Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Γερμανική “επίθεση” για το PSI

Γράφει ο Πέτρος Κουσουλός

Σκληρή μάχη στα Γερμανικά Δικαστήρια ετοιμάζεται να δώσει το Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα η νομική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών. Διαδίκους θα έχουν Γερμανούς πολίτες οι οποίοι υλοποιώντας την «απειλή» που είχαν διατυπώσει δια μέσω εντύπων της χώρας τους, προσέφυγαν εναντίον της διαδικασίας κουρέματος των ομολόγων κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI).

Έγγραφα-ντοκουμέντα τα οποία αποκαλύπτουν τα «Παραπολιτικά» καταγράφουν τις προσπάθειες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στην χάραξη της υπερασπιστικής γραμμής  ενόψει της εκδίκασης αγωγών που έχουν κατατεθεί στο Πρωτοδικείο του Μπάμπεργκ.

Υπενθυμίζεται ότι δημοσίευμα της «Seuddeutsche Zeitung» είχε προλειάνει το έδαφος για την ελληνογερμανική σύγκρουση καθώς (τον περασμένο Σεπτέμβριο) ανέφερε ότι τουλάχιστον 1.000 Γερμανοί ομολογιούχοι πρόκειται να καταθέσουν αγωγές εναντίον του ελληνικού Δημοσίου. Μάλιστα η εφημερίδα προέβαλε ως βασικό επιχείρημα το σκεπτικό ότι η Ελλάδα μετέβαλε μονομερώς τους όρους των ομολόγων της, χωρίς να δοθεί στους κατόχους η δυνατότητα να εκφράσουν την άποψή τους ή να αμυνθούν.

Η αγωγή και η αντίδραση

Το πρώτο γερμανικό «χτύπημα» ήρθε στις 24 Ιουνίου 2013 όταν ο Garcon Roland προσέφυγε στο Πρωτοδικείο του Μπάμπεργκ και κατέθεσε αγωγή σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Στο δικόγραφο ο Γερμανός πολίτης, ο οποίος ήταν κάτοχος ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, αιτούνταν 18.521 ευρώ εξαιτίας «των απωλειών που υπέστη, κατά τους ισχυρισμούς του, από την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων λόγω του PSI καθώς και «χέρι με χέρι» έναντι να του επιτραπεί η διορθωτική αντεγγραφή των νέων «ομολόγων ανταλλαγής».

Η προσφυγή του Γερμανού ομολογιούχου κινητοποίησε την νομική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών το οποίο στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 ενημέρωσε την ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο για τις κινήσεις στις οποίες προχώρησε.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι με (την υπ’ αριθ. 334/2013) απόφαση του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κ. Ιωάννη Σακελλαρίου, δόθηκε εντολή σε διεθνή εταιρία να συμπαρασταθεί νομικά στο ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για την δικηγορική εταιρία Clearly Gottlieb Steen& Hamilton LLP «για την εκπροσώπηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώπιον των γερμανικών, δικαστικών και λοιπών δικαιοδοτικών Αρχών, για την αντίκρουση της ως άνω αγωγής και για την εν γένει υπεράσπιση, με κάθε νόμιμο μέσο, των συμφερόντων της Ελληνικής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της ως άνω ένδικης διαφοράς».

Στο  έγγραφο το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του ereportaz.gr καταγράφεται και ο τρόπος πληρωμής της πασίγνωστης δικηγορικής εταιρίας η οποία υποχρεούται να ενημερώνει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους «για κάθε ενέργειά της σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, καθώς και για το ύψος της οφειλόμενης για το συγκεκριμένο στάδιο αμοιβής».

Όπως μάλιστα επισημαίνεται το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να είναι ενήμερο για την άσκηση οποιουδήποτε ένδικου μέσου καθώς και για τυχόν συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς.

φωτογραφία 2

Οι προειδοποιήσεις

Υπενθυμίζεται ότι περί τα μέσα Σεπτεμβρίου δημοσιεύματα του Γερμανικού Τύπου προμήνυαν τη σφοδρή δικαστική διαμάχη μεταξύ ομολογιούχων και ελληνικού δημοσίου. Στα ρεπορτάζ έκαναν λόγο για «κύμα αγωγών» δημοσιεύοντας πληροφορίες για τουλάχιστον 1.000 γερμανούς ομολογιούχους οι οποίοι θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις δια μέσω της δικαστικής οδού.

Μάλιστα η «Seuddeutsche Zeitung» κατέγραφε και το βασικό επιχείρημα του Τόμας Χεχτφίσερ, Διευθύνοντα Συμβούλου της Γερμανικής Προστασίας των κατόχων Αξιογράφων ο οποίος σημειώνε ότι θα επικαλεστεί το Δίκαιο της ΕΕ περί προστασίας των καταναλωτών, που μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για υλικά αγαθά.

Ο κ. Χεχτφίσερ επεσήμανε ότι οι ενάγοντες έχουν δικαίωμα να προσφύγουν σε δικαστήρια του τόπου διαμονής τους. Κατόπιν θα συγκεντρωθούν και θα αποσταλούν μέσω του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο ελληνικό κράτος.

Παράλληλα αναφερόμενος στις πιθανότητες θετικής έκβασης για τους ομολογιούχους δεν διακινδύνευσε  κάποια πρόβλεψη, αλλά εξέφραζε την ελπίδα τα γερμανικά δικαστήρια να αναγνωρίσουν την παραβίαση του Δικαίου. «Αν η η Ελλάδα θα συμμορφωθεί στην απόφαση, θα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ η οποία θα περιφρονεί μια τελεσίδικη απόφαση», τόνιζε.

Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλα άρθρα όπως εκείνο της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», που αναφερόταν στο «χαζό γερμανικό χρήμα», που επενδύθηκε στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα απώλειες για την γερμανική οικονομία. Η εφημερίδα χαρακτήριζε «καταστροφείς περιουσιών» κάποιους «δήθεν ειδικούς» χρηματιστές, αλλά και κάποιες γερμανικές τράπεζες που διακινούσαν ξένα ομόλογα ή συμβούλευαν την επένδυση σε ακίνητα στο εξωτερικό.

«Για όλους αυτούς ισχύει το ίδιο εύρημα: επένδυσαν χρήματα στο εξωτερικό, με τα οποία οι αποδέκτες αγόραζαν αγαθά των γερμανικών βιομηχανιών, συμβάλλοντας έτσι στα ποσοστά-ρεκόρ της γερμανικής εξαγωγικής οικονομίας», επεσήμανε ο αρθρογράφος, ο οποίος, ωστόσο, διευκρίνιζε ότι το διαθέσιμο για την χρηματοδότηση αυτών των εξαγωγών γερμανικό κεφάλαιο εν μέρει χάθηκε με το «κούρεμα», άρα οι φορολογούμενοι πλήρωσαν τελικά για ένα μέρος αυτών των εξαγωγών.

Σημειώνεται ότι σε αμερικανική νομική εταιρία έχουν καταφύγει και χιλιάδες Έλληνες ομολογιούχοι οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να στραφούν κατά του Δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση για το “κούρεμα” 75% που υπέστησαν οι επενδύσεις τους στο πλαίσιο του PSI.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ