«Το Νομοσχέδιο αυτό δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια παράταση τής μετριότητας», τόνισε στην ομιλία του κατά την 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων τής Βουλής σχετικά με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση τής δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις», ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος.
«Είναι ένα ποτ πουρί άρθρων, ατάκτως ειρημένων, ένας αχταρμάς παρεμβάσεων που προσπαθούν να κλείσουν τρύπες, να μπαλώσουν λάθη, να παρατείνουν ενδιάμεσες καταστάσεις που απέφυγε ή απέτυχε να χειριστεί η Κυβέρνηση. Δεν έχει σκοπό. Δεν έχει αρχή, μέση και τέλος», είπε, θέλοντας να δείξει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση τα πράγματα και συνέχισε απαριθμώντας τα άρθρα και τους τομείς στους οποίους απευθύνονται.
«10 άρθρα για τη δήθεν δίκαιη μετάβαση. 24 άρθρα για έργα σε ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης. 2 στο Τουρισμού. 3 στο Εξωτερικών. 7 στο Ανάπτυξης. 6 στο Υποδομών – Μεταφορών. 6 στο Υγείας. 4 στο Πολιτισμού. 3 στο Προστασίας του Πολίτη. 2 στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. 9 στο Υπουργείο Εσωτερικών. Και μεταξύ αυτών,7 άρθρα για συμβασιούχους, και 25 άρθρα για παρατάσεις πάσης φύσεως».
Ο κ. Γερουλάνος, αφού άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις νομοπαρασκευαστικές διαδικασίες παρακάμπτοντας τη δημόσια διαβούλευση και τις διαδικασίες τής Βουλής, καθώς και στο γεγονός ότι δεν αφήνεται ο κατάλληλος χώρος ώστε να εκφραστεί η άποψη των φορέων, όπως συνέβη και στο Νομοσχέδιο για τα Κόκκινα Δάνεια, συνέχισε, κατηγοριοποιώντας τα ζητήματα στα οποία το Νομοσχέδιο «χωλαίνει».
Πρώτο θέμα: Δημόσιες Επενδύσεις
«Ξεκινάμε με την παραδοχή, εκ μέρους τής Κυβέρνησης, των δυσλειτουργιών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Και πώς φαίνονται οι δυσλειτουργίες; Προφανώς, από την καθυστέρηση στην απορροφητικότητα. Πόσο καιρό τους λέμε ότι θα έχουν πρόβλημα; Και δεν είναι κακό να παραδέχεσαι τα λάθη σου και να τα διορθώνεις» είπε και συνέχισε: «Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι με περισσότερη εξουσία στα χέρια της θα έχει μεγαλύτερη απορροφητικότητα. Εμείς πάντα λέγαμε ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι πρέπει να είναι και στον σχεδιασμό, και στην υλοποίηση κάθε προγράμματος, για να έχει απορροφητικότητα. Και ότι αυτό σημαίνει μεγαλύτερη εξουσία και λογοδοσία, περισσότερα εργαλεία και γνώση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Δεύτερο θέμα: Απολιγνιτοποίηση
Σχετικά με το θέμα της απολιγνιτοποίησης, ο κ. Γερουλάνος απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση είπε: «Κλείσατε μια πηγή ενέργειας που ήταν ελληνική. Βασιστήκατε στο αέριο που δεν είναι ελληνικό και στα συμφέροντα που το φέρνουν». Ασκώντας της κριτική για το γεγονός πως η Κυβέρνηση δίνει πάλι τις ΑΠΕ στις μεγάλες εταιρίες χωρίς να προωθεί τον εκδημοκρατισμό τής Ενέργειας.
Τρίτο θέμα: Το Καλάθι του Νοικοκυριού
Σχετικά με την παράταση τού μέτρου τόνισε πως η Κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει το μοτίβο το οποίο οδήγησε στην παγίδευση των νοικοκυριών και ανέφερε πως ενώ γνωρίζουν πως όλα αυτά έχουν ημερομηνία λήξης, δεν γίνεται καμία προσπάθεια προετοιμασίας για τη λήξη τους λέγοντας πως και εδώ έχουμε «μισές δουλειές».
Τέταρτο θέμα: Υγεία.
Στο κομμάτι τής Υγείας, ο κ. Γερουλάνος, αναφέρθηκε σε δηλώσεις τού πρώην Υπουργού Υγείας, το 2020, όπου καλούσε γιατρούς και νοσηλευτές να προσληφθούν με διετείς συμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για 2 χρόνια με την προοπτική να παραμείνουν.
«Χειροκροτούσατε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, όλο το προσωπικό των νοσοκομείων και μετά τους κρατάτε σε ομηρία με συμβάσεις; Πού είναι οι χιλιάδες προσλήψεις που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός προεκλογικά;» είπε σχετικά με την εξάμηνη παράταση των συμβάσεων.
Κάνοντας αναφορά στον προϋπολογισμό και το εν λόγω νομοσχέδιο-σκούπα, ο Παύλος Γερουλάνος είπε: «Αντί να έχουμε έναν Προϋπολογισμό για το αύριο και νομοσχέδιο-σκούπα, που διορθώνει τα λάθη μιας προηγούμενης Κυβέρνησης, έχουμε έναν Προϋπολογισμό που αποτυπώνει το χθες και ένα Νομοσχέδιο-σκούπα, που αναδεικνύει τι μπορούμε να περιμένουμε από την Κυβέρνηση αύριο. Τι αναδεικνύει αυτή η εικόνα; Μια Κυβέρνηση κουρασμένη. Η τάχα μου αριστεία του Επιτελικού Κράτους, τής ψηφιοποίησης, τής διαχείρισης τής πανδημίας, ακόμα και της Επιστροφής των Γλυπτών, έφυγε. Και στη θέση τους έχει έρθει η μετριότητα τής πραγματικότητας που δεν μπορούν ούτε τα Μέσα Ενημέρωσής σας να καλύψουν. Η μεταρρύθμιση έγινε διαχείριση. Και η διαχείριση είναι βαθιά ελλειμματική. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Εμένα μου θυμίζει τον Προϋπολογισμό του 2008. Ήταν τέλη του 2007 και ο άλλος «άριστος» Καραμανλής έβλεπε την ελληνική οικονομία σε γερά πόδια».
Κλείνοντας, ο Υπεύθυνος του Κ.Τ.Ε. Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τόνισε πως δουλειά τής Αντιπολίτευσης είναι να δείχνει ότι υπάρχει άλλος δρόμος και κάλεσε την Κυβέρνηση να δει την πραγματικότητα και το τέλμα στο οποίο μπαίνει.
«Κυρίες και κύριοι τής Κυβέρνησης, δική μας δουλειά είναι να δείχνουμε συνέχεια ότι υπάρχει άλλος δρόμος προοδευτικών μεταρρυθμίσεων απέναντι στη δική σας κούραση. Και δουλειά μας, επίσης, είναι να σηκώνουμε τον καθρέφτη, να βλέπετε το δικό σας πρόσωπο. Αν αυτό που βλέπετε δεν σας αρέσει, δεν φταίμε εμείς. Είναι ώρα να δείτε την πραγματικότητα και το τέλμα στο οποίο μπαίνετε.
Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια παράταση τής μετριότητας. Σε πολύ κομβικά πολιτικά προβλήματα όπως η Ακρίβεια, η Ανάπτυξη, η Υγεία, η ενεργειακή μετάβαση. Θέματα που καίνε. Και εσείς, αντί να κάνετε τις μεγάλες αλλαγές, που έχει ανάγκη ο τόπος, διαιωνίζετε την μετριότητα. Για αυτό, και εδώ, θα είστε μόνοι».