Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025

Γερμανία: Ο Μερτς λέει ότι είναι «πέντε λεπτά πριν με τα μεσάνυχτα» για την Ευρώπη


Ο Φρίντριχ Μερτς, ο άνθρωπος που αναμένεται να είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να αυξήσει την αμυντική της ικανότητα απέναντι σε μια αμερικανική κυβέρνηση της οποίας το σύνθημα είναι  «μόνη η Αμερική», προσθέτοντας: «Είναι πραγματικά πέντε λεπτά πριν τα μεσάνυχτα για την Ευρώπη».

Σε μια ευρεία συνέντευξη Τύπου μετά τη νίκη του κόμματός του στις ομοσπονδιακές εκλογές της Κυριακής, ο Φρίντριχ Μερτς κατέστησε σαφές ότι η εστίασή του παραμένει  στο ταραγμένο γεωπολιτικό τοπίο, λέγοντας ότι αν και θα επιδιώξει καλούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, είναι επίσης έτοιμος και για «το χειρότερο σενάριο».

Ερωτηθείς για τον διπλασιασμό των ποσοστών της ακροδεξιάς Alternative für Deutschland, η οποία ήρθε δεύτερη με 20% των ψήφων, προέτρεψε το πολιτικό ρεύμα της Γερμανίας να το αναγνωρίσει ως «την τελευταία προειδοποίηση».

Χρειάζεται επειγόντως αποτελεσματική ηγεσία για να καταπολεμηθεί η περαιτέρω άνοδος του AfD και να λυθούν τα προβλήματα που συνέβαλλαν στην ενίσχυση της δημοτικότητάς του, είπε στους δημοσιογράφους. «Αυτή είναι πραγματικά η τελευταία προειδοποίηση προς τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού κέντρου στη Γερμανία για να καταλήξουν σε κοινές λύσεις».

Όμως, καθώς ο 69χρονος πρώην τραπεζίτης ετοιμάζεται να ξεκινήσει το ακανθώδες έργο του σχηματισμού κυβέρνησης με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Όλαφ Σολτς, τα πρώτα σχόλιά του τη Δευτέρα για την τρίτη επέτειο της ολοκλήρωσης της εισβολής της Ρωσίας αφορούσαν την στήριξη του Κιέβου.

Ανάρτησε στο X: «Η Ευρώπη στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό της Ουκρανίας. Τώρα περισσότερο από ποτέ, ισχύει: Πρέπει να βάλουμε την Ουκρανία σε θέση ισχύος».

Φανερά ενοχλημένος με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ μετά την έναρξη συνομιλιών με τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα για τον τερματισμό του πολέμου που απέκλεισε την Ουκρανία και την Ευρώπη, πρόσθεσε: «Για μια δίκαιη ειρήνη, η χώρα που δέχεται επίθεση πρέπει να είναι μέρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων».

Ο Μερτς, γνωστός “ατλαντιστής”,  υποστηρικτής μιας στενής σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης – είπε αργότερα ότι «όλα τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι το ενδιαφέρον για την Ευρώπη μειώνεται».

«Αν επικρατήσουν αυτοί που πραγματικά δεν κάνουν απλώς το μότο τους «Η Αμερική πρώτα», αλλά σχεδόν «Η Αμερική μόνο», τότε θα είναι δύσκολο», είπε στους δημοσιογράφους. «Αλλά παραμένω αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε ζωντανή τη διατλαντική σχέση».

Για πολλά χρόνια, το Βερολίνο αντιστεκόταν στις εκκλήσεις του Παρισιού να αναπτύξει τις αμυντικές δυνατότητες της Ευρώπης, νιώθοντας ασφάλεια υπό την προστασία των πυρηνικά οπλισμένων ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Merz κατέστησε σαφές ότι  η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια νέα εποχή. «Ειδικά μετά τις ανακοινώσεις από την Ουάσιγκτον τις τελευταίες εβδομάδες, είναι σαφές ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει τώρα να γίνουμε συντομότερα  ικανοί να δράσουμε», είπε.

Έκανε επίσης αναφορά στην παρέμβαση της κυβέρνησης Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία της Γερμανίας, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη. Ο Έλον Μασκ, ο στενός σύμμαχος του προέδρου, συνεχάρη την υποψήφια του AfD μετά την ισχυρή απόδοση του αντι-ισλαμικού κόμματος στις εκλογές. Τη Δευτέρα ο Μασκ δημοσίευσε στο X: «Είναι θέμα χρόνου να κερδίσει το AfD».

Το AfD κέρδισε περίπου το διπλάσιο των ψήφων που συγκέντρωσε στις τελευταίες εκλογές πριν από τρία χρόνια. Αλλά δεν θα είναι μέρος των διαπραγματεύσεων ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού λόγω του «τείχους προστασίας» που υπάρχει ιστορικά μεταξύ των κυρίαρχων κομμάτων και της ακροδεξιάς.

Στο ακροδεξιό AfD, η  Alice Weidel, συναρχηγός του AfD και υποψήφια για καγκελάριος, χαρακτήρισε την απόδοση του κόμματός της «ιστορική» και αποδοκίμασε την άρνηση του Μερτς να συνασπιστεί με το AfD ως «αποκλεισμό της δημοκρατίας», υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα εκατομμύρια ψηφοφόροι στερούνται το δικαίωμα ψήφου λόγω της απόφασης.

Το AfD τα πήγε ιδιαίτερα καλά στην πρώην ανατολική Γερμανία, όπου εξασφάλισε 43 από τις 48 διαθέσιμες έδρες μετά από δυναμική εκστρατεία με μια αντι-ισλαμική, αντιμεταναστευτική πλατφόρμα και υποστήριξε τη «μετανάστευση» μεταναστών και Γερμανών πολιτών που κρίθηκε ότι δεν είχαν ενσωματωθεί καλά.

Ο Μερτς, του οποίου η συμμαχία CDU/CSU κέρδισε το 28,5% των ψήφων, είπε: «Πρέπει να δούμε ότι λύνουμε τα προβλήματα στη Γερμανία μαζί, ώστε να κάνουμε βήμα βήμα, να στερήσουμε από αυτό το κόμμα (το AfD) το έδαφος αναπαραγωγής του». Αν αυτό αποτύχει, είπε, αναφερόμενος στις επόμενες εκλογές, «θα έχουμε πολύ διαφορετικά προβλήματα».

Είπε ότι οι συνάδελφοί του στο συντηρητικό κόμμα τον είχαν προειδοποιήσει ότι η πρώην Ανατολική Γερμανία υστερούσε έναντι της πρώην Δυτικής  και ότι «αν δεν λύσεις τα προβλήματά της, τότε θα έχεις το ίδιο πρόβλημα».

Με ιδιαίτερη έμφαση στη μετανάστευση, που ήταν το κύριο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μερτς υποστήριξε την άποψή του ότι «πρέπει να ανακτήσουμε ξανά τον έλεγχο σε όσους εισέρχονται στη χώρα μας» μια άποψη η οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με εκείνη του SPD και τα κόμματα – που μαζί θα είχαν μικρή πλειοψηφία στη Μπούντεσταγκ και είναι πιθανό να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της κυβέρνησης. Ο Μερτς όμως δήλωσε ότι ελπίζει να σχηματίσει συνασπισμό μέχρι το Πάσχα στα τέλη Απριλίου, τονίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων, λέγοντας: «Ο κόσμος δεν μας περιμένει».

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Μερτς είπε επίσης ότι θα διασφαλίσει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα μπορέσει να επισκεφθεί τη Γερμανία χωρίς να συλληφθεί, παρά το ένταλμα σύλληψής του από το διεθνές ποινικό δικαστήριο για φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Γάζα χαρακτηρίζοντας  «παράλογη την ιδέα» ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν πρέπει  να επισκεφθεί τη Γερμανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Φρίντριχ Μερτς: «Ο κόσμος δεν πρόκειται να μας περιμένει» – Ελπίζει να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα

Ζελένσκι: Το ουκρανικό κοινοβούλιο δεν ενέκρινε ψήφισμα υποστήριξης στο πρόσωπό του

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ