Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

Γεραπετρίτης: Τέσσερα ερωτήματα για τον κ. Τσίπρα

Σειρά ερωτημάτων έθεσε, σε συνέντευξή του στο «Κανάλι1 – 90,4», ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, στο σκέλος, εν προκειμένω, της επίσκεψης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

«Υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο οφείλουμε να σεβόμαστε. Το δικό μας θεσμικό πλαίσιο δεν αποκλίνει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, βρισκόμαστε εκεί που βρίσκονται όλες οι χώρες του κόσμου, οι οποίες επιδιώκουν να έχουν μία πολύ σοβαρή εθνική υπηρεσία πληροφοριών», ήταν η εισαγωγική παρατήρησή του.

Ενώ συνέχισε επικαλούμενος το υφιστάμενο πλαίσιο, βάσει του οποίου προβλέπεται αφενός η δυνατότητα ενημέρωσης εκείνου, ο οποίος «θεωρεί ότι έχει αρθεί το απόρρητό του», και τούτο «υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που είναι η παρέλευση της τριετίας και η άδεια της τριμελούς επιτροπής».

Αφετέρου, προβλέπεται η ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων, του προέδρου της Βουλής και του υπουργού Δικαιοσύνης, «όχι για την προσωποποιημένη πληροφόρηση της Αρχής, αλλά μόνο για τα γενικά στοιχεία τα οποία αφορούν το σύνολο των νόμιμων άρσεων απορρήτου. Συνεπώς, ο κ. Πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, ο κ. πρόεδρος της Βουλής, ο κ. υπουργός της Δικαιοσύνης μπορούν να λαμβάνουν μόνον γενικά στοιχεία -και αυτή ήταν η πάγια τακτική είχε ακολουθηθεί από τους προέδρους της ΑΔΑΕ, του τωρινού προέδρου συμπεριλαμβανομένου, μέχρι και προχθές.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ


Δηλαδή να αποστέλλονται στη Βουλή μόνον εκθέσεις με γενικά, αποπροσωποποιημένα στοιχεία. Η δική μου εικασία είναι ότι, βεβαίως, και δεν υπάρχει καμία αναφορά σε όνομα, στην επιστολή που έχει λάβει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, επιπλέον, χαρακτηρίζεται απόρρητη», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Γεραπετρίτης: Τέσσερα ερωτήματα για τον κ. Τσίπρα

Τούτων δοθέντων, εν συνεχεία, επεσήμανε σειρά νομικών σφαλμάτων, όπως είπε. Ειδικότερα, «νομικό σφάλμα πρώτον: προσήλθε ο κ. Τσίπρας ενόσω δεν είναι ο ίδιος ενδιαφερόμενος και χωρίς την άδεια των ενδιαφερομένων για να ζητήσει προσωπικά στοιχεία.

Σφάλμα δεύτερον: η Αρχή δίδει στοιχεία που είναι μη προσωποιημένα, εικάζω, τα οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερμηνεύει με το δικό του τρόπο προσερχόμενος στη Βουλή. Και, ενόσω δεν υφίστανται, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, τα ονόματα αυτά, στη Βουλή ανακοινώνει ονόματα.

Σφάλμα τρίτον: ενόσω όλο το παρελθόν διάστημα είχαμε από τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από συνεργάτες του και από τους δημοσιογραφικούς βραχίονες του ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα ονόματα, για τα οποία φέρεται να έχει αρθεί το απόρρητο της επικοινωνίας τους, μόλις προχθές φέρεται ότι ενημερώθηκε ο κ. Τσίπρας για τα θέματα αυτά. Και προκύπτει το εύλογο ερώτημα, πώς είναι δυνατόν όλο αυτό το διάστημα ο κ. Τσίπρας να γνώριζε κάτι το οποίο δεν γνώριζε ούτε η ανεξάρτητη Αρχή, η οποία φέρεται να έκανε τους ελέγχους το τελευταίο διάστημα, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε η Βουλή;

Μόνον ο κ. Τσίπρας το γνώριζε. Το τέταρτο, πιο σημαντικό ερώτημα, ένα έγγραφο το οποίο είναι απόρρητο, διαβαθμισμένο απόρρητο, γίνεται γνωστό τοις πάσι, βορά στο πολιτικό παιχνίδι. Όλα αυτά έχουν ένα στοιχείο, το οποίο δυστυχώς δεν τιμά τη δική μας κοινοβουλευτική παράδοση», συμπέρανε ο Γ. Γεραπετρίτης για το θέμα των παρακολουθήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ