Η Γερμανία προχώρησε σε πρόταση για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και την παροχή ασύλου σε όσους αιτούνται προστασίας δίνοντας ελπίδα για αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου. Ωστόσο το σχέδιο αυτό δεν θα μπορέσει να προωθηθεί πριν από τη σειρά της Γερμανίας για να προεδρεύσει της ΕΕ, δηλαδή εντός του β’ εξαμήνου του 2020.
Στο μεταξύ την μεταφορά στη Γερμανία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από τα ελληνικά νησιά διεκδίκησαν οι κάτοικοι του Βερολίνου που πραγματοποίησαν διαδήλωση το Σάββατο στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας με κεντρικό σύνθημα «έχουμε χώρο». Σύμφωνα με το tagesspiegel, μέχρι την Παρασκευή στη διαδήλωση είχαν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν περισσότεροι από 500 άνθρωποι. Εκπρόσωπος των διοργανωτών της διαδήλωσης δήλωσε ότι «η ανθρωπιστική κρίση στα ελληνικά νησιά μπορεί να τελειώσει αμέσως», με την μεταφορά μεγάλου αριθμού προσφύγων στη Γερμανία.
Σημειώνεται ότι, αποφάσεις υπέρ της μετεγκατάστασης προσφύγων από τα ελληνικά νησιά έχουν λάβει δεκάδες επαρχιακά, δημοτικά και τοπικά συμβούλια σε όλη τη Γερμανία.
Το σχέδιο που προτάθηκε από την Γερμανία εν ολίγοις προβλέπει πως εάν κάποιος έχει ρεαλιστικές προοπτικές να του χορηγηθεί άσυλο, τότε σ’ αυτή την περίπτωση θα διαβιβάζεται σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, αναλόγως της οικονομικής κατάστασης και του πληθυσμού της και πάντοτε με περιορισμούς σε ό,τι αφορά την ενδοκοινοτική μετακίνηση. Με απλά λόγια, η Ελλάδα δεν θα είναι η μόνη υπεύθυνη για την εξέταση των αιτημάτων παροχής ασύλου που υποβάλλονται μαζικά απ’ όσους φτάνουν στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχει… χαθεί η μπάλα.
Από εκεί και πέρα, οι επιστροφές θα πρέπει να φτάσουν τις 200 ανά εβδομάδα με βάση το κυβερνητικό σχέδιο, ούτως ώστε να υπάρξει ένας ικανοποιητικός ρυθμός που θα εξασφαλίσει πως με τις τυχόν αυξημένες ροές από το Μάρτιο και μετά δεν θα υπάρξει πρόβλημα και ανισορροπία στα νησιά. Πάντως, όπως δήλωσε στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης εντοπίστηκαν διαδικαστικά προβλήματα στο τελευταίο στάδιο των επιστροφών κι έτσι στο οργανόγραμμα του νεοσύστατου υπουργείου του θα συσταθεί Διεύθυνση Επιτροπών που θα αναλάβει εξ ολοκλήρου αυτές τις διαδικασίες
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως η δημιουργία των κλειστών κέντρων και στην ενδοχώρα θα προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, καθώς είναι αναγκαιότητα, όπως λέει χαρακτηριστικά.