Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Για έλλειψη αντιοφικού ορού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Τα τελευταία αποθέματα ενός από τους πιο αποτελεσματικούς αντιοφικούς ορούς λήγουν το 2016, με συνέπεια να κινδυνεύουν δεκάδες χιλιάδες ζωές στην υποσαχάρια Αφρική, προειδοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο δέχονται δήγματα από φίδια. Οι 100.000 χάνουν τη ζωή τους και ακόμα 400.000 υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό.

Εντονότερο είναι το πρόβλημα σε αγροτικές περιοχές αναπτυσσόμενων χωρών. Μόνο στην υποσαχάρια Αφρική πεθαίνουν κάθε χρόνο 30.000 άνθρωποι και ακόμα 8.000 ακρωτηριάζονται!

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ο αντιοφικός ορός Fav-Afrigue της γαλλικής Sanofi Pasteur είναι «ο μόνος που έχει αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματικός για την αντιμετώπιση της δηλητηρίασης από δέκα διαφορετικά είδη φιδιών σε όλη την υποσαχάρια Αφρική».

Σημειώνεται ότι η Sanofi σταμάτησε την παραγωγή το 2010, λόγω του ανταγωνισμού από φθηνότερα προϊόντα. Σύμφωνα με το BBC, η εταιρεία δέχεται να παραχωρήσει την τεχνογνωσία της σε άλλους  και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την παραγωγή του Fav-Afrique από άλλη εταιρεία. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί σε λιγότερο από δύο χρόνια, διευκρινίζει το βρετανικό πρακτορείο αλλά και η οργάνωση.

Ο αντιοφικός ορός περιέχει αντισώματα κατά του δηλητηρίου των φιδιών. Παράγεται με τη χορήγηση μικρών δόσεων δηλητηρίου σε ζώα, από τα οποία απομονώνονται στη συνέχεια τα πολύτιμα αντισώματα.

Ορισμένοι οροί είναι μονοδύναμοι, περιέχουν δηλαδή αντισώματα που αναγνωρίζουν το δηλητήριο ενός συγκεκριμένου είδους φιδιού. Άλλα προϊόντα, όπως το Fav-Afrique, είναι πολυδύναμα και αντιμετωπίζουν το δάγκωμα από πολλά διαφορετικά είδη.

Οι άνθρωποι που δέχονται δήγματα φιδιού, σπάνια γνωρίζουν ποιο είδος τους δάγκωσε, οπότε η χορήγηση πολυδύναμου ορού είναι απαραίτητη.

Πηγή : isotimos.com

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ