«Δούρειο Ίππο» που έχει σαν στόχο να λάβει χρηματοδότηση-«γέφυρα» και στην ουσία να βάλει τέλος στο παρόν πρόγραμμα, χαρακτηρίζει το ελληνικό αίτημα, κείμενο των θέσεων της γερμανικής κυβέρνησης που παρουσιάστηκε στο Euroworking Group, και αναφέρει πως η Ελλάδα αποτυγχάνει να δεσμευτεί για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.
Στη γερμανική παρέμβαση, σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι από την ελληνική πρόταση «Είναι εντελώς ασαφές πώς η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της τις προσεχείς εβδομάδες, δεδομένης της πτώσης στα έσοδα από τη φορολογία».
Διαβάστε ολόκληρη το κείμενο της γερμανικής κυβέρνησης:
Η ελληνική επιστολή δεν είναι καθόλου σαφής, όμως ανοίγει τεράστια περιθώρια για ερμηνείες. Για να σταθούμε στα τρία πιο σημαντικά σημεία: δεν περιέχει σαφή δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και αποτυγχάνει να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι τα ελληνικά μέτρα. Είναι εντελώς ασαφές πώς η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της τις προσεχείς εβδομάδες, δεδομένης της πτώσης στα έσοδα από τη φορολογία.
Γι’ αυτό το λόγο, η επιστολή δεν συμβαδίζει με τη θέση που εξέφρασε το Eurogroup κατά την τελευταία συνεδρίασή του. Αποτελεί περισσότερο ένα «Δούρειο Ίππο», που έχει σαν στόχο να λάβει χρηματοδότηση-«γέφυρα» και στην ουσία να βάλει τέλος στο παρόν πρόγραμμα. Σε αυτή τη βάση, δεν έχει κανένα νόημα να αρχίσουμε να ετοιμάζουμε μια ανακοίνωση για το Eurogroup της Παρασκευής. Τώρα, θα πρέπει να στοχεύσουμε σε τρία πράγματα:
Πρώτον, οι τρεις θεσμοί θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την επιστολή και να μας δώσουν τις συμβουλές τους, όπως συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup, εάν στη βάση της ελληνικής επιστολής είναι εφικτή μια επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, διασφαλίζοντας ένα επαρκές πρωτογενές πλεόνασμα και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Δεύτερον, χρειαζόμαστε μία σαφή και πειστική δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία μπορεί να εμπεριέχει τρεις σύντομες και ευνόητες φράσεις: «Ζητάμε την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, κάνοντας χρήση της ενσωματωμένης ευελιξίας. Θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς για οποιαδήποτε αλλαγή των μέτρων στο υπάρχον μνημόνιο. Και στοχεύουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».
Τρίτον, η Ελλάδα έχει δημοσίως επιβεβαιώσει ότι θα απέχει από μονομερή εθνικά μέτρα, ώστε να ανατρέψει το τρέχον πρόγραμμα.
Οι αρχές άμεσα δεν θα λάβουν πρωτοβουλία ή δεν θα εφαρμόσουν οποιοδήποτε μέτρο ή πολιτική που δεν συμβαδίζει με τις ήδη υπάρχουσες δεσμεύσεις στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος ή επιβαρύνει τη δημοσιονομική κατάσταση. Αυτό περιλαμβάνει αποχή από τις εξαγγελίες για την αγορά εργασίας και τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, που πρόκειται να ψηφιστούν στο Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα.
Τα 10,9 δισ. ευρώ, που προορίζονταν για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, δεν θα πρέπει να παραταθούν, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία το «stress test» πέρυσι.