Εκτενή αναφορά στη νέα ελληνική κυβέρνηση κάνει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung χαρακτηρίζοντας τον ανασχηματισμό ως «μερεμέτια», ενώ την ίδια ώρα, η Handesblatt υπογραμμίζει το «καυτό» ζήτημα της ανεργίας των νέων στη χώρα μας.
«Με μερεμέτια προχωρά η Αθήνα» είναι ο τίτλος σχολίου της SZ, στο οποίο επισημαίνεται: «Στη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά συμμετέχει ένα κόμμα λιγότερο, αλλά δύο επιπλέον υπουργοί. Δεν πρόκειται για ένα εντυπωσιακό νέο ξεκίνημα. Κομματικά και περιφερειακά συμφέροντα δείχνουν ήδη από το ξεκίνημα του νέου κυβερνητικού σχήματος να παραμερίζουν τις επιταγές για λιτότητα. Βερολίνο και Βρυξέλλες, όμως, θα παραβλέψουν το γεγονός αυτό. Διότι πιο πολύ από μια συνέχεια του κυβερνητικού έργου με μερεμέτια φοβούνται νέες εκλογές με πιθανό νικητή το ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι τώρα τα δύο κόμματα, που με τη σπατάλη και το πελατειακό κράτος έφεραν τη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, θα προσπαθήσουν, χωρίς να τους ενοχλεί ένα τρίτο κόμμα, να απομακρύνουν την Ελλάδα από το γκρεμό. Και για να γίνει αυτό, τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενεζέλος θα πρέπει να ξεπεράσουν τον εαυτό τους πολλές φορές. Ο χρόνος θα δείξει αν θα αξιοποιήσουν τελικά την -ίσως- τελευταία ευκαιρία που τους δίνεται.
Με τίτλο «Ο θυμός των νέων» η εφημερίδα Handelsblatt φιλοξενεί αφιέρωμα στην ανεργία που μαστίζει πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Περίπου ένας στους δύο νέους σε Ελλάδα και Ισπανία είναι χωρίς δουλειά. Στη Γαλλία και την Ιρλανδία ένας στους τέσσερις. Όμως οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν μόνο κόστος. Χρειάζονται και χρόνο».
Στο απόσμασμα που αναφέρεται στην Ελλάδα, ο Έλληνας πρέσβης στη Γερμανία Παναγιώτης Ζωγράφος ανησυχεί για την κοινωνική συνοχή στη χώρα μας. «Όταν δεν υπάρχει δουλειά ενισχύονται ακραίες πολιτικές δυνάμεις» λέει ο κ. Ζωγράφος, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ακαδημίας για την Πολιτική Ασφαλείας του Βερολίνου Χανς-Ντίτερ Χόιμαν θεωρεί ότι «η κρίση απειλεί την ευχέρεια κινήσεων του κράτους». Τονίζει μάλιστα ότι η υψηλή ανεργία στην Ελλάδα «δεν είναι μόνο ζήτημα δικαιοσύνης, αλλά και ασφάλειας και σταθερότητας».
Πηγή: Deutsche Welle