Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Γιατί κρύβεται (τώρα) ο Νίκος Παππάς

Η κατάθεση των μαρτύρων σε πρώτο χρόνο ολοκληρώθηκε στην Προανακριτική και πλέον έχει έρθει η ώρα του Νίκου Παππά. Υπήρχαν και άλλα πρόσωπα για τα οποία τα μέλη της Προανακριτικής σκέφτηκαν και συσκέφτηκαν για το αν θα πρέπει να κληθούν, όπως ο εκδότης της «Documento», Κώστας Βαξεβάνης, αλλά λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο Χρήστος Καλογρίτσας, μπορεί να περάσει στην πλευρά των κατηγορουμένων, οπότε αποφασίστηκε να μην υπάρξουν άλλες κλήσεις μαρτύρων παρά μόνο στον Νίκο Παππά, ο οποίος βεβαίως δεν θα πάει η Βουλή ως μάρτυρας, αλλά ως πρόσωπο το οποίο βαρύνουν διάφορα γεγονότα όπως αποκάλυψαν οι μάρτυρες στην υπόθεση.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να δώσει το «παρών» στην Προανακριτική. Τα επόμενα στάδια

Θα πάει;

Το ερώτημα, όμως, είναι αν θα πάει ο Νίκος Παππάς. Γιατί το λέμε αυτό; ∆ιότι έχει πει πως θέλει να καταθέσει υπόμνημα διά του δικηγόρου του. Μπορεί η Προανακριτική να τον καλέσει διά της βίας όπως τους μάρτυρες;

Όχι, διότι ο κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα της σιωπής, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι. Βεβαίως αν, όπως λέμε λαϊκά, «γράψει την Επιτροπή στα παλιά του τα παπούτσια», θα επιβαρύνει τη θέση του. Συνεπώς, αυτό που αναμένεται να γίνει είναι η Επιτροπή να δεχτεί το υπόμνημα και μετά να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην έκδοση των πορισμάτων ή αν θα ξεκινήσει νέος κύκλος καταθέσεων μαρτύρων. Μάλιστα, η Επιτροπή έχει δικαίωμα να καλέσει και τον Νίκο Παππά εκ νέου αν κρίνει ότι στο υπόμνημα δεν υπάρχουν απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα της υπόθεσης.

Πολιτική ευθύνη

Μέχρι στιγμής έχει αποδεχθεί ότι ο Νίκος Παππάς έχει μία τεράστια πολιτική ευθύνη για την υπόθεση και για ό,τι έγινε. ∆ηλαδή, ενώ τοποθετήθηκε στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για να κάνει μία συγκεκριμένη δουλειά, αυτός εργαζόταν για να φτιάξει το ΣΥΡΙΖΑ Channel.
Όμως, στο Ειδικό ∆ικαστήριο δεν παραπέμπεται κανείς για πολιτικές ευθύνες. Οι πολιτικές ευθύνες αποδίδονται από τον ελληνικό λαό και ο Παππάς και ο ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα υπέστησαν αυτήν τη βάσανο στις προηγούμενες εκλογές και απ’ ό,τι φαίνεται δημοσκοπικά δεν έχουν ανακάμψει.

«Μαύρο χρήμα»

Για ποιον λόγο θα μπορούσε να καθίσει στο σκαμνί ο Νίκος Παππάς; Σίγουρα αν αποδεικνυόταν στην Προανακριτική κάποια δωροδοκία. Αυτό το πράγμα δεν έχει δέσει σε καμία των περιπτώσεων, αναφέρουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί που παρακολουθούν την υπόθεση από πολύ κοντά. Είναι σαφές ότι «μαύρο χρήμα» διακινήθηκε σε αυτήν την ιστορία με τους Χούρι και τον Καλογρίτσα, αλλά για το πού κατέληξε δεν έχει σχέση ο Παππάς, σύμφωνα πάντα με τις μέχρι τώρα μαρτυρίες. Κάποιοι κριτικάρουν την πλειοψηφία της Προανακριτικής, δηλαδή τη Νέα ∆ημοκρατία, ότι δεν έχει ψάξει τη διαδρομή του «μαύρου χρήματος», όπως είχε συμβεί με τους Τσοχατζόπουλο, Παπαντωνίου με αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν τα σκάνδαλά τους. Πηγές στην Επιτροπή, όμως, μας είπαν ότι αυτή η προσπάθεια έγινε, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένα εύρημα. Συνεπώς, για τι άλλο ελέγχεται ο Παππάς; Για παράβαση καθήκοντος. Πράγματι, αυτό φαίνεται από τις μέχρι τώρα καταθέσεις. Αρκεί, όμως, η παράβαση καθήκοντος για να καθίσει ένας υπουργός στο εδώλιο; Οι απόψεις διίστανται. Αν το δούμε ιστορικά, αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ γιατί η παράβαση καθήκοντος είναι πλημμέλημα. Με άλλα λόγια, αν ένας οποιοσδήποτε υπουργός πήγαινε στο Ειδικό ∆ικαστήριο για παράβαση καθήκοντος, σε περίπτωση καταδίκης η ποινή είναι πολύ μικρή και με αναστολή. Ωστόσο, πηγές στην Προανακριτική μάς λένε ότι πρώτα θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να βγουν τα πορίσματα και μετά να βγάλουμε συμπεράσματα.

Παρασκήνιο

Για την υπόθεση, όμως, υπάρχει ένα παρασκήνιο. Πληροφορίες μας λένε πως δεδομένου ότι η υπόθεση δεν δένει με καραμπινάτα στοιχεία για δωροδοκία, κανείς στην κυβερνητική πλειοψηφία δεν θέλει να μετατρέψει τον Νίκο Παππά σε «ήρωα» για να επιστρέψουμε σε εποχές του λεγόμενου «βρώμικου ’89». Με άλλα λόγια, η υπόθεση δεν θα προχωρήσει σε Ειδικό ∆ικαστήριο, ο Παππάς θα απαλλαχτεί, αλλά θα παραμείνει η πολιτική ευθύνη. Για την τελευταία κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν να ξεμπερδέψουν μια και καλή με τον άλλοτε ισχυρό υπουργό του Αλέξη Τσίπρα, έτσι ώστε να μη γίνει βαρίδι για το κόμμα. Άλλες πηγές μας λένε ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας έκανε ένα πολύ έξυπνο και μεστό παιχνίδι στην Προανακριτική. «Η κατάθεσή του έμοιαζε με μία διαπραγμάτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ για να μη βγάλει άλλα στοιχεία στη φόρα. Γιατί; Για να υπάρξει, ας πούμε, μια διευθέτηση με τους Χούρι», μας ανέφερε μια πολύ καλή, έμπειρη κοινοβουλευτική φωνή.

Οι «διπλές» ευθύνες της Αρχής για το ξέπλυμα για τη µη διερεύνηση της υπόθεσης Καλογρίτσα – CCC

 

Έχουν περάσει 1.742 ημέρες από τότε που η Consultants Construction Engineering Products, εταιρεία του Ομίλου CCC της οικογένειας Χούρι με έδρα το Άμπου Ντάμπι, έστειλε μέσω της HSBC Abu Dhabi 3.000.000 ευρώ σε λογαριασμό της εταιρείας «Τοξότης» του Χρήστου Καλογρίτσα. Για να ακριβολογούμε, το ημερολόγιο έγραφε 29 Αυγούστου 2016. Ακόμη έχουν περάσει 1.707 ημέρες από τότε που το τμήμα κανονιστικής συμμόρφωσης της Attica Bank, μετά από προτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος, έστειλε στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος αναφορά ύποπτης συναλλαγής (Suspicious Activity Report – SAR) που αφορούσε στο προαναφερόμενο έμβασμα της CCC προς την εταιρεία «Τοξότης». Το ημερολόγιο έγγραφε 3 Οκτωβρίου 2016. Παράλληλα έχουν παρέλθει 1.563 ημέρες από τότε που η Attica Bank έστειλε στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος συμπληρωματική αναφορά ύποπτης συναλλαγής για την ίδια υπόθεση. Το ημερολόγιο έγγραφε 24 Φεβρουαρίου 2017.

Αποκαλύψεις

Μέσα στο χρονικό διάστημα άνω των τεσσάρων ετών που μεσολάβησε από τις προαναφερόμενες ημερομηνίες-ορόσημα, η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος δεν έκανε τίποτα απολύτως προκειμένου να εξετάσει το κατά πόσον οι αναφορές της Attica Bank είχαν βαρύτητα ή όχι. Σήμερα, και ενώ έχουν υπάρξει οι αποκαλύψεις από τη δικαστική διένεξη Καλογρίτσα – CCC, αλλά και οι αναφορές στην Επιτροπή της Βουλής που εξετάζει την υπόθεση του Νίκου Παππά, γνωρίζουμε πως εκείνο το έμβασμα αποτελούσε τον ορισμό της διακίνησης και του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», καθώς τα 3.000.000 ευρώ δόθηκαν στον Χρήστο Καλογρίτσα έναντι προκαταβολής για ένα ανύπαρκτο έργο που δήθεν θα έφερνε εις πέρας στο Άμπου Ντάμπι.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι ευθύνες της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος είναι σοβαρές. Για τις παραλείψεις ευθύνεται τόσο ο διατελέσας επικεφαλής της Αρχής κατά το διάστημα Ιανουαρίου 2015 – Μαΐου 2017, ο τότε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Παντελής, όσο και η σημερινή επικεφαλής της Αρχής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη, η οποία αφυπηρετεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες λόγω συνταξιοδότησης.
Ο κ. Παντελής ευθύνεται διότι κατά τη δική του περίοδο διοίκησης «θάφτηκαν» τόσο οι προαναφερόμενες αναφορές της Attica Bank όσο και η αναφορά που είχε υποβάλει το τμήμα κανονιστικής συμμόρφωσης της Εθνικής Τράπεζας στις 7 Μαρτίου 2017 προς την Αρχή και η οποία αφορούσε τη διαδρομή των ίδιων χρημάτων. Μάλιστα, ήδη από εκείνη την περίοδο η Αρχή για το ξέπλυμα είχε προμηθευτεί μέσω προγράμματος της ΕΕ ένα πανάκριβο πληροφοριακό σύστημα αξίας 1.500.000 ευρώ για να κάνει διαχείριση των αναφορών ύποπτων συναλλαγών. Στην υπόθεση Καλογρίτσα το εν λόγω σύστημα δεν αποδείχθηκε αποτελεσματικό, καθώς οι αναφορές των τραπεζών έμειναν στα αζήτητα.

Νίκος Παππάς

Αλλά και οι ευθύνες της τωρινής διοίκησης της Αρχής για το ξέπλυμα είναι μεγάλες, καθώς δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το ζήτημα, παρότι εδώ και έναν χρόνο οι αποκαλύψεις είναι αλλεπάλληλες. Είναι άγνωστο το εάν η κυρία Ζαΐρη -που μετρά πλέον ημέρες έως την αποχώρησή της- ανέθεσε το θέμα στο τμήμα ανάλυσης της Αρχής. Αυτό όμως που είναι βέβαιο είναι πως δεν το έχει φέρει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Αρχής. Αυτό, παρότι ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε τίποτα για την προέλευση των 3.000.000 ευρώ που εστάλησαν από την Consultants Construction Engineering Products μέσω της HSBC Abu Dhabi στον λογαριασμό της εταιρείας «Τοξότης» του Χρήστου Καλογρίτσα.
Εάν η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος ζητούσε στοιχεία από τις Αρχές της αραβικής χώρας για τον λογαριασμό της Consultants Construction Engineering Products στην HSBC, ενδεχομένως να μαθαίναμε ακόμη περισσότερα.

Κυρώσεις

Αλλά η κυρία Ζαΐρη δεν ευθύνεται μόνο γι’ αυτό. Το ξέπλυμα χρήματος είναι διαρκές έγκλημα. Από τη στιγμή λοιπόν που το έγκλημα τεκμηριώθηκε από τα στοιχεία που απέστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος στη Βουλή, αλλά και από τις μαρτυρίες των ίδιων των εμπλεκομένων, η επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα έπρεπε να καταρτίσει διάταξη και να επιβάλει τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος. Μέχρι σήμερα δεν το έχει κάνει.
Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν πως η Αρχή για το ξέπλυμα βρίσκεται σε «αποδρομή», τόσο λόγω της αλλαγής της επικεφαλής που θα γίνει μέσα στον Ιούλιο, όσο και λόγω της υποψηφιότητας του διευθυντή της Αρχής Στάθη Τσίρμπα για τη θέση του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Οπότε δεν θα πρέπει να αναμένονται πρωτοβουλίες από την πλευρά της Αρχής για το ξέπλυμα για την υπόθεση Καλογρίτσα – CCC.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανατροπή στην υπόθεση της δολοφονίας της συζύγου του Ντίμη Κορφιάτη – Έχει εκδοθεί ένταλμα από τον ανακριτή Ζακύνθου

Επιστολή-κόλαφος Αγγελή σε Τσιάρα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ