Για την αύξηση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων, μίλησε -μεταξύ άλλων- η κα Όλγα Γεροβασίλη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm και ανέφερε ότι είναι οριακή και οφείλεται στην ίδρυση καινούριων υπουργείων «που είναι απαραίτητα για την ανασυγκρότηση της χώρας», όπως είναι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, «για να επιλύσουμε ζητήματα γραφειοκρατίας αλλά και μείωσης του κόστους του Δημοσίου».
Συνεργάτες μάλιστα της κα Γεροβασίλη ανέφεραν τα εξής σχετικά με το θέμα των μετακλητών υπαλλήλων:
1. Ο αριθμός των 2067 μετακλητών που εμφανίζεται σε διάφορα δημοσιεύματα αφορά το σύνολο των μετακλητών υπαλλήλων του Κράτους, έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2016. Στους 2067 μετακλητούς (θυμίζουμε ότι αν αποχωρήσει ο υπουργός, ο βουλευτής ή δήμαρχος παύει άμεσα και η σύμβαση των μετακλητών) συμπεριλαμβάνονται οι επιστημονικοί συνεργάτες όλων των βουλευτών, ανεξαρτήτως κόμματος (567), οι μετακλητοί που υπηρετούν σε Βουλή και στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες όλων των κομμάτων (151), οι μετακλητοί των Δημάρχων και των λοιπών οργάνων της Αυτοδιοίκησης (631), κ.λπ.
2. Έως το Νοέμβριο του 2015 στο μητρώο μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου, στην εργασιακή σχέση “Μετακλητοί” καταγράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί υπάλληλοι και όχι οι πάσης φύσεως ειδικοί σύμβουλοι, ειδικοί συνεργάτες, επιστημονικοί συνεργάτες, κ.λπ. υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων, κ.ά. Με απλά λόγια, όλα τα προηγούμενα χρόνια, “καταγραφόταν” μια “εικονική πραγματικότητα” που απέκρυβε την πραγματικότητα από τους πολίτες.
3. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της “εικονικής πραγματικότητας” παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Στο γραφείο υπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ – ΠαΣοΚ (μόνο στον Υπουργό και όχι και σε αναπληρωτή Υφυπουργό, Γενικούς Γραμματείς, κ.λπ.) υπηρετούσαν:
Ειδικοί σύμβουλοι 14
Μετακλητοί 8
Ειδικό επιστημονικό προσωπικό 4
Δημοσιογράφο 2
Αποσπασμένοι 14 και με
Διάθεση (από το ΚΕΛΠΝΟ) 11
Σύνολο 53 άτομα!
Από αυτά τα 53 άτομα που υπηρετούσαν στο γραφείο υπουργού της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, με βάση την τότε μεθοδολογία καταγραφής, στη στήλη “Μετακλητοί”, του μητρώου μισθοδοτούμενων του Δημοσίου, θα εμφανιζόντουσαν μόνο 8 μετακλητούς υπαλλήλους!
4. Σήμερα στην εργασιακή σχέση “Μετακλητοί” καταχωρούνται οι ειδικοί σύμβουλοι, οι ειδικοί και επιστημονικοί συνεργάτες, οι γενικοί ειδικοί γραμματείς και γενικά οι πάντες των οποίων η θέση χαρακτηρίζεται από το νόμο ως θέση “Μετακλητού”. Η μεθοδολογία άλλαξε συνειδητά από την σημερινή κυβέρνηση προκειμένου να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια.
5. Προκειμένου να υπάρχει μια πλήρης εικόνα για τους “Μετακλητούς” που “αυξήθηκαν υπερβολικά”, κατά τους ισχυρισμούς κομμάτων και δημοσιευμάτων, από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Σεπτέμβριο του 2016, καταγράφουμε:
* Ιανουάριος 2016 1.942 μετακλητοί
* Σεπτέμβριος 2016 2.067 μετακλητοί
Διαφορά 125 εργαζόμενοι
Αυτή η αύξηση των 125 εργαζομένων, που επικαλούνται δημοσιεύματα, οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στους ΟΤΑ, τους συνεργάτες βουλευτών, τους μετακλητούς της Βουλής. Το μερίδιο των Υπουργείων και Κυβερνητικών – Πολιτειακών φορέων είναι ελάχιστο, όπως φαίνεται και από τον πίνακα που παραθέτουμε όπου και καταγράφονται τα ποσοστά συμμετοχής των φορέων στην αύξηση των μετακλητών για την περίοδο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2016:
Υπουργεία 5,51%
Κυβερνητικοί – Πολιτειακοί παράγοντες 6,30%
ΟΤΑ 48,82%
Βουλή 21,26%
Συνεργάτες βουλευτών 18,11%
Σχετικά με το αίτημα του ΔΝΤ να καθοριστούν ποια μέτρα θα ληφθούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5% το 2018, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης ξεκαθάρισε μιλώντας στον Real FM, ότι δεν θα υπογραφούν νέα μέτρα και απέδωσε τη στάση του Ταμείου στη διαφωνία με το Βερολίνο για το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ σημείωσε ότι η στάση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη, ότι πλεονάσματα 3,5% επί σειρά ετών για μετά το 2018 δεν είναι εφικτό.
«Παλεύουμε για να δοθεί λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, γιατί κανένα πρόγραμμα δεν είναι σε θέση να βγάλει από το αδιέξοδο τη χώρα και τον ελληνικό λαό εάν δεν υπάρξει διευθέτηση του χρέους», προσέθεσε η Όλγα Γεροβασίλη.