Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Γιατί η Κίνα αρνείται τώρα την διεθνή έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού;

Η Κίνα δεν θα προσκαλέσει διεθνείς εμπειρογνώμονες να ερευνήσουν την πηγή του κορωνοϊού αν δεν εξασφαλιστεί η «τελική νίκη» κατά του ιού, δήλωσε ο πρέσβης του Πεκίνου στη Γενεύη.

«Πρώτη προτεραιότητα είναι να επικεντρωθούμε στον αγώνα κατά της πανδημίας μέχρι την τελική νίκη… Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο για να σώσουμε ζωές», δήλωσε ο Τσεν Σου κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σχετικά Άρθρα:

Κορωνοϊός: Όπλο βιολογικού πολέμου λένε οι Αμερικανοί με αγωγή κατά της Κίνας – Δημιουργήθηκε το 2014 (βίντεο)

ΜΠΑΜ της Κυριακής: Βιολογικό όπλο ο Κορωνοϊός

Η κυβέρνηση Τραμπ διερευνά αν ο κορωνοϊός προήλθε από εργαστήριο στην Γουχάν – Η αποκάλυψη της «ΜΠΑΜ»

Ο κινέζος πρεσβευτής ερωτήθηκε για την πρόσκληση που περιμένει από το Πεκίνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να στείλει επιστήμονες στην Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας. Ο Τσεν Σου απάντησε ότι η διπλωματική συγκυρία δεν το επιτρέπει και κατήγγειλε τις δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με το σενάριο ότι ο κορονοϊός διέφυγε από εργαστήριο του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την ελεύθερη διάδοση αυτού του είδους του πολιτικού ιού… ενώ όλες οι προσπάθειες πρέπει να κατευθυνθούν προς τον αγώνα κατά του πραγματικού ιού», απάντησε. «Δεν είμαστε εκ προοιμίου αλλεργικοί σε κάθε μορφής έρευνα και αξιολόγηση», διότι αυτές επιτρέπουν «την προετοιμασία των υπηρεσιών αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων που θα έρθουν», αλλά «δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε για να σώσουμε ζωές», πρόσθεσε.

«Οσο για το αν και πώς θα απευθύνουμε πρόσκληση προς τον ΠΟΥ, πρέπει προς το παρόν από την μία πλευρά να ορίσουμε τις σωστές προτεραιότητες και, από την άλλη, έχουμε ανάγκη από θετική ατμόσφαιρα».

Ο κινέζος πρεσβευτής κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον υπουργό του των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που δηλώνουν ότι ο τόπος προέλευσης του κορονοϊού είναι το εργαστήριο Ιολογίας της Γουχάν, ότι «παρεμποδίζουν τον αγώνα κατά της πανδημίας, προσπαθώντας να εκτρέψουν την προσοχή από τις δικές τους ευθύνες στην εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ».

Ο κινέζος πρεσβευτής πιέσθηκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου να διαψεύσει τους αμερικανικούς ισχυρισμούς και απάντησε ότι δεν μπορεί να πάρει θέση. «Εάν ο πρόεδρος Τραμπ ή ο κ. Πομπέο έχουν αποδείξεις, ας τις παρουσιάσουν σε ολόκληρο τον κόσμο αντί να απευθύνουν κατηγορίες…».

Και ο Κινέζος πρεσβευτής στις ΗΠΑ ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσει να κατηγορεί το Πεκίνο για την πανδημία του , εν μέσω της κλιμάκωσης τις τελευταίες εβδομάδες των εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

«Είναι καιρός να σταματήσει το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Είναι καιρός να επικεντρωθούμε στην ασθένεια και να ανοικοδομήσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας», τόνισε ο Τσούι Τιανκάι σε άρθρο του στην Washington Post, προειδοποιώντας πως η οποιαδήποτε αποσύνδεση των δύο οικονομιών θα είναι επιβλαβής και για την αντιμετώπιση του ιού. «Το κατηγορώ στην Κίνα δεν θα τερματίσει αυτή την πανδημία», είπε.

Απαντώντας στην επαναλαμβανόμενη κριτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άλλων ανώτατων αξιωματούχων ότι το Πεκίνο γνώριζε από τις αρχές Ιανουαρίου ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ο Κινέζος πρεσβευτής επέμεινε ότι η Κίνα δεν απόκρυψε βασικά δεδομένα.

«Η Κίνα έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε να κοινοποιήσει πληροφορίες σχετικά με τον ιό», δήλωσε ο Τιανκάι. Νωρίτερα το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο καταφέρθηκε και πάλι ενάντια του Πεκίνου λέγοντας πως η Κίνα θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων αν επιδείκνυε μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τον νέο κορωνοϊό.

Το εργαστήριο της Ουχάν που βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ.

Αυτό το εργαστήριο «δείχνουν» οι ΗΠΑ  

Το κινεζικό ινστιτούτο ιολογίας που κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι από αυτό προήλθε ο κορωνοϊός μελετά μερικά από τα πιο επικίνδυνα παθογόνα του κόσμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε ότι έχει τεράστιες αποδείξεις ότι ο ιός διέρρευσε από εργαστήριο της Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, την πόλη όπου εντοπίστηκε στα τέλη του 2019. Ωστόσο, πρόσθεσε σήμερα: «Δεν είμαστε βέβαιοι».

Η κινεζική τηλεόραση χαρακτήρισε τη Δευτέρα τρελά τα σχόλια αυτά, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατήγγειλε αναπόδεικτες δηλώσεις.

«Ο Μάικ Πομπέο έχει μιλήσει επανειλημμένα, αλλά δεν μπορεί να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία. Γιατί; Γιατί δεν έχει κανένα», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσανγίν. Σύμφωνα με τη μεγάλη πλειονότητα των ερευνητών, ο κορονοϊός μεταδόθηκε στον άνθρωπο από ένα ζώο. Μια αγορά της Γουχάν ενοχοποιείται από Κινέζους επιστήμονες καθώς φέρεται να πωλούσε ζωντανά άγρια ζώα.

Πιο πρόσφατα, οι ερευνητές του ινστιτούτου συνέβαλαν στην καλύτερη κατανόηση της Covid-19 όταν εμφανίστηκε στην Γουχάν. Τον Φεβρουάριο, οι εργασίες τους δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικό περιοδικό.

Συμπέρασμα: η ακολουθία του γονιδιώματος του νέου κορονοϊού είναι 80% όμοια με αυτή του SARS, από το οποίο προήλθε μια προηγούμενη επιδημία το 2002-3 και 96% με εκείνη ενός κορονοϊού νυχτερίδας.

Με την πάροδο των ετών, οι επιστήμονες στο ινστιτούτο έγραψαν δεκάδες μελέτες και άρθρα για τις σχέσεις μεταξύ αυτών των ιπτάμενων θηλαστικών και της εμφάνισης ασθενειών στην Κίνα.   Κατά την άποψη πολλών ερευνητών, ο νέος κορονοϊός γεννήθηκε χωρίς αμφιβολία στη νυχτερίδα. Πιστεύουν, ωστόσο, ότι πέρασε από ένα άλλο είδος, όπως ο παγκολίνος, πριν μεταδοθεί στον άνθρωπο.

Αξιοσημείωτο γεγονός: δύο ερευνητές του ινστιτούτου συμμετείχαν το 2015 σε διεθνή μελέτη με αρκετά αμερικανικά πανεπιστήμια κατά τη διάρκεια της οποίας ένας παθογόνος παράγοντας είχε δημιουργηθεί για να αναλυθεί η απειλή ενός ιού παρόμοιου με τον SARS.

Τι εγκαταστάσεις διαθέτει  

Το ινστιτούτο διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή στελεχών ιών στην Ασία, με 1.500 διαφορετικά δείγματα, σύμφωνα με τον ιστότοπό του. Διαθέτει επίσης ένα εργαστήριο P4 (για “παθογόνο κατηγορίας 4” — τα πιο επικίνδυνα). Αυτός ο τύπος εργαστηρίου είναι μια εγκατάσταση πολύ υψηλής ασφάλειας, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει τα στελέχη γνωστών ιών – όπως ο Έμπολα.

Υπάρχουν 30 εργαστήρια P4 παγκοσμίως. Αυτό της Ουχάν, που άνοιξε το 2018, πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Γαλλίας και με φιλοδοξία να αντιδρά πιο γρήγορα στην εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών.

Από το 2012, το ινστιτούτο διαθέτει επίσης ένα P3, έναν τύπο εργαστηρίου που μελετά γενικά λιγότερο επικίνδυνους ιούς, όπως οι κορωνοϊοί.

Είναι δυνατή μια διαρροή;  

Δύσκολο να λεχθεί κάτι τέτοιο… Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, η αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο, έπειτα από αρκετές επισκέψεις στο ινστιτούτο, προειδοποίησε το 2018 τις αμερικανικές αρχές για μέτρα ασφαλείας κατά τα φαινόμενα ανεπαρκή στο ινστιτούτο της Γουχάν.

Το ινστιτούτο δηλώνει ότι είχε λάβει από τις 30 Δεκεμβρίου δείγματα του τότε άγνωστου ιού που κυκλοφορούσε στην Γουχάν (ταυτοποιήθηκε στη συνέχεια ως SARS-CoV-2), είχε ακολουθήσει το γονιδίωμά του στις 2 Ιανουαρίου και στη συνέχεια διαβίβασε αυτές τις πληροφορίες στον ΠΟΥ στις 11 Ιανουαρίου.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου ιολογίας, Γιουάν Ζιμίνγκ διέψευσε κατηγορηματικά τον Απρίλιο ότι από το εργαστήριό του προήλθε ο νέος κορωνοϊός.

Σε συνέντευξη στο περιοδικό Scientific American, η ερευνήτρια Σι Ζενγκλί, μια από τις σημαντικότερες Κινέζες ιολόγους, υποδιευθύντρια του P4, δήλωσε ότι η αλληλουχία του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 δεν ανταποκρινόταν σε κανένα από τους κορωνοϊούς νυχτερίδας που μελετώνται στο ινστιτούτο της.

Τι γνωρίζουν οι επιστήμονες για τον ιό; 

Οι ερευνητές επισημαίνουν το γεγονός ότι καμιά απόδειξη δεν πιστοποιεί την υπόθεση μιας διαρροής από το Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν.

Καμιά επίσημη απόδειξη δεν δείχνει επίσης ότι ο ιός προέρχεται από την αγορά για την οποία υπάρχουν υποψίες ότι πωλούσε ζωντανά άγρια ζώα. Κινεζική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet τον Ιανουάριο, ανέφερε ότι ο πρώτος γνωστός ασθενής της Covid-19 ουδεμία σχέση είχε με την αγορά αυτή.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λίο Πουν, του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, η επιστημονική κοινότητα συναινεί ότι ο ιός δεν δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο. Καλεί, ωστόσο, να χυθεί άπλετο φως στην προέλευση του ιού.

«Είναι σημαντικό στη δημόσια υγεία, γιατί θέλουμε να μάθουμε πώς συνέβη και (αν μπορούμε) να μάθουμε», από αυτήν την εμπειρία, υπογραμμίζει.

 

Διαβάστε όλη την αποκάλυψη της εφημερίδας «ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ» από τις 17 Μαρτίου, για το εργαστήριο της Ουχάν που φημολογείται ότι διέρρευσε ο ιός.

 

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ