Η Αίγυπτος προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα χωρίς τον έκπτωτο πρόεδρο Μούρσι. Τo Spiegel επαναφέρει τα σενάρια για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο, όπου ο στρατός προχώρησε στην καθαίρεση του αιγύπτιου προέδρου Μούρσι, κυριαρχούν στις αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Την επέμβαση του στρατού σχολιάζει η Neue Osnabrücker Zeitung: «Το ότι επενέβη ο στρατός μπορεί να μοιάζει ανησυχητικό. Από δημοκρατική σκοπιά ο στρατός δεν πρέπει να αποτελεί ξεχωριστή πολιτική εξουσία. Γι΄ αυτό όλα εξαρτώνται τώρα από το αν ο αιγυπτιακός στρατός θα θεωρήσει σκοπό της επέμβασής του τη διατήρηση της εξουσίας ή θα εκπληρώσει τις ελπίδες που στηρίχθηκαν σε αυτήν την επέμβαση. Στη δεύτερη περίπτωση οι στρατιωτικοί θα βοηθούσαν απλά στη δεύτερη προσπάθεια εκδημοκρατισμού της χώρας και θα αποσύρονταν και πάλι το ταχύτερο δυνατό. Χθες το βράδυ φάνηκε ότι αυτό ακριβώς ήταν το σχέδιο. Αν όλοι μείνουν πιστοί σε αυτό, τότε η Αίγυπτος μπορεί πραγματικά να ελπίζει σε καλύτερους καιρούς».
Για το ίδιο θέμα η Tagespiegel του Βερολίνου σχολιάζει: «Η απόλυτη διχόνοια των δύο πλευρών κατέστησε την επέμβαση των στρατιωτικών αναπόφευκτη και ενδέχεται να ανοίξει μία νέα διάσταση εσωτερικών κινδύνων. Το ακραίο μέρος του ισλαμιστικού φάσματος θα περάσει μάλλον στην παρανομία. Το τι σημαίνει αυτό, το γνωρίζουν επαρκώς πολλοί γείτονες της Αιγύπτου».
Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου εκτιμά ότι ο στρατός είναι η μοναδική δύναμη στην Αίγυπτο που διαθέτει αυτή την ώρα μερική ικανότητα να διαχειριστεί την κατάσταση και προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να αποκλειστούν οι ισλαμιστές από τις πολιτικές διεργασίες: «Παρά την πιεστική κατάσταση, οι ισλαμιστές εξακολουθούν να εκπροσωπούν ένα μέρος των Αιγυπτίων. Δεν επιτρέπεται να θεωρηθούν συλλήβδην εγκληματίες ή να αποκλειστούν από τις πολιτικές διεργασίες. Πρέπει να συνταχθούν στο πλευρό μίας πλουραλιστικής Αιγύπτου, την οποία θα πρέπει να εγγυηθούν πολιτικοί και κόμματα που δρουν δημοκρατικά».
«Μόνο θέμα χρόνου»
Το περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση επαναφέρει και πάλι τη συζήτηση για το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι παρά τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις της γερμανικής κυβέρνησης, «μία νέα απομείωση του χρέους της υπερχρεωμένης Ελλάδας φαίνεται να είναι μόνο θέμα χρόνου».
Εκτιμώντας ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε ουσιαστικά -με την προ ημερών συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt- την ελπίδα ότι οι εταίροι της Ελλάδας θα αποδεχθούν τη διαγραφή ενός μέρους του χρέους σχολιάζει: «Κάτι τέτοιο δεν ηχεί καθόλου ευχάριστα στο Βερολίνο. Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ προτιμά να μην συζητήσει καθόλου για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους –και ειδικά όχι πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου». Το Spiegel υπενθυμίζει τη χθεσινή δήλωση της Άγκελα Μέρκελ στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ότι δεν «βλέπει» νέο κούρεμα, καθώς και ανακοίνωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε την περασμένη εβδομάδα, με την οποία απέρριψε σχετικά σενάρια. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «ωστόσο οι δυο τους δεν έχουν απαλλαγεί από αυτή τη συζήτηση. Αντιθέτως: Για πολλούς ειδικούς ένα νέο κούρεμα για την Ελλάδα είναι αναπόφευκτο. Αυτοί βλέπουν ήδη μακρύτερα -όπως στην Πορτογαλία, όπου η κρίση πυροδοτείται και πάλι- και ζητούν ένα πολύ πιο εκτεταμένο σχέδιο: Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση πρέπει να γίνει μερική απομείωση των χρεών τους. Μόνο έτσι, εκτιμούν οι ειδικοί, θα μπορέσει η Ευρώπη να βγει από τη δυσχερή της κατάσταση».
Όπως τονίζει, τέλος, το Spiegel «η λίστα όσων συνηγορούν σε μία δραστική απομείωση χρέους, είναι τόσο μακριά όσο και ετερόκλητη. Περιλαμβάνει από κατά τεκμήριο αριστερούς όπως η (σ.σ. πολιτικός) Σάρα Βάγκενκνεχτ, (…) πραγματιστές όπως ο σύμβουλος επιχειρήσεων Ντάνιελ Σέλτερ από το Boston Consulting Group, μέχρι και τον ακραιφνή φιλελεύθερο Λούντερ Γκέρκεν από Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική στο Φράιμπουργκ (CEP)» Υπέρ μίας δραστικής λύσης τάσσονται όμως «και οι επικεφαλής των μεγάλων γερμανικών ινστιτούτων οικονομικής έρευνας» επισημαίνει το δημοσίευμα, αναφερόμενο μεταξύ άλλων σε σχετική δήλωση του επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν, σύμφωνα με τον οποίο ένα κούρεμα χρέους είναι αναπόφευκτο και «όσο πιο νωρίς πραγματοποιηθεί, τόσο λιγότερο θα κοστίσει η κρίση στους φορολογούμενους».