Γιατί δεν παραδίδονται χιλιάδες έτοιμα αυτοκίνητα; Τους τελευταίους μήνες, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ενδιαφέρον της αυτοκινητοβιομηχανίας έπεσε περισσότερο πάνω στην ενεργειακή κρίση και στις ελλείψεις σε προμήθειες σε συγκεκριμένα εξαρτήματα, πολλά εκ των οποίων κατασκευάζονταν στην Ουκρανία.
Όμως το πρόβλημα με τους ημιαγωγούς που ταλανίζει τις εταιρίες από το 2020 δεν είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς πολλές μεγάλες μάρκες εξακολουθούν να έχουν σημαντικά προβλήματα στις παραδόσεις των αυτοκινήτων τους λόγω ελλείψεων σε microchips.
Οι περισσότερες εταιρίες όταν βρίσκονται μπροστά σε αυτό το πρόβλημα, μειώνουν την παραγωγή ή ακόμα και την σταματούν για ορισμένο διάστημα, μέχρι να αποκατασταθεί και πάλι η παροχή σε ημιαγωγούς.
Όμως όταν αυτό δεν είναι εφικτό, δεν έχουν άλλον τρόπο να ανταπεξέλθουν παρά να κατασκευάσουν τα αυτοκίνητα και να τα παρκάρουν σε μεγάλους χώρους μέχρι να έρθει η ώρα να τοποθετήσουν τα απαραίτητα εξαρτήματα και να τα δώσουν στους πελάτες τους.
Πολλοί θα περίμεναν ότι η κρίση θα είχε λήξει στις μέρες μας, όμως τελικά δεν έχει γίνει αυτό. Κάτι που φαίνεται ότι δεν ισχύει, αν κρίνουμε από τις εικόνες που μας έρχονται από την Αμερική.
Στο video βλέπουμε ένα τεράστιο πάρκινγκ της GM στο Kokomo όπου υπάρχουν παρκαρισμένα πάνω από 3.000 pick-up. Τα αυτοκίνητα είναι σχεδόν ολοκληρωμένα αλλά τους λείπουν κάποια microchips ώστε να μπορέσουν να διοχετευθούν στην αγορά. Η GM υπολογίζει ότι οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς θα συνεχιστούν και μέχρι το τέλος του 2023.
Το θέμα δεν αφορά μόνο τους κατασκευαστές των ΗΠΑ, αλλά και τους Ευρωπαίους, με την VW να πιστεύει και αυτή ότι η κατάσταση με τους ημιαγωγούς θα συνεχιστεί μέσα στο 2023. Στελέχη της εταιρίας μάλιστα θεωρούν ότι οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις θα επιτείνουν το πρόβλημα και θα καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο την αποκατάσταση της τροφοδοσίας.
Η VW μέσα στο 2022 προσπάθησε να μειώσει την εξάρτησή της από εξωτερικούς προμηθευτές, ιδίως Κορεάτες, ενώ παράλληλα περιόρισε όπου μπορούσε και τις απαιτήσεις σε τέτοιου είδους εξαρτήματα, και τα αντικατέστησε με άλλα τα οποία κατασκευάζονταν στην Ευρώπη.
Συνολικά, μέσα στο 2022 υπολογίζεται ότι θα κατασκευαστούν περίπου 3,23 εκατομμύρια λιγότερα αυτοκίνητα λόγω των ημιαγωγών. Σαφώς λιγότερα από τα 10 εκατομμύρια που χάθηκαν το 2021. Πιο πολύ χτυπήθηκαν οι κατασκευαστές στις ΗΠΑ με 1.147.000 αυτοκίνητα και οι Ευρωπαίοι με 1.089.000 εκατομμύρια λιγότερα, με βάση τις προσδοκίες των αναλυτών.
Η κατάσταση δείχνει πάντως σημάδια βελτίωσης, όμως τα βήματα είναι πολύ αργά. Κάτι που επηρεάζει και τους αγοραστές στην χώρα μας, οι οποίοι χρειάζεται να περιμένουν πολλούς μήνες για να παραλάβουν το αυτοκίνητό τους και με ελάχιστες εταιρίες να έχουν λίγα και επιλεγμένα μοντέλα ετοιμοπαράδοτα.
Πηγή newsauto.gr