Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

Γιατί έχουν τόση σημασία τα Υψίπεδα του Γκολάν για τη Μέση Ανατολή;

Το Ισραήλ σχεδιάζει να επεκτείνει τους οικισμούς του στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, επικαλούμενο απειλές από τη Συρία. Τώρα μετά την πτώση του Άσαντ η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε να διπλασιάσει τον πληθυσμό της στο βραχώδες οροπέδιο, το οποίο καταλήφθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τον πόλεμο των έξι ημερών του 1967.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δικαιολόγησε την κίνηση ως απαραίτητη καθώς έχει ανοίξει ένα «νέο μέτωπο» στα σύνορα Ισραήλ-Συρίας μετά την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από τις δυνάμεις των ανταρτών.

«Η ενίσχυση του Γκολάν ενισχύει το κράτος του Ισραήλ και είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτή τη στιγμή. Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε, να το κάνουμε να ανθίσει και να εγκατασταθούμε σε αυτό», είπε σε δήλωσή του.

Η κατάληψη των Υψιπέδων του Γκολάν από το Ισραήλ
Το οροπέδιο του Γκολάν Βρίσκεται στη νοτιοδυτική Συρία, περίπου 2.590 τετραγωνικά χιλιόμετρα και συνορεύει με το Ισραήλ, τον Λίβανο και την Ιορδανία.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τα Υψίπεδα του Γκολάν στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967, σε μια σύντομη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του. Το 1981 το προσάρτησε μονομερώς γεγονός το οποίο  δεν αναγνωρίστηκε από τα περισσότερα έθνη. Η Συρία συνεχίζει να κρατά ένα μέρος του και απαιτεί την αποχώρηση του Ισραήλ από τις κατεχόμενες περιοχές.

Τον Δεκέμβριο του 1981, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) ενέκρινε το ψήφισμα 497, το οποίο κήρυξε το Γκολάν ως κατεχόμενο έδαφος και την προσάρτηση του Ισραήλ ως «άκυρη και χωρίς διεθνή νομική ισχύ».

Η Συρία προσπάθησε να ανακαταλάβει ανεπιτυχώς το Γκολάν στον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1973. Το Ισραήλ και η Συρία υπέγραψαν ανακωχή το 1974 και στο οροπέδιο επικράτησε σχετικά η ειρήνη. Το 2000, μια πιθανή επιστροφή του Γκολάν στη Συρία  και μια ειρηνευτική συμφωνία εμφανίστηκαν στις συζητήσεις υψηλότερου επιπέδου μεταξύ Ισραήλ και Συρίας. Ωστόσο, οι συνομιλίες αυτές απέτυχαν.

Το κατεχόμενο από το Ισραήλ Γκολάν έχει πληθυσμό περίπου 55.000 κατοίκους, εκ των οποίων οι 24.000 είναι Δρούζοι, μια αραβική μειονότητα που προσδιορίζεται ως επί το πλείστον ως Σύροι. Οι Δρούζοι δεν εγκατέλειψαν την μάχη για απεξάρτηση από το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967 και επί του παρόντος κατοικούν δίπλα σε 30 ισραηλινούς οικισμούς στα Υψίπεδα του Γκολάν, σύμφωνα με την Independent.

Γιατί το Ισραήλ θέλει να επεκταθεί στο Γκολάν
Τα ισραηλινά στρατεύματα κινήθηκαν στην αποστρατικοποιημένη ουδέτερη ζώνη στα υψώματα του Γκολάν που ελέγχονται από τη Συρία αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.

Σύμφωνα με την Independent , οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εισέλθει πέρα ​​από την αποστρατικοποιημένη ουδέτερη ζώνη και στο συριακό έδαφος. Υπερασπιζόμενος την κίνηση, αυτή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι «εξασφαλίζει την ασφάλεια και την κυριαρχία μας» και ότι «το Γκολάν θα είναι μέρος του κράτους του Ισραήλ στην αιωνιότητα», μια κίνηση που έχει επικριθεί ευρέως, μεταξύ άλλων από τον ΟΗΕ.

Την Κυριακή (15 Δεκεμβρίου), ο Νετανιάχου είπε ότι η κυβέρνηση ενέκρινε ένα σχέδιο άνω των 40 εκατομμυρίων σέκελ (11 εκατομμύρια δολάρια) για τον διπλασιασμό του πληθυσμού στο Γκολάν. Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός υπέβαλε την πρόταση στην κυβέρνηση «υπό το πρίσμα του πολέμου και του νέου μετώπου που αντιμετωπίζει η Συρία και από την επιθυμία να διπλασιάσει τον πληθυσμό του Γκολάν».

Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) επέκριναν το σχέδιο του Ισραήλ χαρακτηρίζοντάς τις ως πολεμική ενέργεια κατά της Συρίας αλλά παρά  τις εξελίξεις, το Ισραήλ συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι δεν θέλει να ξεκινήσει μια σύγκρουση με τη Συρία , με τον Νετανιάχου να λέει ότι η χώρα του «δεν έχει συμφέρον σε σύγκρουση με τη Συρία».

«Θα καθορίσουμε την ισραηλινή πολιτική σχετικά με τη Συρία σύμφωνα με την επί τόπου πραγματικότητα», είπε.

Αντιδράσεις ωστόσο για την κίνηση αυτή υπάρχουν και στο εσωτερικό του Ισραήλ καθώς ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Όλμερτ είπε ότι δεν «βλέπει κανένα λόγο» για να επεκταθεί η χώρα στο Γκολάν. «Ο πρωθυπουργός [Νετανιάχου] είπε ότι δεν ενδιαφερόμαστε να επεκτείνουμε την αντιπαράθεση με τη Συρία και ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να πολεμήσουμε ενάντια στους νέους αντάρτες που καταλαμβάνουν αυτή τη στιγμή τη Συρία. Γιατί λοιπόν κάνουμε ακριβώς το αντίθετο;» δήλωσε στο BBC World. «Έχουμε αρκετά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.

Η σημασία του Γκολάν για το Ισραήλ
Τα Υψίπεδα του Γκολάν έχουν στρατηγική σημασία για το Ισραήλ. Σύμφωνα με την έκθεση Independent , όταν το οροπέδιο ήταν μέρος της Συρίας μέχρι το 1967, λειτουργούσε ως πλεονέκτημα για να βομβαρδίσει το βόρειο Ισραήλ.

Το Γκολάν απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό, με την κορυφή των Υψίπεδων να προσφέρει θέα στη συριακή πρωτεύουσα. Επιβλέπει επίσης μεγάλο μέρος της νότιας Συρίας, δίνοντας ένα πλεονέκτημα στο Ισραήλ να παρακολουθεί τις συριακές κινήσεις, σημειώνει  η βρετανική εφημερίδα.

Ο 13χρονος εμφύλιος πόλεμος της Συρίας έδωσε επίσης έμφαση στο Ισραήλ να διατηρήσει τα Υψίπεδα του Γκολάν ως ζώνη ασφαλείας μεταξύ των ισραηλινών πόλεων και της αναταραχής των γειτόνων του. Η εύφορη γη και οι υδάτινοι πόροι του Γκολάν το καθιστούν επίσης επιθυμητό έδαφος τόσο για το Ισραήλ όσο και για τη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισραηλινά αεροσκάφη αναχαίτισαν UAV από τη Συρία – Χααρέτζ: Χιλιάδες μαχητές από Συρία, Ιράκ, Υεμένη φτάνουν στο Γκολάν

Η Βηρυτός ζητεί τη διενέργεια «διεθνούς έρευνας» για την φονική επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ