το προκαθορισμένο ραντεβού για την πρώτη χημειοθεραπεία ήταν για τις 4 Μαρτίου. Αν βρισκόταν το φάρμακο και το πήγαινε ο ασθενής στο νοσοκομείο. Ούτε το ένα έγινε ούτε το άλλο», είπε χαρακτηριστικά η κόρη του 72χρονου.
Η ίδια υποστηρίζει ότι, την Παρασκευή 1η Μαρτίου, μίλησε με τις γιατρούς του νοσοκομείου και της ξεκαθάρισαν ότι δεν υπήρχε το φάρμακο ούτε στο νοσοκομείο, γι’ αυτό και αναγκάσθηκε να ακυρώσει το πρώτο ραντεβού.
Την Δευτέρα 4 του μηνός βρέθηκε το φάρμακο και την ειδοποίησαν τηλεφωνικά να πάει ο πατέρας της για χημειοθεραπεία. Στο μεταξύ, η ίδια είχε φύγει από την Κρήτη, καθώς ζει στην Ρόδο, και ο άτυχος 72χρονος ήταν μόνος «και καθόλου προετοιμασμένος για να πάει ξαφνικά στο νοσοκομείο».
Τελικά, κλείστηκε νέο ραντεβού για τις 12 Μαρτίου, ωστόσο, ο ασθενής δεν άντεξε άλλο να υπομένει και αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του.
Την ίδια ώρα, γιατροί καταγγέλλουν μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής του Βενιζελείου Νίκο Ανδρουλάκη, μίας κλινικής με 1.000 ενεργούς ασθενείς, ο οποίος μίλησε στο Cretalive για τις ελλείψεις φαρμάκων, τόνισε πως «ψάχνουμε και εμείς να βρούμε σε άλλα νοσοκομεία της χώρας από περισσεύματα ή σε ιδιωτικά φαρμακεία. Αυτό δυστυχώς δεν είναι πρωτόγνωρη κατάσταση, απλώς δεν παίρνει δημοσιότητα γιατί τρέχουμε να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν, για να μη μείνουν οι ασθενείς χωρίς θεραπεία».
«Έχει τύχει πολλές φορές να ψάχνουμε φάρμακα στο Ρέθυμνο, στον Άγιο Νικόλαο, στην Αλεξανδρούπολη. Ψάχνουμε όπου μπορούμε να βρούμε περίσσευμα και αυτό είναι δυστυχές, καθώς καταναλώνουμε άπειρες ώρες και ενέργεια σε θέματα, τα οποία έπρεπε να είναι λυμένα προ πολλού. Ο ασθενής θεωρεί αυτονόητο ότι το φάρμακο υπάρχει και μπορεί να το έχει στη διάθεσή του, στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν ισχύει», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε, μάλιστα, ότι τον τελευταίο μήνα υπήρχε έλλειψη φαρμάκου για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, από τον οποίο έπασχε ο 72χρονος, το οποίο διακινεί συγκεκριμένη εταιρεία που δεν προμηθεύει τα νοσοκομεία, αλλά τα ιδιωτικά φαρμακεία. Οι γιατροί συνταγογραφούν το φάρμακο και οι ίδιοι οι ασθενείς το αγοράζουν από τα φαρμακεία. Εν προκειμένω, τον τελευταίο μήνα δεν υπήρχε στα ράφια.