«Μέσα σ’ αυτήν την πολύ ζοφερή και δυσάρεστη ατμόσφαιρα, η σταθερή πορεία που η χώρα μας είχε όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς και η συνετή οικονομική διαχείριση, μας επέτρεψε να κλείσουμε ένα κεφάλαιο, που κανένας μας δεν το θυμάται με ευχάριστα χρώματα», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που πήρε η χώρα από το ΔΝΤ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ρ/σ “Παραπολιτικά 90,1 FM” επισήμανε πως ήταν μια οδυνηρή περίοδος σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, με πολλά σκαμπανεβάσματα, και όλοι θυμόμαστε πόσο κόστισε αυτό στη ζωή των πολιτών. «Άνθρωποι έφυγαν από την Ελλάδα και ακόμη δεν έχουν επιστρέψει. Κοινωνικά στρώματα συνεχίζουν την προσπάθεια να επουλώσουν τις πληγές τους. Ήταν ένα δυσάρεστο κεφάλαιο, από το οποίο πρέπει να κρατήσουμε μόνο τα συμπεράσματα που βγάλαμε και να θυμόμαστε και όσους μας έταζαν λαγούς με πετραχήλια και όσους πίστευαν σε μαγικές συνταγές, όσους σπεκούλαραν πάνω σ’ αυτό και έχτιζαν καριέρες, σε διάφορα επίπεδα, αλλά και τις ευθύνες συνολικά όλων μας, για το ότι η χώρα έφτασε εκεί» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επισήμανε: «Τι θα σήμαινε, εάν ήμασταν εκτός ευρώ σήμερα; Τι θα σήμαινε, εάν ήμασταν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην πανδημία, με τα εμβόλια που προμηθεύτηκαν όλες οι χώρες, κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ; Τι θα σήμαινε γεωπολιτικά;».
Ο κ. Οικονόμου, μιλώντας για την αυριανή απεργία, σημείωσε πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μετριάσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. «Η παράταξη αυτή, πάντοτε, έχει τιμήσει τη σοβαρότητα. Αυτό το σουρεαλιστικό που ζούσαμε, υπουργοί να διαδηλώνουν κατά της κυβερνητικής πολιτικής, έχει και τα όριά του. Από την άλλη πλευρά, εμείς ποτέ δεν είχαμε τη λογική κηδεμονίας του συνδικαλιστικού κινήματος», συνέχισε υπογραμμίζοντας πως αυτό που χρειάζεται είναι αποτελέσματα και αλήθειες.
Δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί και το τελευταίο ευρώ για να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας, χωρίς να εξαιρείται καμιά κοινωνική ομάδα από αυτήν την κρίση. «Επειδή περνάμε δύσκολα και τα δύσκολα είναι μπροστά μας, χρειάζονται αλήθειες και υπευθυνότητα. Κρινόμαστε όλοι, κόμματα και πολιτικοί από το πόσο αλήθεια μπορούμε ν’ αντέξουμε σ’ αυτή τη δύσκολη φάση που περνάει και η Ελλάδα και όλη η υπόλοιπη Ευρώπη», συμπλήρωσε.
Για την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου είπε ότι οι διαβουλεύσεις και οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη και ο πρωθυπουργός θα κάνει τις ανακοινώσεις, αφού πρώτα έχει μετρηθεί σωστά τι είναι αυτό που μπορεί να δοθεί. «Θα είναι κάτι γενναιόδωρο. Προφανώς, θα είναι πολύ παραπάνω από την πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού. Είναι η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα σε λίγους μήνες και θα λαμβάνει υπόψη το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον και τη δυσχερέστατη σημερινή συγκυρία», προσέθεσε.
Παράλληλα διαβεβαίωσε πως όσο οι ανατιμήσεις στην ενέργεια είναι αυτές που είναι, η Πολιτεία θα στηρίζει την κοινωνία και τους καταναλωτές. «Ήμασταν η χώρα που ξεκίνησε πριν από οποιαδήποτε άλλη. Θυμίζω ότι η πρώτη στήριξη στο ηλεκτρικό ρεύμα είχε εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Σήμερα, έχουμε φτάσει, μαζί με τη στήριξη που κάνει απευθείας στους καταναλωτές η ΔΕΗ, να έχει προσεγγίσει η στήριξη τα 4 δισ. ευρώ», δήλωσε και προσέθεσε: «Έχουμε τις εφεδρείες και το σχεδιασμό να είμαστε στο πλευρό του κόσμου, κυρίως σε ό,τι αφορά το ρεύμα, που είναι το μεγαλύτερο, όχι το μόνο, πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες. Θα είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας. Ειδικά για τον Απρίλιο έχει σχεδόν διπλασιαστεί η στήριξη, ενώ και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δουν γενναία υποστήριξη και, μάλιστα, αναδρομικά».
Ο κ. Οικονόμου είπε επίσης ότι η στήριξη της κυβέρνησης μετριάζει τις επιπτώσεις και δεν μπορεί να τις εκμηδενίσει και ανέφερε αναλυτικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Η Κκυβέρνηση έχει δύο βασικές αρχές: Να είναι στο πλευρό της κοινωνίας, κυρίως σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά πάντοτε και μέσα στα δημοσιονομικά όρια αντοχής της οικονομίας. Δεν πρέπει να τινάξουμε στον αέρα τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Άρα, ό,τι αποφασιστεί, αφού μετρηθεί σωστά, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό θα ανακοινωθεί σε όλα τα πεδία, όταν είναι ώριμο και έτοιμο», τόνισε και μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η χώρα μας είναι πολύ στενά συνδεδεμένη, με τους έμμεσους φόρους, σε ό,τι αφορά τα κρατικά έσοδα. «Άρα, τα χρήματα αυτά θα λείψουν, και πολλά από αυτά είναι αμφίβολο αν θα έχουν την αντίστοιχη αποτελεσματικότητα, δηλαδή για το αν θα έχουν άμεση αντανάκλαση στην πτώση της τιμής για τους καταναλωτές που το έχουν ανάγκη», εξήγησε.
Επιπρόσθετα τόνισε πως είναι απαραίτητη η ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, για να μην έχουμε ελλείψεις και για να μην πυροδοτηθούν και τάσεις επιπλέον κερδοσκοπίας.
«Δεν παρατηρούνται στην ελληνική αγορά ελλείψεις, δεν διαγράφεται στο άμεσο μέλλον να έχουμε τέτοιου είδους προβλήματα. Ορισμένες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ λόγω ανησυχίας από συγκεκριμένους κλάδους μιας πολύ επιθετικής πολιτικής προμήθειας ηλιέλαιου, έβαλαν ένα όριο στην προμήθεια του συγκεκριμένου αυτού αγαθού για να μην υπάρξουν ελλείψεις. Εκείνο που είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος, είναι ότι με τους μηχανισμούς που έχουμε στη διάθεσή μας πλέον, μπορούμε να παρακολουθούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ποια είναι η κατάσταση των αποθεμάτων», ανέφερε.
Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η αυτοδυναμία, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να έχει η χώρα σταθερή, αποτελεσματική και συνεκτική διακυβέρνηση. «Δεν θεωρούμε ότι η απλή αναλογική είναι ένα εκλογικό σύστημα το οποίο μπορεί να φέρει σταθερές κυβερνήσεις. Αν οι πολίτες αποφασίσουν αλλιώς, σε έναν χρόνο και που θα γίνουν εκλογές, η χώρα θα κυβερνηθεί με κάποιον τρόπο», τόνισε και προσέθεσε: «Όλο το προηγούμενο διάστημα που αντιμετωπίσαμε μείζονες κρίσεις, πουθενά στον κόσμο δεν υπήρχε προσέγγιση αντιπολιτευτική σαν και αυτή που υπήρχε στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι μιλούσαν για πανδημία Μητσοτάκη, μιλούσαν για ύφεση Μητσοτάκη, μιλούν για ακρίβεια Μητσοτάκη και έχουμε πόλεμο. Μέχρι τις εκλογές μεσολαβούν ο χρόνος στον οποίον έχουμε δουλειά να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης και να συνεχίσουμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και η προεκλογική περίοδος. Σε αυτήν οι πολίτες θα δουν, θα συγκρίνουν, θα λάβουν υπόψη τους όλα τα διακυβεύματα».