Έπειτα από 11 ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων η συνεδρίαση του μαραθώνιου Eurogroup ολοκληρώθηκε , κάνοντας λόγο για μια πλήρη συμφωνία θεσμών – Ελλάδας . Σχετικά με πακέτο μεταρρυθμίσεων έχουμε πλήρη συμφωνία (!!!). Υπάρχει ο και ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης, ο ESM θα μπορέσει να υποστηρίξει το επιπλέον μνημόνιο και να μιλήσουμε για τα 3,3 δισεκατομμύρια
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η δόση θα εκταμιευτεί σταδιακά. «Έχουμε μία πλήρη συμφωνία. Σχετικά με το πακέτο των μεταρρυθμίσεων έχουμε πλήρη συμφωνία, οι θεσμοί θα κάνουν τελικό έλεγχο επί των μεταρρυθμίσεων. Υπάρχει και ο μηχανισμός που θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα διασφαλίζει ότι θα είναι σε πλήρη δημοσιονομική τροχιά. Μετά το τέλος των διαδικασιών ο ESM θα ετοιμάσει τη δεύτερη φάση του προγράμματος» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
Η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά, αλλά η δόση θα εκταμιευτεί σε διαδοχικές φάσεις.
Ο πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε πως, σήμερα «σχεδιάσαμε μία σειρά που θα ληφθούν βραχυπρόθεσμα, αλλά έχουμε και μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων εάν αυτά χρειαστούν. Έχουμε και έτοιμο μηχανισμό για μακροπρόθεσμα μέτρα».
Ως προς το βραχυπρόθεσμο κομμάτι τόνισε πως θα εξεταστούν τα μέτρα που θα σχετίζονται με την κάθε πληρωμή και τα επιτόκια.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εξεταστούν κατά τον πρόεδρο του Eurogroup στα μέσα του 2018:
Έχουμε μιλήσει για επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. Από το 2017 και έπειτα θα επανεκκινήσουμε τη μεταφορά κερδών προς την Ελλάδα. Τρίτο στοιχείο είναι η διαχείριση των υποχρεώσεων, τα δάνεια προς την Ελλάδα και θα δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νέους πόρους από το ESM. Θα χρησιμοποιήσουμε τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ που προοριζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ένα μέρος των χρημάτων αυτών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το επίσημο χρέος της Ελλάδας.
Ως προς τα μακροπρόθεσμα μέτρα, ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε πως «το ΕΤΧΣ θα μπορέσει να κάνει κάποια σχέδια και να δει πως θα γίνουν οι αποσβέσεις στο μέλλον. Επιπλέον μιλήσαμε για ένα μηχανισμό που αν χρειαστεί θα μπορεί να λάβει επιπλέον μέτρα για το χρέος. Πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε περισσότερο χρόνο. Θα πρέπει ηΕλλάδα να συμμορφωθεί με το πλαίσιο των δικών μας δημοσιονομικών κανονισμών».
Για το ΔΝΤ ο κ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι «το Ταμείο έχει εκφράσει τη δική του πρόταση για να υπάρχει κάποια ρύθμιση ως το τέλος του έτους. Άρα το ταμείο θα είναι ένα κομμάτι του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Το Ταμείο θα πρέπει να έχει μια νέα πολιτική και να αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και κατόπιν τούτων το ταμείο θα αξιολογήσει αυτά που αξιολογήσαμε εμείς απόψε» και συνέχισε:
Η πιθανή ελάφρυνση του χρέους θα γίνει στο τέλος του προγράμματος. Ο σκοπός είναι η αναθεώρηση αυτού του μηχανισμού. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εποπτεία στη δημοσιονομική της πολιτική. Ανυπομονούμε για την επιτυχή έκβαση της πρώτης αξιολόγησης. Είναι ένα σημείο καμπής στο ελληνικό πρόγραμμα. Η εμπιστοσύνη έχει αρχίσει να αποκαθίσταται.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί επεσήμανε ότι «είχαμε μία καλή συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για μια σημαντική εκταμίευση για την Ελλάδα. Ανοίγει τον δρόμο για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, πρόκειται για μία σημαντική στιγμή, αν και πρόκειται για μία δύσκολη ιστορία».
Στα μέσα Ιουνίου η εκταμίευση της δόσης
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ περιέγραψε τα βήματα που θα ακολουθηθούν για την εκταμίευση της δόσης ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα γίνει όπως είπε στα μέσα Ιουνίου. «Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα, τα κράτη – μέλη του ESM θα πρέπει να εγκρίνουν μέσω εθνικών διαδικασιών».
Όπως είπε, η πρώτη δόση ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων θα καλύψει τις υποχρεώσεις του χρέους καθώς και ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αυτό θα γίνει στο δεύτερο μισό του Ιουνίου με την προϋπόθεση υλοποίησης όλων των προαπαιτούμενων.
Η δεύτερη δόση θα εκταμιευτεί στα μέσα του Σεπτεμβρίου, ενώ οι δόσεις που αφορούν το χρέος θα εκταμιευθούν μόνο εάν υλοποιηθούν οι στόχοι για τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.
Τα νέα προαπαιτούμενα σύμφωνα με τον Κλάους
– Άνοιγμα της αγοράς
– Πώληση δανείων
– Αποκρατικοποιήσεων
– Ενέργεια
– Νέα υπηρεσία εσόδων
– Μικρές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό
Δεν συζητάμε πλεόνασμα μετά το 2018
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το Eurogroup εξετάζει τη δεκαετή επέκταση του στόχου πλεονάσματος 3,5%, μέχρι το 2028, για την εποχή μετά το πρόγραμμα. Πάντως, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα υπάρχει στο τελικό κείμενο του Eurogroup.
Το Eurogroup φαίνεται να αποκλείει για άλλη μια φορά οποιαδήποτε πιθανότητα κουρέματος του χρέους και να εστιάζει στις εξής αρχές για την εξυπηρέτησή του:
1) Την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με την σταδιακή αντικατάσταση του δανεισμού από δημόσιες πηγές (ΕΕ) από ιδιωτικές
2) Την ομαλοποίηση του πλαισίου αποπληρωμών
3) Την παροχή κινήτρων για τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων μετά το πρόγραμμα
4) Τη δυνατότητα διευκολύνσεων σε περίπτωση απρόοπτης αύξησης του ΑΕΠ και των επιτοκίων
Δηλώσεις Πολ Τόμσεν
Το πακέτο αυτό σε δημοσιονομικό επίπεδο θα βάλει σε γερά θεμέλια τα ζητήματα της Ελλάδας. Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μία ξεχωριστή υπηρεσία εσόδων που είναι ένα πολύ καλό βήμα. Καλωσορίζουμε το γεγονός πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι πλέον. Καλωσορίζουμε ότι συμφωνήθηκε η μεθοδολογία για την πορεία του χρέους, αλλά και για το ποιοί θα είναι οι στόχοι για την ελάφρυνση του χρέους. Τα μέτρα είναι σημαντικά για το χρέος και βασίζονται σε μία πολύ σημαντική προσπάθεια των εταίρων της Ελλάδας που κάνουν το παν για να το ελαφρύνουν. Τους επόμενους μήνες το ΔΝΤ θα δει αυτά τα μέτρα για να είναι σίγουρο πως θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για την ελάφρυνση του χρέους. Συμφωνήσαμε πως τα μέτρα για το χρέος θα συμφωνηθούν στο τέλος του προγράμματος. Θα επιδείξουμε αυτή την ευλυγισία. Το Δ.Σ του ΔΝΤ θα λάβει την απόφαση εάν το ταμείο παραμένει ή όχι.
Δηλώσεις Ρ. Κλάους
Υπήρξε πρόοδος στο Eurogroup. Υπήρξε συμφωνία της δεύτερης δόσης 10,3 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα τώρα πρέπει να εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα και τα μέλη του ESM θα το ελέγξουν αυτό. Τα 10,3 δισ. θα δοθούν σε διάφορες δόσεις. Τα 7,5 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πληρώσει τα δάνειά της και τα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Η επόμενη εκταμίευση θα δοθεί μετά το καλοκαίρι. Οι δόσεις που σχετίζονται με το χρέος θα λάβουν χώρα αν εκπληρωθούν κι άλλα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα όπως το ταμείο των αποκρατικοποιήσεων. Είναι πολύ σημαντικό πως συμφωνήσαμε στο πλαίσιο και τα μέτρα που θα εφαρμόσουμε στο μέλλον για το χρέος. Σχετικά με τα μέτρα για το χρέος για τα βραχυπρόθεσμα, ο ESM θα θέσει σε εφαρμογή ένα μηχανισμό που δημιουργήσει κάποια εργαλεία που θα απαλύνει τη διαδικασία πληρωμής της Ελλάδας. Υπάρχουν κάποια μαξιλάρια ασφαλείας, ένα μαξιλάρι ασφαλείας επιστράφει τον προηγούμενο χρόνο στον EFSF και αυτό μπορεί να το ξαναδούμε ώστε να αλλάξει το προφίλ της εξυπηρέτησης χρέους της Ελλάδας. Συνολικά ο EFSF μιλάει για ένα σημαντικό ποσό που μπορεί να μας βοηθήσει να πιάσουμε τους στόχους για την Ελλάδα.
Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μπορουμε να βρουμε έναν χρόνο επιμήκυνσης και να μειώσουμε τον κίνδυνο επιτοκίων για την Ελλάδα. Κάποιος μπορεί να κατανοήσει πως εάν χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία, μπορεί να αποκομίσουμε μόνο οφέλη μακροπρόσθεμα.
Δηλώσεις Πιερ Μοσκοβισί
Γυρίσαμε μία σελίδα μαζί στο ελληνικό πρόγραμμα. Χρειάστηκε εντατική εργασία, πολλές εβδομάδες και πολλούς μήνες. Οι ελληνικές αρχές επέδειξαν υπευθυνότητα με δύο σκληρά πακέτα μεταρρυθμίσεων, όπως το ασφαλιστικό και τα εισοδήματα. Θα ήθελα να υπογραμμίσω και τα νομοσχέδια για το υπερταμείο, τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, αλλά και έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, ο οποίος είναι αυτόματος. Ακόμα βέβαια μπορεί να υπάρξουν μικρές αλλαγές στον κόφτη. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στην αποδέσμευση χρημάτων, ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Θα δοθούν 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτά τα χρήματα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της χώρας. Είναι μία καλή συμφωνία, αλλά η συζήτηση δεν ήταν απλή ουτε σε τεχνικό ούτε σε πολιτικό επίπεδο. Θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των
Διαβάστε επίσης: Αισιόδοξος ο Σόιμπλε για συμφωνία επί της αρχής
Πιέρ Μοσκοβισί: Ελπίζω σήμερα σε συμφωνία
Σέλινγκ: Αναμένεται βασική απόφαση σήμερα για την Ελλάδα
Το tweet του Φινλανδού υπουργού Οικονομικών στο διάλειμμα του Eurogroup