«Ακόμη και όταν δεν βρίσκουμε εύκολα λύσεις, συζητούμε», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, τονίζοντας πως πρέπει να έχουμε «συνείδηση της ανάγκης σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων και να συνεισφέρουμε στην ειρήνη».
Η συνάντηση των δύο αντρών που προηγήθηκε των κοινών δηλώσεων ξεκίνησε, λίγο μετά τις 10:30, και διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες.
Είχαμε μία «αρχική και ειλικρινή συζήτηση ενός κρίσιμου ζητήματος», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών. «Δεν ισχυρίζομαι ότι μέσω του διαλόγου λύθηκαν με μαγικό τρόπο τα προβλήματα των δυο χωρών» επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης και υπογράμμισε πως υπήρξαν και «δύσκολες στιγμές», όμως υπήρξε και «άμεσος και ειλικρινής δίαυλος επικοινωνίας».
«Σκοπός μας είναι να φέρουμε κοντά τους δυο λαούς», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Τόνισε, δε, πως οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών αποκτούν μία κανονικότητα, αυτή που θα πρέπει να έχουν οι επαφές μεταξύ δύο γειτόνων.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, «οι θέσεις μας είναι γνωστές», υπογράμμισε ακόμη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Σημείωσε πως ο επόμενος γύρος συζητήσεων της λεγόμενης θετικής ατζέντας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 2 και 3 Δεκεμβρίου.
Φιντάν: Να μετατρέψουμε την αιώνια γειτονιά μας σε αιώνια φιλία
«Οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας προχωράνε σε θετική κατεύθυνση. Ενισχύεται συνεχώς η πολυδιάστατη συνεργασία σε τομείς εμπορίου, τουρισμού, πολιτισμού. Καταβάλλουμε προσπάθειες να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον σε κρίσιμα θέματα και να συμβάλουμε στην ευημερία των λαών μας με την προσέγγιση win win όπως καθιερώθηκε με τις συναντήσεις Μητσοτάκη- Ερντογάν», είπε, από την πλευρά του, ο Χακάι Φιντάν, αποκαλώντας αξιότιμο φίλο τον Γιώργο Γεραπετρίτη.
«Υπό τη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της Καλής Γειτονίας πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις που δεν μπορούμε να περιορίσουμε σε ΑΟΖ. Η Τουρκία υπστηρίζει την Αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού της Ανατολικής Μεσογείου. Η Διακήρυξη των Αθηνών θα διευκολύνει να ξεπεράσουμε τις διαφορές«, είπε στη συνέχεια.
Αναφέρθηκε επίσης στις κοινές προσπάθειες να αυξηθεί σε 10 δισεκατομμύρια ο όγκος του διμερούς εμπορίου που ήδη εντός του 2024 αναμένεται να φτάσει τα 6 δισ.
Μετά τις κοινές δηλώσεις θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.