Με δηλώσεις και τοποθετήσεις υπέρ της Ουκρανίας ξεκίνησε η σύνοδος κορυφής των επτά ισχυρότερων κρατών του πλανήτη στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας, με την συμμετοχή και της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρώτη ημέρα της συνόδου διεξάγεται ανήμερα της νέας πυραυλικής επίθεσης στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο.
Στην ατζέντα της συνόδου μέχρι την Τρίτη βρίσκονται οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, τα ζητήματα κόστους ενέργειας, η επισιτιστική κρίση, αλλά και θέματα προστασίας του κλίματος και βιώσιμης ανάπτυξης.
Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση στο twitter της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία υπογράμμισε: «Στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί. Η αρνητική παγκόσμια επίπτωση του πολέμου της Ρωσίας θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων μας στη G7.
Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επέκρινε την στάση της Ρωσίας.
«Το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως σιωπηλό όπλο του πολέμου και εμείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε σθεναρά τη ρωσική προπαγάνδα για τις τιμές των τροφίμων και των λιπασμάτων. Τα επικίνδυνα παιχνίδια πείνας της Ρωσίας είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Οι οικογένειες, τα παιδιά που κινδυνεύουν από πείνα, χρειάζονται τρόφιμα τώρα. Ο χρόνος τελειώνει και η ΕΕ εργάζεται σε εναλλακτικές διαδρομές για τα αγροτικά προϊόντα της Ουκρανίας», σημείωσε με έμφαση.
Συνάντηση Τζόνσον – Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον εκτιμούν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία βρίσκεται σε κρίσιμη στιγμή και ότι «είναι δυνατόν να αντιστραφεί η πορεία του πολέμου», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά που άρχισε σήμερα στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, οι Εμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησαν ωστόσο ταυτόχρονα για τον «πειρασμό» μιας διαπραγματευθείσας λύσης «τώρα», η οποία, όπως επισήμαναν, ενέχει τον κίνδυνο παράτασης της παγκόσμιας αστάθειας.
Νωρίτερα ο κ. Τζόνσον είχε αναφερθεί στην ανάγκη να γίνουν «πολύ σκληρές» επιλογές για την προστασία του βρετανικού χάλυβα ενόψει της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, προτείνοντας μεταξύ άλλων την επιβολή τελωνειακών δασμών.
Ο βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη στάση της γερμανικής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «μεγάλα βήματα». «Δεν πίστευα ποτέ στη ζωή μου ότι θα έβλεπα έναν γερμανό καγκελάριο να παρεμβαίνει με τον τρόπο που το κάνει ο Όλαφ Σολτς και να στέλνει οπλισμό για να βοηθήσει τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν τη χώρα τους. Εμείς παίρνουμε το 4% του φυσικού αερίου μας από τη Ρωσία, ενώ η Γερμανία το 40% », είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζόνσον και πρόσθεσε ότι «οι Γερμανοί γνωρίζουν ότι αξίζει να πληρώσει κανείς το κόστος της ελευθερίας – το κόστος της υπαναχώρησης θα ήταν πολύ πιο υψηλό και το αντιλαμβάνονται όλοι».
Τζο Μπάιντεν: Ακόμα μια βαρβαρότητα της Ρωσίας τα χτυπήματα στο Κίεβο
Τα πλήγματα με ρωσικούς πυραύλους στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, στη διάρκεια της νύχτας και νωρίς σήμερα το πρωί είναι ένα ακόμη δείγμα της ρωσικής βαρβαρότητας, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) που πραγματοποιείται στη Γερμανία.
“Είναι μια ακόμη βαρβαρότητα της Ρωσίας”, είπε ο Μπάιντεν.
Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Μπάιντεν συζήτησε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς τις προσπάθειες διαχείρισης των επιπτώσεων που έχει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στην παγκόσμια ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια καθώς και τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα.
«Ειλικρινά, κάνετε καταπληκτική δουλειά!», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στον ρόλο της Γερμανίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν.
Ο κ. Μπάιντεν επαίνεσε τον κ. Σολτς «για τη σταθερότητά του» στην στήριξη της Ουκρανίας και χαρακτήρισε τη Γερμανία ως «έναν από τους στενότερους εταίρους των ΗΠΑ στον κόσμο».
Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η G7 θα ανακοινώσει την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού χρυσού, η οποία, όπως επισήμανε, αποφέρει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στους Ρώσους. «Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει άνευ προηγουμένου περιορισμούς στον Πούτιν, προκειμένου να του στερήσουν το εισόδημα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.
ΥΠΕΞ Ουκρανία: Οι χώρες της G7 να επιβάλλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Οι χώρες της G7 πρέπει να απαντήσουν στα νέα πυραυλικά πλήγματα κατά της Ουκρανίας σήμερα, επιβάλλοντας περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία και παρέχοντας περισσότερα όπλα στην Ουκρανία.
“Αυτό το 7χρονο παιδί κοιμόταν ειρηνικά στο Κίεβο ως την στιγμή που ρωσικός πύραυλος Κρουζ ανατίναξε το σπίτι της. Πολλοί ακόμη σε όλη την Ουκρανία δέχονται πλήγματα. Η σύνοδος κορυφής της G7 θα πρέπει να απαντήσει με περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και περισσότερα βαρέα όπλα για την Ουκρανία”, αναφέρει ο Κουλέμπα σε μήνυμά του στο Twitter.
Τουλάχιστον 5 άνθρωποι τραυματίστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί από ρωσική επίθεση με πυραύλους από την οποία επλήγη συγκρότημα κατοικιών στην περιοχή Σεβτσενκίβσκιι κοντά στο κέντρο του Κιέβου, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.
Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε λίγο νωρίτερα ότι ένα 7χρονο κοριτσάκι και η μητέρα του, που διασώθηκαν από τα ερείπια, βρίσκονταν μεταξύ των τραυματιών, διευκρινίζοντας ότι οι προσπάθειες διάσωσης εγκλωβισμένων συνεχίζονταν.
Διαβάστε επίσης
ΝΑΤΟ-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ