Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Γιατί κλείνουμε τα μάτια όταν φτερνιζόμαστε;

Πάντα είχαμε όλοι αυτήν την απορία. Να όμως που θα μας λυθεί τώρα:

Το φτέρνισμα είναι ακούσιο. Τα μικρά σωματίδια όπως η γύρη ή η σκόνη αιωρούνται μέσα στη μύτη μας και ερεθίζουν τη μεμβράνη και έτσι δίνεται το έναυσμα για μια σειρά αντιδράσεων.

Ή πιο εξειδικευμένα, όταν ένα ερέθισμα έρχεται σε επαφή με το ρινικό βλεννογόνο, ενεργοποιεί το τρίδυμο νεύρο, το οποίο στέλνει ένα σήμα που καταλήγει στο κατώτερο τμήμα του εγκεφάλου που είναι γνωστό ως μυελός. Το στήθος μας αποκρίνεται με διαστολή, οι πνεύμονές μας γεμίζουν με αέρα και στη συνέχεια φτερνιζόμαστε οπουδήποτε. Πραγματικά, φτερνίζονται περίπου 5.000 σταγονίδια της βλέννας και του αέρα, σε ταχύτητες έως και 100 μίλια/ώρα (160kph).

Τα βλέφαρα μας κλείνουν ως μέρος αυτής της αντίδρασης, αλλά είναι ένα από τα μεγάλα μυστήρια της επιστήμης ως προς το γιατί. Θεωρούμε ότι είναι μια ακούσια αντίδραση, ένα αντανακλαστικό, όπως το αντανακλαστικό των ποδιών μας, όταν τα χτυπάμε στα γόνατα.Τι θα μπορούσε όμως να είναι αυτό που το προκαλεί; Μπορεί να κλείνουμε τα βλέφαρά μας, έτσι ώστε όταν φτερνιζόμαστε τα μικρόβια να μην πέφτουν στα μάτια μας. Ή ίσως κλείνουμε τα μάτια μας, επειδή οι μύες που χρησιμοποιούμε σφίγγονται κατά τη διάρκεια αυτής ακούσιας αντίδρασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ