Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκαν χθες Σάββατο στο βασίλειο για να συζητήσουν υπό διαπραγμάτευση ευρεία στρατηγική συμφωνία και για τον πόλεμο ανάμεσα του Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA σήμερα, επικαλούμενο ανακοίνωση του Ριάντ.
Κατά τη συνάντησή τους, στην πόλη Νταχράν, οι δυο άνδρες συζήτησαν την «σχεδόν οριστική εκδοχή σχεδίου στρατηγικών συμφωνιών μεταξύ των δυο χωρών».
Η Ουάσιγκτον και το Ριάντ διαπραγματεύονται για κάποιο καιρό ευρεία συμφωνία, που θα συμπεριλάβει αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας και βοήθεια στο σαουδαραβικό πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα. Oι ΗΠΑ ελπίζουν πως η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει στην αναγνώριση του Ισραήλ από το βασίλειο και την εξομάλυνση των σχέσεων των δυο συμμάχων τους.
Ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας και ο κορυφαίος σύμβουλος του Aμερικανού προέδρου συζήτησαν επίσης την ανάγκη να εξευρεθεί «αξιόπιστος» τρόπος για να προωθηθεί «η λύση των δυο κρατών» στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, να σταματήσει ο πόλεμος του ισραηλινού στρατού με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και να διευκολυνθεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον μικρο πυκνοκατοικημένο θύλακο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της σαουδαραβικής πλευράς.
Η Ουάσιγκτον και το Ριάντ συνεχίζουν την προσπάθεια να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία για τη συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια, μετέδωσε στην αρχή αυτού του μήνα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, παρότι η εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, μέρος του «μεγάλου παζαριού» στη Μέση Ανατολή, μοιάζει να παραμένει μακρινή.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο κ. Σάλιβαν επρόκειτο να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ προκειμένου να συζητήσει διμερή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και των προσπαθειών να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη στην περιοχή.
Η Σαουδική Αραβία, η χώρα που κατατάσσεται πρώτη στον κόσμο ως προς τις εξαγωγές πετρελαίου, δεν μοιάζει προφανής υποψήφια για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας για την πυρηνική ενέργεια —συνήθως οι συμφωνίες του είδους προβλέπουν την κατασκευή πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων— με τις ΗΠΑ.
Ωστόσο το βασίλειο επιδιώκει να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, εφαρμόζοντας φιλόδοξο πολυετές πλάνο.
Επικριτές του βασιλείου επισημαίνουν ότι το Ριάντ επίσης επιδιώκει να αποκτήσει την απαιτούμενη τεχνογνωσία ώστε αν θελήσει κάποια μέρα να είναι σε θέση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, παρά τις ρήτρες που περιλαμβάνονται κατά κανόνα σε τέτοιες διμερείς συμφωνίες με την Ουάσιγκτον, για την αποτροπή της διάδοσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Στη Μπαμ που κυκλοφορεί: Αποκάλυψη – «Ταρζάν» στη.. ζούγκλα της ΕΛ.ΑΣ.
- Αποκαλυπτικό έγγραφο: Προτεραιότητα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» θα έχουν οι VIP του Conference League
- Οικονομική Εισαγγελία: Απιστία και ηθική αυτουργία σε οκτώ στελέχη της ΓΑΙΑ ΟΣΕ και δύο εταιριών του Ιταλικού ομίλου τρένων της περιόδου 2017 – 2018
- Μενίδι: «Θα σας κάψω όλους» – Η ανατριχιαστική κατάθεση του 50χρονου για τη δολοφονία της 40χρονης