Συνέντευξη έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας στον τηλεοπτικό σταθμό και την εκπομπή «ΣΚ Παντού» με τον Πέτρο Κουσουλό και τη Βάσω Μητρομάρα.
- Η κοινωνία περνάει πολύ δύσκολα παρά το τέλος των μνημονίων
Ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 μέχρι και σήμερα, το γνωρίζουμε όλοι όπως και όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει στη χώρα κρίση.
Από την περίοδο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, υπάρχει εφαρμογή μνημονίων, από την περίοδο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ υπάρχει περικοπή των συντάξεων έντεκα φορές και αναγκαστήκαμε το καλοκαίρι του 2015, κάτω από τον εκβιασμό των δανειστών, να επιλέξουμε ή Grexit ή υπογραφή του τρίτου μνημονίου.
Αυτό το μνημόνιο που υπογράψαμε το θέσαμε υπόψη του ελληνικού λαού και πήγαμε σε εκλογές και βγήκαμε πρώτοι με 7,5 μονάδες επάνω… όλα αυτά είναι κοινός τόπος.
Υποσχεθήκαμε ότι θα βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο μέσα σε τρία χρόνια και το καταφέραμε χάρι στις θυσίες του ελληνικού λαού και των προσπαθειών και της υπεύθυνης στάσης της κυβέρνησης.
Το καινούργιο είναι, πλέον, ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, άλλαξε η σκληρή επιτροπεία, η χώρα μπαίνει βήμα-βήμα σε μια κανονικότητα και πλέον υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις με χρονοδιάγραμμα και νούμερα και με αντίστοιχη χρηματοδοτική κάλυψη.
Αυτές οι δεσμεύσεις, μειώνουν τον ΕΝΦΙΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές, την φορολογία των επιχειρήσεων, επιδοτούν το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους μισθωτούς, αλλάζουν τον συντελεστή του ΦΠΑ, αυξάνουν τον κατώτατο μισθό και ενισχύουν το κοινωνικό κράτος.
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ ξεκινάει από το 2019, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ξεκινάει από 1/1/2019, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων αρχίζει από 1/1/2019 και θα εξελιχθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, η επιδότηση των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών των νέων μισθωτών ξεκινάει από 1/1/2019 το 50% και τον επόμενο χρόνο το άλλο 50%, ο ΦΠΑ των επιχειρήσεων είναι δέσμευση και από αρχές του 2019 έχουμε αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου.
Ταυτόχρονα έχουμε, επιδότηση ενοικίου, καταβολή αναδρομικών στους ένστολους, κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος, δηλαδή όλες τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού.
Αυτά δεν σημαίνουν ότι τελείωσαν τα μνημόνια και γυρίσαμε τον διακόπτη και γυρίζουμε στα παλιά. Αυτά σημαίνουν ότι τελείωσαν τα μνημόνια, δεν είμαστε κάτω από τη μέγγενη της επιτροπείας. Αυτό το γνωρίζει και ο ελληνικός λαός, το γνωρίζουν και οι θεσμοί.
Ήρθαν προχθές οι θεσμοί στην Ελλάδα για την ενημέρωση και συμφώνησαν με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και αυτό δείχνει το πέρασμα της χώρας σε μια κανονικότητα βήμα-βήμα.
- Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ να έχει προσεταιριστεί μεγάλο μέρος του προγράμματος της ΝΔ. Καταλάβατε ότι κάνατε κάποιο λάθος ή ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δίκιο;
Αν μιλήσουμε για αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, είναι δικαίωμα του καθενός να το κρίνει και να πιστέψει ότι υπάρχει.
Αν μιλήσουμε για πολιτική υποκρισία θα είμαστε πολύ πιο κοντά στην αλήθεια.
Εμείς χαιρόμαστε που υποστηρίζουν το πρόγραμμά μας και θέλουμε να μην υπάρχει καταστροφολογία και πολιτική μιζέρια στα κόμματα.
Σας υπενθυμίζω ότι χθες, παραμονή της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, βγήκε ένας εκ των υπευθύνων, ο κ. Χατζηδάκης, και είπε επί της ουσίας : «πρέπει να προσέξει η πλευρά των δανειστών να μην δημιουργήσει προβλήματα με την μη μείωση των συντάξεων από 1/1/2019»
Αν κάποιος πιστεύει ότι η ΝΔ η οποία κυβέρνησε όλο το προηγούμενο διάστημα, είχε μια πολιτική η οποία είναι το ασφαλιστικό σύστημα του Πινοσέτ, το πέρασμα στις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης, θυμηθείτε την ΑΣΠΙΣ-ΠΡΟΝΟΙΑ, αν κάποιος συμφωνεί με τη μαζική απόλυση στο Δημόσιο, εμείς δεν συμφωνούμε. Μακάρι να είχαμε αντιπολίτευση η οποία στα λογικά ζητήματα να μπορεί να τα αποδεχθεί.
- Αφού βγήκαμε από τα μνημόνια γιατί είναι εδώ οι θεσμοί;
Xαίρομαι γιατί μη υπάρχοντος εκπροσώπου της ΝΔ, για λόγους δημοσιογραφικής λειτουργίας, λέτε τις απόψεις της ΝΔ.
Μια χώρα μπαίνει στα μνημόνια όταν έχει φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας, εντελώς. Την χρεοκόπησαν την χώρα τα προηγούμενα χρόνια δανειζόμενοι άκριτα και ανεύθυνα και μπούκωσαν τους ημετέρους. Εδώ κι τρία χρόνια προσπαθήσαμε να σταματήσουμε την καταστροφή, σταθεροποιήσαμε την κατάσταση και βάζουμε πλέον τη χώρα σε μια κανονικότητα.
Φυσικά θα υπάρχει ένα είδος συνεργασίας με τους δανειστές. Αλλά, εκτιμάτε ότι αυτό που έγινε το τελευταίο τριήμερο είχε καμία σχέση με ότι γινόταν τα τελευταία οκτώ χρόνια; Eίχε καμία σχέση το τελευταίο τριήμερο με τα προηγούμενα ογδόντα και εκατό προαπαιτούμενα που μας έβαζαν κάθε φορά για να μας εκχωρήσουν χρήματα;
Nα είμαστε αντικειμενικοί , λοιπόν, και να χαιρόμαστε με τις θετικές εξελίξεις.