Η αναστάτωση που νιώθει κανείς όταν βλέπει διαφορετικό νούμερο (προς τα πάνω) στη ζυγαριά του, απ’ ό,τι είχε συνηθίσει, ή όταν δε χωράει στα ρούχα του (ειδικά αν είναι γυναίκα) είναι μεγάλη!
Και είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν γνωρίζει ότι δεν έχει αυξήσει τις βραδινές επισκέψεις στο ψυγείο, που θα δικαιολογούσαν αυτήν την αλλαγή.
Γνωρίζατε ότι μια ορμονική ανισορροπία, η έλλειψη βιταμινών ακόμη και η λήψη κάποιων φαρμάκων μπορεί να ευθύνονται για την πρόσληψη βάρους;
«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι κάνουν κάτι σωστά, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής, όμως στην πραγματικότητα ο οργανισμός τους αντιδρά σε παράγοντες που δε μπορεί να ελέγξει» ανέφερε ο Dr. Robert J. Hedaya, καθηγητής κλινικής ψυχιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Georgetown.
«Είτε σχετίζεται με τις ορμόνες, είτε είναι μια παρενέργεια από τη λήψη κάποιου φαρμάκου ή κάτι άλλο, πολλές φορές κάνουμε πράγματα που δεν αντιλαμβανόμαστε και τα οποία ευθύνονται για το γεγονός ότι δε μπορούμε να χάσουμε βάρος» είπε ακόμη ο ίδιος μιλώντας στο foxnews.com.
Δείτε παρακάτω μερικά ζητήματα υγείας που μπαίνουν ανάμεσα σε εσάς και το στόχο σας… δηλαδή την απώλεια των ανεπιθύμητων κιλών, και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό:
Έχετε κατάθλιψη
Πολλά αντικαταθλιπτικά προκαλούν πρόσληψη βάρους. Αν λοιπόν, λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη, μην τρομάξετε αν δείτε τη ζυγαριά σας να ανεβαίνει σταδιακά από 2 έως και 7 κιλά.
Αν δεν λαμβάνετε αγωγή, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ακόμη και μόνο τα συναισθήματα που προκαλεί η κατάθλιψη μπορεί να συνδέονται με την πρόσληψη βάρους. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2010 στο American Journal of Public Heal οι άνθρωποι που ένιωθαν στεναχώρια και μοναξιά έπαιρναν βάρος πιο γρήγορα, σε σχέση με εκείνους που ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη.
«Μπορεί να τρώνε περισσότερες λιπαρές και παχυντικές τροφές, το λεγόμενο “comfort food”, που έχουν πολλές θερμίδες, ή να έχουν σταματήσει να γυμνάζονται» είπε από την πλευρά της η Belinda Needham, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου UAB της Βαρκελώνης.
Τι μπορείτε να κάνετε: Αν ο γιατρός σας διαπιστώσει ότι για το βάρος σας ευθύνονται τα φάρμακα που σας έχει δώσει, μπορεί να αλλάξει τη δοσολογία, υποστηρίζει ο Dr. Dominique Fradin-Read, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Ιατρικής Loma Linda της Καλιφόρνια. Αν δεν ευθύνονται τα φάρμακα για το βάρος σας, μπορείτε να αναζητήσετε συμβουλευτική βοήθεια σε κάποια ομάδα, υπό την επίβλεψη ειδικού. «Η κοινωνική υποστήριξη και συναναστροφή με άλλους βοηθούν όσους πάσχουν από κατάθλιψη» λέει η Needham.
Παίρνετε λάθος φάρμακο
Πολλά φάρμακα ευθύνονται για την αύξηση του βάρους των ασθενών. Για παράδειγμα τα αντισυλληπτικά, οι ορμόνες, τα στεροειδή, οι βήτα-αναστολείς για τις καρδιακές ασθένειες και την αρτηριακή πίεση, τα φάρμακα για τις ημικρανίες, τον καρκίνο του μαστού και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, όλα ενδέχεται να προκαλέσουν αύξηση του βάρους.
«Όταν οι ασθενείς που έρχονται να με δουν επισημαίνουν ότι ανησυχούν για το βάρος τους, ελέγχω τι φάρμακα παίρνουν» ανέφερε ο Dr. Steven D. Wittlin, διευθυντής του τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου του Rochester της Νέας Υόρκης.
Τι μπορείτε να κάνετε: Αν υποψιάζεστε ότι τα φάρμακα που λαμβάνετε έχουν αντίκτυπο στο… σώμα σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας δώσει εναλλακτικά κάποιο άλλο, που ενδεχομένως να μην έχει αυτήν την παρενέργεια.
Το έντερό σας δε… δουλεύει σωστά
Τα πεπτικά προβλήματα, ιδιαίτερα η… αργή λειτουργία του εντέρου, μπορεί επίσης να ευθύνονται για την «μη αναμενόμενη» αλλαγή που βλέπετε στη ζυγαριά σας.
«Ιδανικά, όταν κανείς τρώει κάτι, μετά από μερικές ώρες… νιώθει μια κίνηση στο έντερό του» είπε ο Hedaya. «Μία με δύο φορές την ημέρα είναι η φυσιολογική δραστηριότητα του εντέρου. Αν το δικό σας δε λειτουργεί τόσο συχνά, ενδεχομένως να φταίει η κακή ενυδάτωση του οργανισμού σας με υγρά, η λήψη κάποιου φαρμάκου, η μη ικανοποιητική πρόσληψη φυτικών ινών ακόμη και η κακή χλωρίδα του εντέρου» πρόσθεσε.
Τι μπορείτε να κάνετε: Αν η δυσκοιλιότητα είναι το μόνο σύμπτωμα που έχετε, τότε ίσως τα προβιοτικά να σας βοηθούσαν. Θα πρέπει να μην ξεχνάτε ακόμη να πίνετε πολλά υγρά και να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε φυτικές ίνες. Αν εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε… με τη λειτουργία του εντέρου σας, ίσως θα έπρεπε να συμβουλευτείτε κάποιο γιατρό, ο οποίος θα αποκλείσει άλλες διαταραχές, όπως για παράδειγμα υποθυρεοειδισμό ή κάποιο άλλο νευρολογικό πρόβλημα.
Έλλειψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό
Η έλλειψη βιταμίνης D, μαγνησίου ή σιδήρου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ή ακόμη και να αλλάξει το μεταβολισμό σας.
Τι μπορείτε να κάνετε: Τρώγοντας κόκκινο κρέας και σπανάκι μπορείτε να ενισχύσετε με σίδηρο τον οργανισμό σας, ενώ με αμύγδαλα και καρύδια Βραζιλίας να αυξήσετε τα επίπεδα μαγνησίου σε αυτόν. «Με τη βιταμίνη D τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα. Αν το παρακάνει κανείς μπορεί να εμφανίσει πέτρα στα νεφρά. Θα πρέπει να κάνετε κάθε τρεις μήνες εξέταση αίματος, προκειμένου ο γιατρός σας να ρυθμίζει την κατάλληλη δόση για εσάς» είπε ακόμη ο Dr. Hedaya.
Γερνάτε
Αυτό είναι αναπόφευκτο… όσο κι αν δεν σας αρέσει η ιδέα. «Όσο μεγαλώνει κανείς, τόσο περισσότερο δυσκολεύεται ο οργανισμός του στο κάψιμο των θερμίδων. Ο μεταβολισμός μας δε λειτουργεί με τον ίδιο ρυθμό, όπως όταν ήμασταν 20 ετών. Έτσι, χρειάζεται να ασκείται κανείς και να καταναλώνει λιγότερη τροφή. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι η γυμναστική είναι πολύ πιο σημαντική από τη διατροφή για τη μακροχρόνια διατήρηση του βάρους» ανέφερε ο καθηγητής.
Τι μπορείτε να κάνετε: Οι άπαχες πρωτεΐνες είναι πιο εύκολο να «καούν». Οι υδατάνθρακες καίγονται πιο αργά και αποθηκεύονται πιο εύκολα στον οργανισμό. Η κατάλληλη διατροφή, που θα σας προτείνει ένας ειδικός, είναι μία λύση για τον έλεγχο του βάρους.
Πηγή: newsbeast