Η υπόθεση πάντως δεν έχει κλείσει ακόμη καθώς στις αρχές Νοεμβρίου η γερμανική δικαιοσύνη πρόκειται να εξετάσει μια προσφυγή του Ερντογάν ο οποίος ζητά να απαγορευτεί η αναμετάδοση του ποιήματος.
Οι γερμανικές δικαστικές Αρχές αποφάσισαν ότι δεν θα ασκήσουν δίωξη στον κωμικό, ο οποίος συνέθεσε ένα σατιρικό ποίημα, προσβλητικό για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας σοβαρή κρίση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις, την περασμένη άνοιξη.
Η υπόθεση αυτή πήρε απρόσμενα πολιτική τροπή καθώς η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέτρεψε στην εισαγγελία, βασιζόμενη σε έναν παμπάλαιο νόμο, να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Γιαν Μπέχμερμαν για «προσβολή ενός εκπροσώπου ξένου κράτους». Το αδίκημα αυτό, που χαρακτηρίστηκε από ορισμένους «αναχρονιστικό έγκλημα εσχάτης προδοσίας», τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών.
Ο Μπέχμερμαν είχε γράψει ένα ποίημα, το οποίο διαβάστηκε στην τηλεόραση, όπου μεταξύ άλλων χαρακτήριζε τον Ερντογάν παιδεραστή και κτηνοβάτη.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι δεν αποδείχτηκε κάποια εγκληματική ενέργεια», ανέφερε η εισαγγελία του Μάιντς σε ανακοίνωσή της. Μια γελοιογραφία ή μια σάτιρα δεν συνιστούν προσβολή όταν «η υπερβολή των ανθρώπινων αδυναμιών» δεν περιλαμβάνει τον «σοβαρό διασυρμό του προσώπου», συνεχίζει η ανακοίνωση. Για τις εισαγγελικές Αρχές, «η συσσώρευση εντελώς υπερβολικών χαρακτηρισμών» στο ποίημα καταδεικνύει ότι επρόκειτο για σάτιρα και όχι για «σοβαρή επίθεση» εναντίον του Τούρκου προέδρου.
Όταν διαβάστηκε το ποίημά του στην τηλεόραση, ο Μπέχμερμαν εξήγησε ότι γνώριζε πως είχε υπερβεί τα εσκαμμένα.
Όπως είπε, ήθελε να δείξει, με αυτούς τους παραλογισμούς, ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε άδικο όταν διαμαρτυρήθηκε για ένα τραγούδι που είχε μεταδοθεί 15 ημέρες νωρίτερα από τη γερμανική τηλεόραση και επέκρινε την καταστολή των πολιτικών ελευθεριών στην Τουρκία.
Η καγκελάριος Μέρκελ προσέφυγε σε ένα άρθρο του ποινικού κώδικα που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα για να εγκρίνει, κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας, την έναρξη έρευνας από τις εισαγγελικές αρχές. Πάρα πολλοί διανοούμενοι, καλλιτέχνες και εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης, στήριξαν τότε τον Μπέχμερμαν.
ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr