Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Γερμανία: Αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι “διέπραξε γενοκτονία” στη Ναμίμπια

Η Γερμανία αναγνώρισε για πρώτη φορά σήμερα ότι “διέπραξε γενοκτονία” σε βάρος των φυλών Χερέρο και Νάμα στη Ναμίμπια την εποχή της αποικιοκρατίας και υποσχέθηκε να χορηγήσει αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 1 δισεκ. ευρώ και πλέον.

Η αναγνώριση από το Βερολίνο της γενοκτονίας που διέπραξε η Γερμανία στη Ναμίμπια είναι “ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση”, δήλωσε σήμερα η κυβέρνηση της Ναμίμπιας.

“Η αποδοχή εκ μέρους της Γερμανίας ότι διαπράχθηκε γενοκτονία ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση”, δήλωσε ο Αλφρέντο Χενγκάρι, εκπρόσωπος του προέδρου της Ναμίμπια Χάγκε Γκάινγκομπ. “Είναι η βάση του δεύτερου σταδίου, που συνίσταται στη συγγνώμη, την οποία ακολουθούν αποζημιώσεις”.

Ο πρόεδρος της χώρας θα διοργανώσει τις ερχόμενες εβδομάδες συζητήσεις με εκπροσώπους των κοινοτήτων Χερέρο και Νάμα για τον “τρόπο εφαρμογής όσων συμφωνήθηκαν με τη Γερμανία”, διευκρίνισε ο Χενγκάρι.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε σήμερα την επίτευξη μιας “συμφωνίας” με τη Ναμίμπια έπειτα από πέντε και πλέον χρόνια διαπραγματεύσεων για τα γεγονότα που συνέβησαν στην αφρικανική χώρα που ήταν γερμανική αποικία από το 1884 έως το 1915.

“Χαρακτηρίζουμε πλέον επίσημα τα γεγονότα εκείνα αυτό που ήταν, αν ιδωθούν από τη σκοπιά του σήμερα: γενοκτονία”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας δηλητηρίαζαν εδώ και χρόνια τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι Γερμανοί άποικοι σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες Χερέρο και Νάμα σε σφαγές που διαπράχθηκαν ανάμεσα στο 1904 και το 1908 και θεωρούνται από πολλούς ιστορικούς ως η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα.

Οι αρχές της Ναμίμπια ζητούν επίσημη συγγνώμη και αποζημιώσεις όμως η Γερμανία αρνήθηκε κατ΄επανάληψη επικαλούμενη τα εκατομμύρια ευρώ αναπτυξιακής βοήθειας που χορηγεί στη Ναμίμπια μετά την ανεξαρτησία της το 1990.

Η φυλή Χερέρο αποτελεί σήμερα περίπου το 7% του πληθυσμού της Ναμίμπια έναντι 40% στις αρχές του 20ού αιώνα.

Διαβάστε επίσης 

Συνάντηση Πούτιν-Λουκασένκο σήμερα στο Σότσι

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι στη Μιανμάρ κινδυνεύουν από τον λιμό μετά το πραξικόπημα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ