Γιατί η Γερμανία έχει πολλά κρούσματα αλλά λίγους νεκρούς
Από το Γιώργο Παππά στα Νέα.
Το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) μπήκε πλέον καθημερινά στη ζωή των Γερμανών.
Είναι θεσμικά επιφορτισμένο με το Ιατρικό κομμάτι διαχείρισης της κρίσης κορωνοϊού και οι συνεντεύξεις Τύπου που προέδρου του Ινστιτούτου, Λότερ Βίλαρ, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας Ιταλία. Και κάθε φορά τα στοιχεία που ανακοινώνει επιβεβαιώνουν την απόκλιση της Γερμανίας από τις άλλες χώρες στην αναλογία κρουσμάτων και νεκρών. Η χθεσινή εικόνα για τα κρούσματα: ΗΠΑ 123.750, Ιταλία 92.472, Ισπανία 73.235 και η Γερμανία 57.695. Την ίδια ώρα, ωστόσο η Γερμανία είχε 481 θανάτους, ενώ η Ιταλία μετρούσε 10.023, η Ισπανία 5.982, η Γαλλία 2.314 θανάτους.
Μια εξήγηση βρίσκεται σίγουρα στα τεστ. Στη Γερμανία πραγματοποιήθηκαν από την αρχή σε ευρεία κλίμακα, λένε οι ειδικοί, ο γρήγορος εντοπισμός των κρουσμάτων οδηγούσε στη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης του ιού. Ρόλο παίζει επίσης και η αξιοπιστία των τεστ. Αυτά που χρησιμοποιούνται αλλού πιάνουν μόνον το 1/3 των κρουσμάτων σε σχέση με τα τεστ στη Γερμανία, έλεγε ο λοιμωξιολόγος Χέντρικ Στρέεκ, της πανεπιστημιακής κλινικής της Βόννης.
Μορφή των ημερών είναι ο λοιμωξιολόγος της κλινικής Charite του Βερολίνου, Κρίστιαν Ντρόστεν. Αυτός υπολογίζει ότι αυτή τη στιγμή γίνονται 500.000 PCR-Test την εβδομάδα, πάνω από 60.000 τεστ την ημέρα. Μέσα σε μία εβδομάδα διπλασιάστηκαν, και οι ειδικοί δεν αποκλείουν να καλυφθεί μέχρι το καθολικό Πάσχα ο στόχος της κυβέρνησης του Βερολίνου για 200.000 τεστ ημερησίως.
Σημαντική παράμετρος επίσης είναι ο μεγάλος αριθμός κλινών εντατικής θεραπείας που διαθέτει η Γερμανία. Σε 1.160 κλινικές της Γερμανίας υπάρχουν 28.031 ΜΕΘ, στόχος της κυβέρνησης είναι να διπλασιαστούν. Αλλά και με τα σημερινά δεδομένα, η Γερμανία βρίσκεται πολύ πάνω από τον μέσο όρο σε σύγκριση με άλλες. Η Γερμανία διαθέτει 33,7 ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους Ενώ η Ιταλία 12.5 ΜΕΘ τι Ολλανδία μόλις 7,1 ΜΕΘ, αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις Σκανδιναβικές χώρες. Ο διευθυντής του RKI Βίλερ δεν αποκλείει ιταλικές συνθήκες και στη Γερμανία, δηλαδή περισσότερους βαριά ασθενείς από τις διαθέσιμες ΜΕΘ. Αλλά η διαθεσιμότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή δίνει τη δυνατότητα στη Γερμανία να δείξει, στο Ιατρικό σκέλος τουλάχιστον, την αλληλεγγύη που λείπει σε άλλους τομείς. Σε γερμανικές κλινικές μεταφέρθηκαν ήδη 73 ασθενείς εντατικής από την Ιταλία και 50 από τη Γαλλία.
Ο Υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Έσσης, Τόμας Σέφερ, αυτοκτόνησε χθες τοπικά μέσα μεταδίδουν ότι ο Σέφερ είχε υπερβολικό άγχος σχετικά με τη διαχείριση των νομικών των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.