Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Για ποιους ζητεί δωρεάν ρεύμα ο Γιάννης Μανιάτης

Δωρεάν ρεύμα για τους καταναλωτές που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο κατά τις περιόδους αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης ζητεί ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης με σχετική επιστολή προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Πρακτικά με το μέτρο αυτό επιδιώκεται να ενθαρρυνθούν τα νοικοκυριά με οικονομικά κίνητρα προκειμένου να χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης αντί για τζάκια, ώστε να περιοριστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Με την επιστολή, που εστάλη σήμερα προς τη ΡΑΕ, το υπουργείο ζητά συγκεκριμένα «να προβλέπεται μηδενική χρέωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών που προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα με Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ), για το διπλάσιο αριθμό των ημερών που θα παρουσιαστούν υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από τα 150 mg/m3».Για παράδειγμα αν εμφανιστούν 3 ημέρες με υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από 150 μg/m3, τότε για 6 ημέρες να υπάρξει μηδενική χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές με Κ.Ο.Τ.

Η μηδενική χρέωση αφορά το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, δεν περιλαμβάνει δηλαδή τις χρεώσεις για τα δίκτυα κλπ. που θα εισπράττονται κανονικά. «Η υλοποίηση του μέτρου απαιτεί ειδική ρύθμιση, η οποία πρακτικά θα υιοθετεί διαφορετική έκπτωση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο σε ακραίες περιπτώσεις αιωρούμενων σωματιδίων. Η ειδική αυτή ρύθμιση θα περιλαμβάνει και αναπροσαρμογή των ορίων κατανάλωσης των δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ.), κατά την ποσότητα που επιτρέπεται να καταναλώσει δωρεάν, λόγω υπερβάσεων των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από 150 μg/m3», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Μανιάτης.

Ζητά επίσης τη γνωμοδότηση της Αρχής επί τηςε πρότασης προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή.

«Παρότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία του ποσοστού των δικαιούχων του Κ.Ο.Τ. που έχουν εγκατεστημένα συστήματα θέρμανσης με καύση ξύλου, εκτιμούμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό των εκπεμπόμενων αιωρούμενων σωματιδίων, αλλά επίσης θα αποτελέσει ένα σαφές μήνυμα προς τους πολίτες για στροφή σε λιγότερο ρυπογόνα συστήματα (π.χ. ηλεκτρικό, φυσικό αέριο κ.λπ.)», προσθέτει ο υπουργός.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία:

-Τα προηγούμενα πέντε χρόνια, οι υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από 100 μg/m3, εμφανίστηκαν περίπου 10-15 μέρες το χρόνο, ενώ πάνω από 150 μg/m3 περίπου 3-4 μέρες το χρόνο.

-Τα μέτρα που προβλέπονται διαχωρίζονται σε συστάσεις προφύλαξης του πληθυσμού και σε μέτρα που οδηγούν σε μείωση των εκπεμπόμενων σωματιδίων. Οι συστάσεις για τον πληθυσμό διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, για άτομα αυξημένου κινδύνου και για το γενικό πληθυσμό. Τα άτομα αυξημένου κινδύνου σε ενδεχόμενο επεισόδιο είναι άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπαθείς, παιδιά, άτομα άνω των 65 ετών κλπ.

-Οι συστάσεις αφορούν διαβαθμίσεις περιορισμού της άσκησης και της παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ανάλογα με τα επίπεδα συγκέντρωσης.

-Στην κατηγορία μέτρων προστασίας του πληθυσμού, εντάσσεται και η δυνατότητα διακοπής λειτουργίας των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, των κτιρίων εκπαίδευσης κ.α.

-Τα περαιτέρω μέτρα που δύναται να επιβληθούν, επιλέγονται ανάλογα με την πηγή εκπομπής αιωρούμενων σωματιδίων και αφορούν σε:

α) συστάσεις περιορισμού των εκπομπών από εστίες καύσης, ιδίως με την ορθή χρήση των συστημάτων θέρμανσης,

β) περιορισμό των βιομηχανικών εκπομπών, με μείωση της δραστηριότητας μόνο των ρυπογόνων εγκαταστάσεων και

γ) περιορισμό των κυκλοφοριακών εκπομπών, μέσω συστάσεων προς τους οδηγούς, αλλά και απαγόρευση της κυκλοφορίας συγκεκριμένων τύπων οχημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ