Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσφωνώντας τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε «Για μένα, υπάρχει μόνο ένα σχέδιο και αυτό είναι η επίτευξη μιας διευθέτησης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί ως συμβιβασμός: Τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια».
Σημειώνοντας πως το 2014 σηματοδοτεί την 40ή επέτειο της «βίαιης διαίρεσης» της Κύπρου: «μια συνέπεια της εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία», ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως δεν έχει πρόθεση να επιδοθεί σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, «καθώς μια πληθώρα από ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο αντικατοπτρίζει τις ιστορικές και συνεχιζόμενες ευθύνες των υπαίτιων, αλλά επίσης, καταδικάζει το απαράδεκτο στάτους κβο και καλεί σε επανένωση της Κύπρου και απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων».
Τόνισε επίσης, την «ειλικρινή του δέσμευση» ότι θα εργαστεί με σθένος και αποφασιστικότητα, ώστε, μέσα από έναν εποικοδομητικό, εις βάθος και ουσιαστικό διάλογο, να υπάρξει κατάληξη σε μια διευθέτηση, η οποία να επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της, να αποκαθιστά τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της, να απαλλάσσει το νησί από την παρουσία ξένων στρατευμάτων, να διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη και κοινωνικο-οικονομική συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους πολίτες της, να εγγυάται την αποτελεσματικότητα και την καλή λειτουργία της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ».
Ανέφερε ακόμη «η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μία ασταθή περιοχή στην οποία λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες συγκρούσεις. Ωστόσο, είμαστε υπερήφανοι που είμαστε ένα κράτος – μέλος της ΕΕ και διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Ως εκ τούτου, θεωρούμαστε ως έντιμος διαμεσολαβητής, χωρίς κρυφές ατζέντες».
Αναφέρομενος στα ενεργειακά, είπε πως η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας έχει αδιαμφισβήτητα αναβαθμίσει τη στρατηγική της σημασία.
Ενώ σημείωσε πως η ενέργεια μπορεί να καταστεί καταλύτης για μια ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά και μέσο για ενδυνάμωση της περιφερειακής και ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης, η οποία θα δώσει ώθηση στις οικονομίες των χωρών της περιοχής.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε προς τον σκοπό αυτόν, ακόμη και να μεσολαβήσουμε στο να φέρουμε κοντά τις γειτονικές χώρες που παράγουν και καταναλώνουν υδρογονάνθρακες» πρόσθεσε.